Tradíció és modernizáció a cementgyárakban

Nyitottság, fejlődés, tehetséggondozás és környezeti nevelés – ezek az értékek álltak 2023-ban is vállalatunk fókuszában. A Váci és a Beremendi Cementgyárban immár évtizedek óta, megállás nélkül állítjuk elő és szállítjuk partnereink számára az építőipar nélkülözhetetlen alapanyagát, miközben nyílt napokkal, széles körű támogatási rendszerrel és zöld szemlélettel mutatunk példát a régiókban. A jubileumról és a társadalmi felelősségvállalás jelentőségéről kérdeztük Mocsai Árpád és Müller Ádám gyárigazgatókat.

60 év hosszú idő, egy gyár életében is elismerésre méltó. Ma is őrzik az évtizedek emlékeit?

Mocsai Árpád: Büszkék vagyunk a gyár minden eddig elért eredményére és sikerére, ha pedig voltak hibák, abból igyekszünk tanulni. Szerencsére nekünk ma is sok olyan munkatársunk van, akik évtizedek óta itt dolgoznak, így könnyű ápolni a hagyományokat. Mert múlt nélkül nincs sikeres jövő.

A Váci Cementgyár 60. évfordulója alkalmából a váci Madách Imre Művelődési Központban létrehoztunk egy olyan interaktív kiállítást, ahol betekintést adtunk a gyár múltjába, jelenébe és jövőjébe, az alkalmazott technológiákba, valamint az érdeklődők közelebbről is megismerhették az általunk felhasznált és gyártott anyagokat. A kiállítást szinte egész évben, tavasztól őszig lehetett látogatni. Ebből is látszik, hogy a gyár nemcsak az itt dolgozóknak, hanem az egész településnek és a régiónak is meghatározó szereplője és fontos pillére. 

Dél-Baranya leginkább kiváló borairól és gyógyvízéről híres, semmint az iparáról. Mégis itt, Beremenden működik az ország egyik legjelentősebb cementgyára. Mit köszönhet a gyárnak a település, a térség és a helyi lakosság? 

Müller Ádám: Több mint fél évszázada áll itt a gyár, azóta nyújt biztos megélhetést családok generációinak. Emellett tudást és lehetőséget is jelent az ittlétünk. Az itt dolgozók rendszeresen képzéseken vehetnek részt, a szakmai fejlődésük minden területen biztosított. Emellett közvetlen környezetünkért is sokat teszünk, a széles körű támogatási programunknak köszönhetően pedig a szűkebb és tágabb régiónak is a hasznára vagyunk. 

Sok családnak van érintettsége azáltal, hogy egy rokonuk itt dolgozik. A legtöbben mégis csak a létezésünkről tudnak, az itt folyó munkáról és a rengeteg fejlesztésről már kevesebb az információjuk. Ezért kezdtünk el idén ismét nyílt napokat szervezni, például az Ördögkatlan Fesztivál keretében, amikor a helyiek és a távolabbról érkezők is eljöhettek hozzánk egy gyárlátogatásra. Jó volt látni, hogy ezekre a programokra a meghirdetésük után szinte azonnal betelt a létszám.

Ilyen sokakat érdekel egy cementgyár működése?

Müller Ádám: Úgy tűnik igen, és ennek nagyon örülünk. Ilyenkor gyakorlatilag minden titokra fény derül. A gyárlátogatás egyrészt hatalmas élmény, hiszen olyan berendezésekkel, technológiával, méretekkel találkozhat az idelátogató, ami a mindennapokban nem elérhető. Másrészt az érdeklődők azon kérdéseikre, ami esetleg az üzemeléssel, a környezetre gyakorolt hatással kapcsolatban felmerült bennük, adekvát szakmai választ kaphatnak, illetve könnyen tisztázhatjuk a fél-, vagy hamis információkon alapuló téves elképzeléseket is.

Mocsai Árpád: A Váci Cementgyár 60 évvel ezelőtt kezdte meg a működését, azóta folyamatosan nyitva vagyunk és termelünk. Sőt, a gyárkapuinkat most mindenki számára kitártuk. Bár ismerjük a táblákat: „Üzemi területre idegeneknek belépni tilos!”, az évforduló kapcsán hatalmas sikerrel rendeztük meg a nyílt napot. Így aki még jobban érdeklődött társaságunk és tevékenységünk iránt, a kiállítás mellett testközelből is megismerhette a cementgyártás folyamatát. Mivel nincsenek titkaink és büszkék vagyunk a fejlesztéseinkre, a világszínvonalú működésre és a környezetvédelmi eredményeinkre, bárkit szívesen láttunk az eseményen. Ekkora sikerre azonban nem számítottunk. Csaknem 700 fő nyert betekintés üzemünk életébe, ahol a gyár- és bányalátogatás után a vendégeket frissítő és ízletes kürtöskalács várta, a kisebbeknek pedig izgalmas játékokkal kedveskedtünk. Külön örömmel tölt el, hogy sok gyermek vett részt az eseményen. Az óriási érdeklődésre való tekintettel úgy gondolom, jövőre is nyitva lesznek a gyár kapui a nagyközönség előtt. 

Meséljenek egy kicsit társadalmi felelősségvállalásról!

Müller Ádám: A Zöld Megoldás-pályázat keretében Baranyában idén 3 projektet is átadhattunk az óvodai kerttől a nyugdíjas sétányig. A programmal azt demonstráljuk, hogy cégünk a társadalmi igények folyamatos monitorozására és azok kielégítésére is törekszik, egyértelműsítve, hogy gazdasági lehetőségeinket a jövő generáció és a zöld szemlélet támogatására is felhasználjuk. Emellett továbbra is zajlik a Tehetségekért ösztöndíjprogramunk, aminek sikerét és népszerűségét jól mutatja, hogy a programban részt vevő iskolák már versenyt folytatnak, kinek van több diákja a díjazottak között. 

Mocsai Árpád: Büszkék vagyunk rá, hogy rengeteg programunk valósul meg a tehetséggondozásban és a környezeti nevelésben. Jó példa erre a 7. Zöld Alternatíva Vetélkedő, amelynek idén májusban a Váci Gyár adott otthont. Itt vállalkozó szellemű középiskolás csapatok mérték össze tudásukat és ismerték meg a gyárat. Ez a környezettudatos ismeretszerzés mellett egy igazi közösségépítő esemény a fiatalok számára.

Guth Zoltán

Kommunikációs vezető

Kommunikációs osztály Kőhídpart dűlő 2.
2600 Vác
Magyarország

Mocsai Árpád.

Müller Ádám.