Cemflow/Folyós cementestrich

A padlófűtések betonja

A Cemflow beton egy vékony padlóréteg, mely hideg- és melegburkolatok aljzataként egyaránt használható. Számos előnnyel bír a hagyományos betonnal szemben, többek között nem igényel külön tömörítést, valamint szép, egyenletes felület és struktúra alakítható ki általa. A Cemflow beton vékony, 4-8 centiméteres padlóréteg, más néven folyós cementesztrich, mely hideg- és melegburkolat közvetlen fogadására alkalmas. A vízszintes, síkfelületű betonpadlóba vezetékek és padlófűtési csövek helyezhetők el, felcsiszolás után pedig közvetlenül használható.

A cementesztrich alkalmazásának környezeti feltételei

 • A fogadószerkezet, a környező levegő és az esztrich hőmérséklete nem lehet +5 °C-nál alacsonyabb, és bedolgozása 25 °C felett nem ajánlott.
 • Az esztrich beépítésének helyszíne legyen zárható, huzatmentes.
 • A helyiségek falai legyenek bevakolva.
 • A szintjelölések legyenek egyértelműek és láthatóak.
 • A fogadószerkezet (nyersbeton padló) legyen egyenletes, sík, portól, zsírtól, olajtól, repedésektől, habarcsmaradéktól és víztócsáktól mentes.

A Cemflow beton előnyei

 • Könnyű bedolgozhatóság, gyors építhetőség
 • Nem igényel külön tömörítést, vízszintesen közel teljesen kiegyenlítődik
 • Élőmunka igénye kevesebb, ezért csökkennek a kivitelezés költségei
 • Szép, egyenletes felület és struktúra
 • Teljes szerkezetben egyenletes minőség
 • Nincs szükség alapanyagok tárolására az építkezés helyszínén
 • Erősen folyós állaga miatt tetszőleges alakú szerkezet önthető
 • Kedvező szilárdbeton tulajdonságok, nagy hajlító-húzó szilárdság

A beton bekeverése

A Cemflow a beépítés helyszínére üzemi keverés után, felhasználásra készen, mixer autóval érkezik. Előtte a betonüzemben ügyelnek arra, hogy a keverés megkezdésekor a betonkeverőnek és a puttonynak tisztának kell lennie (a keverőben maradó kavicsok eldugítanák a pumpa csövét). A beton terítésének megkönnyítésére a felhordás 100-ról 50 mmre szűkített átmérőjű csövön történik. A kimért összetevőket több percen át keverni kell, hogy jól elvegyüljenek, és az adalékszerek is kifejtsék hatásukat. Az ilyen típusú beton nagyon érzékeny, többletvíz esetén a keverék széteshet, ami a cső eldugulását is eredményezheti. Keverés közben a konzisztencia szigorú ellenőrzése mellett a terülés és a légtartalom mérését is el kell végezni, valamint törekedni kell a folyamatos szállításra. A cementesztrich habarcsot a keverési folyamat befejezése után haladéktalanul a beépítés helyszínére kell juttatni, elteríteni, lehúzni. A kész felületet azonnal permetezzük le párazáróval; a helyiségben a nyílászárókat zárva kell tartani, hogy a pára bent maradjon. A felület hetvenként óra elteltével kismértékben terhelhető. A dilatációs hézagok másnap bevághatók a padlóba.

A padlóréteg elkészítése

A Cemflow betont speciális szigetelőanyag (10 milliméter vastag szigetelőcsík) választja el a nyers födémtől és a falaktól. Az ezen a szigetelőrétegen elhelyezett esztrichet nevezzük úszó esztrichnek. (Az úszó kifejezés azt jelenti, hogy az esztrichet méretezett hanggátló réteggel, oldalfaltól 10 mm polifoam réteggel választjuk el a nyers födémtől, nincs közvetlen kapcsolat a két réteg között.) Polietilén fólia kerül az aljzatra, mely megakadályozza a nedvesség szivárgását. Az alapfelület előkészítése során a vízzáró fóliaterítés mellett a legfontosabb a fűtés- és elektromos csövek rögzítése felúszás ellen, ezzel megelőzhető – többek között – a repedések kialakulása. A fóliát a falnál felvezetjük a végleges szint fölé; a beton megkötése, valamint burkolás után a felesleges peremszigetelő levágható. E módszer alkalmazása legfőképp belső aljzatok, különösen padlófűtéssel ellátott aljzatok készítésénél előnyös, de az építőipar számos más területén is használható.

A padlófelület megmunkálása

Ha ragasztott burkolat kerül a Cemflow felületére, akkor minimális felületcsiszolás szükséges a pórusok megnyitására és a cementtej eltávolítására. Burkolat nélkül a megmunkálása a HTC Superfloor eljárás során több lépésben, a HTC gépeivel és gyémántszerszámaival történik. A padlót három rétegben megcsiszolják (kereszt-, hosszirányokban), színezik és polírozzák, majd a megrendelő igénye szerint impregnálják. A csiszolás miatt láthatóvá válik a betonban lévő folyami kavics, ezzel együtt a beton belső, rendkívül kemény struktúrája kerül felszínre, ami egyenletesen sima. A teljes folyamat száraz technológián alapszik, nem keletkezik sem iszap, sem szállópor. A kész betonfelület hosszú ideig gazdaságosan fenntartható.

A Cemflow főbb tulajdonságai

 • szemszerkezet: 0-4, 0-8 milliméter
 • összetétel: cement, homok, kavics, vegyszerek
 • testsűrűség: 2130 kg/m3
 • tapadószilárdság: 1,6-1,8 KN/mm2
 • szilárdság: C12/15-08/F5
 • terülés: 28-29 centiméter
 • légpórustartalom: 7,2 %

Vissza a speciális betontermékekhez


Papp József

Értékesítési munkatárs
Mob: 
+36 30 921 7093
Duna-Dráva Cement Kft.
Basa u. 20-22.
Budapest
1107
Magyarország

Letölthető dokumentumok

Cemflow® rövidfilm


©HeidelbergCement Deutschland