Társadalmi felelősségvállalás

A Duna-Dráva Cement Kft. a fenntartható fejlődés elvével összhangban működik, amelyet a Társaság százéves cementgyártási hagyománya és nemzetközi háttere is erősít. A fenntarthatóság, mint cégfilozófia áthatja tevékenységét: korszerű, környezettudatos műszaki eljárásokat alkalmaz, „jó gazda” módjára kezeli a természeti erőforrásokat és folyamatosan fejleszti gyártási technológiáját.

Társadalmi felelősségvállalási programjának keretében 2011-ben azzal a céllal indította útjára a Zöld Megoldás-pályázatot, hogy forrást teremtsen olyan fejlesztések és programok támogatására, amelyek a Beremendi és Váci Cementgyár környezetében élők által használt közösségi terek, valamint infrastruktúra környezettudatos működését és hatékonyabb hasznosítását segítik elő, a társadalom széles csoportjának lehetőséget adva a környezettudatosabb életre, a természeti környezet megismerésére.

A „Duna-Dráva a Tehetségekért” ösztöndíjprogram célja olyan diákok támogatása, akik tanulmányi, sport vagy kulturális területen ígéretes tehetségeknek számítanak, illetve fejlődésükkel és eredményeikkel kiemelkednek az átlagból. A pályázaton nyertes tanulók a szorgalmi időszak alatt, tíz hónapon keresztül ösztöndíjban részesülnek, amit a képességeik kibontakoztatásához és a maguk által kitűzött cél eléréséhez használhatnak fel.

Vállalatunk fontosnak tartja, hogy cementgyárai működésének bemutatására időszakosan lehetőséget adjon a környezetében élőknek. Ezért 2015 óta, kifejezetten az érdeklődő középiskolai tanárok és diákjaik számára kerül megrendezésre a DDC Zöld Alternatíva Vetélkedő és Nyílt Nap, amely egy játékos vetélkedővel egybekötött gyárlátogatás Vácon, illetve Beremenden. A vetélkedőn a cementgyártás környezettudatosságával, hulladék feldolgozásával kapcsolatos kérdésekre kell a középiskolák delegált csapatainak helyesen válaszolni, valamint izgalmas, kihívást jelentő feladatokat megoldani.

A 2019-ben életre hívott DDC Zöld Város Programmal célunk, hogy felhívjuk a helyi közösség, a váci lakosság és a környéken tanuló diákok figyelmét azokra az elvekre, amelyeket képviselünk: a rendezett, tiszta környezetet nemcsak a cementgyáron belül tartjuk fontosnak, hanem azon kívül is. A két napos programon növénytelepítési, területrendezési és szépítési, illetve szemétszedési feladatokat láttak el az önkéntesen résztvevő váci diákok és a DDC-s dolgozók a deákvári KRESZ park és vízfogó területén.

A fenntarthatóság, a társadalmi felelősségvállalás és a környezetvédelem egy közös ügy, közös felelősség. Vállalatunk éppen ezért hozta létre évekkel ezelőtt a társadalmi felelősségvállalási programját, amelynek keretében arra törekszik, hogy megteremtse az ehhez szükséges tudatosságot. A vállalati elismerések mellett a társadalmi felelősségvállalásunkat is díjazásban részesítették. 2021-ben másodjára megrendezett DoingGood - CSR Awardon és a 2022-ben lebonyolított Greengage elnevezésű versenyen. "special mention" helyezést értünk el. Az "Év Jó Ügye" és a "Legjobb CSR Program" kategóriadíjat a DDC-nek ítélte a szakmai zsűri.

Részletek

Közel 9 milliárd forintos környezetvédelmi beruházás a DDC Váci Gyárában

2016 nyarán egy közel 9 milliárd forintos környezetvédelmi beruházásba fogott a Duna-Dráva Cement Kft., amelynek célja a porkibocsátás minimális szintre csökkentése. A modernizáció hozzájárul az üzembiztonság növekedéséhez, ezáltal a továbbra is fenntartható cementgyártáshoz, illetve a következő évtizedekre is biztosítja, hogy megbízható és stabil munkáltatóként legyünk jelen a térségben.

További részletek a beruházásról

Fenntarthatósági törekvések 2030

A Heidelberg Materials Fenntarthatósági Törekvések 2030 határozza meg a fenntarthatósági stratégiánk legfontosabb témaköreit és fő elveit. A Fenntarthatósági Törekvésekkel a HeidelbergCement világosan kitűzi a 2030-ra elérendő célokat.

További részletek a kitűzött célokról