Környezetvédelmi beruházás a DDC-nél

A modernizációval

 • teszünk a környezet védelméért, mert tovább csökken kibocsátásunk,
 • segítjük az itt élőket, mert ezt követően is megbízható és stabil munkáltatóként leszünk jelen a térségben,
 • növeljük üzembiztonságunkat, így továbbra is fenntarthatóan végezhetjük tevékenységünket.

9 milliárd forintos modernizáció valósult meg az elmúlt években a Váci Cementgyárban, amely hozzájárul az üzembiztonság növekedéséhez és a fenntartható működéshez, illetve ahhoz, hogy továbbra is stabil és megbízható munkáltatóként legyünk jelen a térségben.

A Duna-Dráva Cement Kft. több mint fél évszázada meghatározó gazdasági szereplője Vác és vonzáskörzetének, a térség egyik legnagyobb munkáltatója. Termékeink a mindennapi élet meghatározói, a beton - és ezáltal a cement is - a víz után a világon második leggyakrabban használt anyag. Filozófiánk egyik legfontosabb pillére a fenntarthatóság, ezt szolgálják vállalati gyakorlataink – mint például a mértéktartó gazdálkodás az energiával és a természet ásványkincseivel, vagy a szelektív hulladékgyűjtés – és társadalmi felelősségvállalási programjaink is.

2016-ban újabb mérföldkőhöz érkezett a Váci Cementgyár, hiszen a tulajdonosi háttér maximális bizalmára alapozva komplex modernizációs folyamatba kezdtünk, amelynek eredményeként korszerűbb körülmények között folytathatjuk gyártási tevékenységünket, szem előtt tartva mindenekelőtt környezetünk megóvását.
A környezetvédelmi beruházás már a jövőben szigorodó kibocsátási határértékeket messzemenően meghaladó, még inkább környezetbarát cementgyártást tesz lehetővé. A Beremendi Cementgyárunkban 2008-ban történt modernizációs beruházás eredményeképp jelentős porkibocsátás csökkenést mértünk, célunk, hogy ehhez hasonlóan a Váci Gyárunk jelenlegi alacsony emissziós szintje is tovább minimalizálódjon, megerősítve ezzel a térségben betöltött szerepünket.

A 2016 és 2018 között megvalósított műszaki fejlesztéssel és a még korszerűbb technológiai megoldások alkalmazásával újabb lépést tettünk a fenntarthatóság irányába.  A beruházás első része 2017. március elején fejeződött be. Ez idő alatt kicseréltük a két hőcserélő ciklon fokozatot és a füstgáz vezetéket is, illetve a klinkerhűtő részleges modernizálása is megtörtént. Áprilisban befejeződött az új kalcinátor torony alapozási munkálata, ezzel párhuzamosan épült a bypass és a 32 méter magas siló alapja is, valamint elkészült a siló körüli infrastruktúra. 2017 hátralévő részében elkészült az új kalcináló torony acél tartószerkezete. 2018-ban, a beruházás záró, utolsó három hónapos – egyben legtöbb feladatot tartalmazó – időszakában megkezdődött az új kemence– és filter technológia beépítése. Az eddig használt elektrofiltert korszerű, zsákos filterre cseréltük. A filter felel a kemencevonal portalanításáért. Az új szűrőrendszer előnye, hogy még üzemzavar vagy áramkimaradás esetén sem engedi, hogy kiporzás történjen.

Egy lépéssel közelebb a körkörös gazdasághoz

A - 2016 és 2018 között zajló - modernizáció folytatásaként 2019-ben egy újabb, 2 milliárd forint összértékű beruházást indítottunk az olaszországi székhelyű Entsorga csoporttal közreműködve, amely 2020 tavaszán fejeződött be.

Összefoglaló kisfilm a projekt megvalósulásáról

ADATVÉDELMI INFORMÁCIÓ: Amikor elkezdi lejátszani ezt a videót, a YouTube cookie-t helyez a böngészőjére, amely lehetővé teszi a YouTube számára, hogy felismerje, amikor a YouTube-ot vagy más beágyazott YouTube tartalmú webhelyeket látogat meg. A cookie-kat bármikor törölheti a böngészőből. Az adatok YouTube-on keresztül történő feldolgozásáról az YouTube webhelyén olvashat.

Interjúk a modernizáció előrehaladásáról Szilágyi Zsolttal, a projekt felelősével
Műszaki-technológiai háttér
 • elektrofilteres kemenceszűrőnket hatékonyabb, zsákos filterre cseréltük a még alacsonyabb kibocsátási értékek érdekében,
 • nem csak az érvényben lévő, hanem a jövőbeni környezetvédelmi előírásoknak is megfelelünk,
 • szén-petrolkoksz tüzelőanyag használatunkat csökkentettük, a helyettesítő, környezetkímélő, teljes mértékben ellenőrzött és biztonságos tüzelőanyagok felhasználását pedig növeltük.
A környezetvédelmi modernizáció számokban
 • közel 7 milliárd forintos beruházás
 • a jövőben szigorodó emissziós előírásoknak is megfelelő modernizáció
 • megduplázott, 60%-os helyettesítő tüzelőanyag használat, amely tovább növelhető 80%-ra
 • 2400 tonna/nap klinkergyártó kapacitás, amely tovább növelhető 2700 tonna/nap termelésre
 • beremendi tapasztalatok: a jelenlegi alacsony porkibocsátási szinthez képest is további csökkenés
A környezetvédelmi beruházás második szakasza is lezárult

A projekt során az Entsorga két szabadalmaztatott technológiáját valósítottuk meg: egy 1000 m2 alapterületű alternatív tüzelőanyag tároló csarnok és 4.0-ás ipari megoldásokat is alkalmazó automatizálási rendszer készült. A 2020 tavaszán átadott beruházás eredményeképpen a fosszilis tüzelőanyagok kiváltásával tovább csökken az egy tonna cement előállításakor keletkező szén-dioxid mennyisége.

A magyar cementipar történetében először valósult meg egy emberi beavatkozás mentesen, automatikusan működő helyettesítő tüzelőanyag tároló és adagoló technológiai sor. A beruházással vállalatunk egy lépéssel közelebb kerül a körkörös gazdaság megalapozásához. 
A kiváló csapatmunka és koordináció lehetővé tette a beruházás ütemtervének a betartását az üzem éves karbantartása során. Ez kihívást jelent ideális időben is, de különösen a COVID-19 okozta pandémiás időszakban.

A barnamezős beruházás építési területe érintette az 1963-ban épült, majd a kilencvenes években elbontott technológia maradványait is. 
A teljes ellátási és építési ciklust a legmagasabb nemzetközi műszaki és minőségi szabványoknak megfelelően hajtottuk végre. A helyszíni munkák során 2500 m3 betont és 150 t betonacélt építettünk be.

Egészségvédelem és biztonság szempontjából a 14 hónapos projekt balesetmentesen, határidőre, a költségterveket betartva 2020. január végén befejeződött.

2020. február 21-én elindult a rendszer beüzemelése anyagfeladással, amelynek keretében kis lépésekkel növeljük a rendszer szállítási, adagolási teljesítményét. 2020. március első felében befejeződött a rendszer teljes körű indítása.   

A környezetvédelmi modernizáció második szakasza számokban (2019-2020)
 • 2 milliárd forintos beruházás
 • tovább csökken az egy tonna cement előállításakor keletkező szén-dioxid mennyisége
 • 20 000 tonna fosszilis tüzelőanyag felhasználás mellett 130 000 tonna tüzelőanyag helyettesítésre alkalmassá tett hulladék felhasználása
 • a helyszíni munkák során 2500 m3 betont és 150 t betonacélt építettünk be
 • 4.0-ás ipari megoldásokat is alkalmazó automatizálási rendszer