Környezetvédelmi beruházás a DDC-nél

Egy közel 7 milliárd forintos környezetvédelmi beruházást valósított meg a Duna-Dráva Cement Kft., amelynek fontos célja volt a már korábban is alacsony porkibocsátás minimális szintre csökkentése. A modernizáció hozzájárul az üzembiztonság növekedéséhez, ezáltal a továbbra is fenntartható cementgyártáshoz, illetve a következő évtizedekre is biztosítja, hogy megbízható és stabil munkáltatóként legyünk jelen a térségben.

A Duna-Dráva Cement Kft. több mint fél évszázada meghatározó gazdasági szereplője Vác és vonzáskörzetének, a térség egyik legnagyobb munkáltatója. Termékeink a mindennapi élet meghatározói, a beton - és ezáltal a cement is - a víz után a világon második leggyakrabban használt anyag. Filozófiánk egyik legfontosabb pillére a fenntarthatóság, ezt szolgálják vállalati gyakorlataink – mint például a mértéktartó gazdálkodás az energiával és a természet ásványkincseivel, vagy a szelektív hulladékgyűjtés – és társadalmi felelősségvállalási programjaink is.

2016-ban újabb mérföldkőhöz érkezett a Váci Cementgyár, hiszen a tulajdonosi háttér maximális bizalmára alapozva komplex modernizációs folyamatba kezdtünk, amelynek eredményeként a mainál is korszerűbb körülmények között folytathatjuk gyártási tevékenységünket, szem előtt tartva mindenekelőtt környezetünk megóvását.
A környezetvédelmi beruházás már a jövőben szigorodó kibocsátási határértékeket messzemenően meghaladó, még inkább környezetbarát cementgyártást tesz lehetővé. A Beremendi Cementgyárunkban 2008-ban történt modernizációs beruházás eredményeképp jelentős porkibocsátás csökkenést mértünk, célunk, hogy ehhez hasonlóan a Váci Gyárunk jelenlegi alacsony emissziós szintje is tovább minimalizálódjon, megerősítve ezzel a térségben betöltött szerepünket.

A 2016 és 2018 között megvalósított műszaki fejlesztéssel és a még korszerűbb technológiai megoldások alkalmazásával újabb lépést tettünk a fenntarthatóság irányába.  A beruházás első része 2017. március elején fejeződött be. Ez idő alatt kicseréltük a két hőcserélő ciklon fokozatot és a füstgáz vezetéket is, illetve a klinkerhűtő részleges modernizálása is megtörtént. Áprilisban befejeződött az új kalcinátor torony alapozási munkálata, ezzel párhuzamosan épült a bypass és a 32 méter magas siló alapja is, valamint elkészült a siló körüli infrastruktúra. 2017 hátralévő részében elkészült az új kalcináló torony acél tartószerkezete. 2018-ban, a beruházás záró, utolsó három hónapos – egyben legtöbb feladatot tartalmazó – időszakában megkezdődött az új kemence– és filter technológia beépítése. Az eddig használt elektrofiltert korszerű, zsákos filterre cseréltük. A filter felel a kemencevonal portalanításáért. Az új szűrőrendszer előnye, hogy még üzemzavar vagy áramkimaradás esetén sem engedi, hogy kiporzás történjen.

Összefoglaló kisfilm a projekt megvalósulásáról

PRIVACY NOTE: When you start playing this video, YouTube places a cookie on your browser which allows YouTube to recognize you when you visit YouTube or other websites with embedded YouTube content. You may delete cookies at any time from your browser. You can find information about processing of your data through YouTube on theYouTube website.

Interjúk a modernizáció előrehaladásáról Szilágyi Zsolttal, a projekt felelősével
Műszaki-technológiai háttér
  • elektrofilteres kemenceszűrőnket hatékonyabb, zsákos filterre cseréljük a még alacsonyabb kibocsátási értékek érdekében,
  • nem csak az érvényben lévő, hanem a jövőbeni környezetvédelmi előírásoknak is megfelelünk majd,
  • szén-petrolkoksz tüzelőanyag használatunkat csökkentjük, a helyettesítő, környezetkímélő, teljes mértékben ellenőrzött és biztonságos tüzelőanyagok felhasználását pedig növeljük.
A Váci Gyár modernizációja.
A környezetvédelmi modernizáció számokban
  • közel 7 milliárd forintos beruházás
  • a jövőben szigorodó emissziós előírásoknak is megfelelő modernizáció
  • megduplázott, 60%-os helyettesítő tüzelőanyag használat, amely tovább növelhető 80%-ra
  • 2400 tonna/nap klinkergyártó kapacitás, amely tovább növelhető 2700 tonna/nap termelésre
  • beremendi tapasztalatok: a jelenlegi alacsony porkibocsátási szinthez képest is további csökkenés
A beruházás kivitelezésének időterve
VÁCMO kivitelezési terv.