"Bízunk egymásban"

Beszélgetés kollégáinkkal a DCC-nél töltött időről

Holicza Tímea (31) a kontrolling osztály munkatársa, 2010 áprilisában kezdett el dolgozni a Duna-Dráva Cement Kft.-nél értékesítési gyakornokként. Ezt követően az Értékesítési igazgató asszisztenseként folytatta a munkáját 2012 áprilisáig, jelenleg kontrollerként végzi tevékenységét Vácon.

Lenhardt István (61) a középiskola elvégzése után egy kis kitérővel került a Beremendi Cementgyárba, mint lakatos. A cégnél töltött évtizedek alatt számos területen dolgozott. Az első években normatechnológusként végezte munkáját, az új mészüzem beindulásakor pedig mint vezérlőkezelő, később mint művezető tevékenykedett. 1984 óta a HR-osztály munkatársa, jelenleg HR koordinátor munkakörben dolgozik.

Zsobrák Gyula (61) mindössze 15 évesen, 1970-ben csatlakozott a társasághoz, mint szalagkezelő, azóta azonban számos munkakört tudhatott magáénak. Dolgozott laborban, de megismerkedhetett a kemencekezeléssel is, 1985 óta pedig a központi vezérlőben végzi munkáját operátorként.

Hogyan kezdtek el dolgozni a Duna-Dráva Cement Kft-nél? Hogyan teltek az első, munkában töltött napok?

Holicza:
Már gyermekként is kapcsolatba kerültem a gyárral céges rendezvényeken, mint például az építők napja, mivel szüleim nagyon régóta a cégnél dolgoznak. Így amikor az értékesítési osztályon kezdtem dolgozni értékesítési gyakornokként 2010 áprilisában, a cégbemutatás könnyen ment. Mindenki készségesen állt hozzám, bemutatták az értékesítés működését, a területi képviselőktől első kézből kaphattam képet a cement piacról. Gyárlátogatáson vettem részt, és örök emlék marad számomra, hogy felmehettem a hőcserélő tetejére, ahonnan meglepően szép látvány tárult elém.

Lenhardt:
Mivel a középiskolai gyakorlataimat is itt töltöttem, én is ismerősként tértem vissza. Az első napok a gyakorlatok alatt már megtapasztalt módon folytak.

Zsobrák:
1970. augusztus 12-én, 15 évesen kezdtem meg munkámat az akkor még Cement- és Mészművek Váci Gyárában. Az első időszak meghatározó volt az életemben, tele volt tanulással, tapasztalatszerzéssel!

Milyen változások történtek, mióta a vállalatnál dolgoznak?

Zsobrák:
Nagyon sok, és nagy változás történt azóta a cégnél, amióta itt dolgozom. Sokszor, sok mindent újra kellett tanulnunk, a mai napig folyamatos ez a tanulási folyamat. Az elmúlt évek alatt egy nagyon jó közösség, csapat jött létre a magyar, de a németországi kollégákkal is.

Holicza:
Az itt töltött idő alatt számos olyan változás történt, amelyre büszkék lehetünk! A cementgyártók közül elsőként a DDC indított értékesítési promóciót a vevői részére, létrejött az online cementrendelési platform, és sikeresen lezajlott a Beton és Kavics Üzletágak teljes beolvadása is. 2014 őszén 7 termékünk megkapta a Magyar Termék, 4 cementünk pedig a Hazai Termék minősítést.

Lenhardt:
Számomra emlékezetes marad az, hogy amikor beléptem a céghez, még a CEMÜ Beremendi Gyára elnevezést használtuk, majd a privatizációt követően lettünk BCM Rt., és azt követően alakult meg a Duna-Dráva Cement Kft.

Hogyan változott a munkakörük a Duna-Dráva Cement Kft-nél eltöltött idő alatt?

Lenhardt:
Amikor beléptem a céghez akkor, mint lakatos kezdtem, majd normatechnológus lettem. Az új mészüzem beindulásakor először mint vezérlőkezelő, később mint művezető folytattam munkám az üzemben. 1984-ben kerültem vissza a HR (akkor munkaügyi) osztályra, mint munkaügyi előadó, majd később mint munkaügyi és bérelszámolási csoportvezető. 2007-től mint HR koordinátor dolgozom a társaságnál.

Holicza:
Értékesítési gyakornokként kezdtem pályafutásomat, majd 2010 októberétől az Értékesítési igazgató asszisztenseként folytattam a munkát 2012 áprilisáig. Ez idő alatt rengeteget tanultam az értékesítésről, valamint megtapasztaltam az értékesítés információigényét. Eközben munka mellett elvégeztem Pécsett a mesterképzést és az értékesítésen újnak számító munkakörben, értékesítési kontrollerként végeztem tovább a munkát. Az integráltság érdekében a kontrolling osztályon belül kontrollerként folytattam tovább a munkát 2013 márciusától, és jelenleg is ebben a munkakörben dolgozom. Természetesen az értékesítést támogató feladataimhoz újabbak társultak, a logisztikai adatszolgáltatás, belső termékértékesítés árazása az ezekhez kapcsolódó tervek készítése, és még sorolhatnám.

Zsobrák:
Rengeteg munkakörben dolgoztam, először szalagkezelő voltam, majd a laborban mintahordóként foglalkoztattak, de voltak feladataim a nyersmalomban, illetve a kemencekezeléssel is megismerkedtem. Az egyik legnagyobb mérföldkő az érettségi letétele volt, hiszen csak így kerülhettem operátori munkakörbe. 1985-ben leérettségiztem, azóta a központi vezérlőben dolgozom, amit a mai napig nagyon szeretek. Emellett természetesen folyamatosan képzem magam, tanfolyamokra járok, hiszen a szakmai fejlődés elengedhetetlen. Az elmúlt, majdnem fél évszázad meghatározó az életemben, tele volt tanulással, tapasztalatszerzéssel! A munkakörváltások mindig új kihívás elé állítottak, szakmai és egyéni szempontból is. Operátorként felelősségteljes munkám van, ami teljes mértékben passzol hozzám, valamint kollégáimmal is nagyon jó viszonyban vagyunk.

Miért jó a Duna-Dráva Cement Kft-nél dolgozni, illetve Önök miért szeretnek itt lenni?

Lenhardt:
Ez egy kiszámítható és megbízható cég. A folyamatos technikai fejlődés és fejlesztés ösztönzi a kollégákat a további, és új szakmai ismeretek megszerzésére. A személyes okaim közt az is szerepet játszik, hogy szüleim, és nagyszüleim is itt dolgoztak.

Zsobrák:
Az évtizedek alatt egy nagyon jó csapat alakult ki a kollégák között. Az itt töltött 46 év alatt úgy éreztem, hogy folyamatosan számítottak rám (természetesen ez fordítva is így van), megbízunk egymásban, és ez jó érzéssel tölt el. A kollégákat anyagilag és erkölcsileg is megbecsülik.

Holicza:
A Duna-Dráva Cement Kft. egy nagy múltú, stabil cég. Vannak kihívások, érdekes feladatok és emellett családias a hangulat. A korábban említett kihívások, változatos feladatok miatt szeretek itt dolgozni. Ezen kívül az egyetemi tanulmányaimhoz vezetőim maximális támogatását élvezhettem. Az ötletek, újítások felé is nyitottak a kollégáim.

Lenhardt Úr, Ön, mint a HR-osztály munkatársa, mit tanácsol azok számára, akik most csatlakoznak munkavállalóként a céghez?

Lenhardt:
Azt tanácsolom nekik, hogy legyenek elhivatottak, és lojálisak munkájuk során.

(Az interjú 2017 februárjában készült.)

Holicza Tímea
Holicza Tímea
 
Lenhardt István
Lenhardt István
 
Zsobrák Gyula
Zsobrák Gyula
Gyula Zsobrák and Tímea Holicza
Zsobrák Gyula és Holicza Tímea