Környezetvédelmi beruházás a DDC-nél

Egy közel 7 milliárd forintos környezetvédelmi beruházást valósított meg a Duna-Dráva Cement Kft., amelynek fontos célja volt a már korábban is alacsony porkibocsátás minimális szintre csökkentése. A modernizáció hozzájárul az üzembiztonság növekedéséhez, ezáltal a továbbra is fenntartható cementgyártáshoz, illetve a következő évtizedekre is biztosítja, hogy megbízható és stabil munkáltatóként legyünk jelen a térségben.

A Duna-Dráva Cement Kft. több mint fél évszázada meghatározó gazdasági szereplője Vác és vonzáskörzetének, a térség egyik legnagyobb munkáltatója. Termékeink a mindennapi élet meghatározói, a beton - és ezáltal a cement is - a víz után a világon második leggyakrabban használt anyag. Filozófiánk egyik legfontosabb pillére a fenntarthatóság, ezt szolgálják vállalati gyakorlataink – mint például a mértéktartó gazdálkodás az energiával és a természet ásványkincseivel, vagy a szelektív hulladékgyűjtés – és társadalmi felelősségvállalási programjaink is.

2016-ban újabb mérföldkőhöz érkezett a Váci Cementgyár, hiszen a tulajdonosi háttér maximális bizalmára alapozva komplex modernizációs folyamatba kezdtünk, amelynek eredményeként a mainál is korszerűbb körülmények között folytathatjuk gyártási tevékenységünket, szem előtt tartva mindenekelőtt környezetünk megóvását.

A környezetvédelmi beruházás már a jövőben szigorodó kibocsátási határértékeket messzemenően meghaladó, még inkább környezetbarát cementgyártást tesz lehetővé. A Beremendi Cementgyárunkban 2008-ban történt modernizációs beruházás eredményeképp jelentős porkibocsátás csökkenést mértünk, célunk, hogy ehhez hasonlóan a Váci Gyárunk jelenlegi alacsony emissziós szintje is tovább minimalizálódjon, megerősítve ezzel a térségben betöltött szerepünket.

A 2016 és 2018 között megvalósított műszaki fejlesztéssel és a még korszerűbb technológiai megoldások alkalmazásával újabb lépést tettünk a fenntarthatóság irányába.  A beruházás első része 2017. március elején fejeződött be. Ez idő alatt kicseréltük a két hőcserélő ciklon fokozatot és a füstgáz vezetéket is, illetve a klinkerhűtő részleges modernizálása is megtörtént. Áprilisban befejeződött az új kalcinátor torony alapozási munkálata, ezzel párhuzamosan épült a bypass és a 32 méter magas siló alapja is, valamint elkészült a siló körüli infrastruktúra. 2017 hátralévő részében elkészült az új kalcináló torony acél tartószerkezete. 2018-ban, a beruházás záró, utolsó három hónapos – egyben legtöbb feladatot tartalmazó – időszakában megkezdődött az új kemence– és filter technológia beépítése. Az eddig használt elektrofiltert korszerű, zsákos filterre cseréltük. A filter felel a kemencevonal portalanításáért. Az új szűrőrendszer előnye, hogy még üzemzavar vagy áramkimaradás esetén sem engedi, hogy kiporzás történjen.

Összefoglaló kisfilm a projekt megvalósulásáról

Interjúk a modernizáció előrehaladásáról Szilágyi Zsolttal, a projekt felelősével
Műszaki-technológiai háttér
  • elektrofilteres kemenceszűrőnket hatékonyabb, zsákos filterre cseréljük a még alacsonyabb kibocsátási értékek érdekében,
  • nem csak az érvényben lévő, hanem a jövőbeni környezetvédelmi előírásoknak is megfelelünk majd,
  • szén-petrolkoksz tüzelőanyag használatunkat csökkentjük, a helyettesítő, környezetkímélő, teljes mértékben ellenőrzött és biztonságos tüzelőanyagok felhasználását pedig növeljük.
A Váci Gyár modernizációja.
A környezetvédelmi modernizáció számokban
  • közel 7 milliárd forintos beruházás
  • a jövőben szigorodó emissziós előírásoknak is megfelelő modernizáció
  • megduplázott, 60%-os helyettesítő tüzelőanyag használat, amely tovább növelhető 80%-ra
  • 2400 tonna/nap klinkergyártó kapacitás, amely tovább növelhető 2700 tonna/nap termelésre
  • beremendi tapasztalatok: a jelenlegi alacsony porkibocsátási szinthez képest is további csökkenés
A beruházás kivitelezésének időterve
VÁCMO kivitelezési terv.