Cementgyárunk 2022-ben ünnepelte 50 éves évfordulóját. A hagyományok tisztelete mellett mára ipar 4.0-ás megoldások, innováció, folyamatos fejlesztések, világszínvonalú technológia jellemzi a több mint száz éves beremendi cementgyártást.

Beremend, Baranya déli kapuja

A Duna-Dráva Cement Kft. Beremendi Gyára rendkívül érdekes földrajzi helyen fekszik. A villányi borvidék és a Szársomlyó hegy különlegesen védett mészkősziklái csodálatos kulisszaként veszik körül a Dráva felé nyíló sík területet. A Beremendi Cementgyár évszázados hagyományokra tekint vissza. Itt található Magyarország legtisztább mészköve és a részben fedőrétegként rendelkezésre álló agyag minősége is kedvező cement gyártására. A cementipar megjelenése a baranyai térségben Schaumburg Lippe német herceg nevéhez fűződik, aki az 1907. évi ipartörvényhez kapcsolódva - amely az iparosítás nagyfokú támogatását helyezte kilátásba - cementgyár létesítését határozta el, amely 1910 februárjában kezdte meg működését.

A Beremendi Gyárban kiemelkedő jelentősége van a környezetkímélő és energiahatékony gazdálkodásnak. Az országban elsőként itt valósult meg a használt gumiabroncsok hatékony és nagymennyiségű energetikai hasznosítása, manapság pedig a fosszilis tüzelőanyagokat (szén, földgáz, petrolkoksz) kiváltó alternatív tüzelőanyagok használata került előtérbe, ami a mai napig is jelentős környezeti ártalomtól tehermentesíti az országot.  Mindezekkel összhangban 2007 nyarán egy átfogó fejlesztési program vette kezdetét. A 2009-ig tartó munkálatok eredményeképpen, környezetkímélőbb technológiával Európa egyik legkorszerűbb cementgyára jött létre, hosszú távon biztosítva a beremendi cement meghatározó piaci szerepét, s ezáltal a térség gazdasági fejlődését.

Tekintse meg a gyár 2007 és 2009 között lezajlott modernizációjáról szóló kisfilmet!

 

Müller Ádám
Gyárigazgató

Letölthető dokumentumok

Térkép

További információkért kattintson a jelelölőkre