Zöld Város Program

A helyi közösségek támogatása, a fenntartható működés és az élhetőbb jövő megteremtése folyamatosan prioritást jelent a Duna-Dráva Cement Kft. mindennapjaiban. Ezekre az elvekre alapozva bővítettük társadalmi felelősségvállalási tevékenységünket DDC Zöld Város elnevezésű programunkkal.

A régió egyik kiemelkedő gazdasági szereplőjeként a Duna-Dráva Cement Kft. mindig is fontosnak tartotta, hogy „jó gazda” módjára kezelje a régió természeti erőforrásait és támogassa a környezetében élő, helyi közösségeket. Anyavállalatunk, a HeidelbergCement Group nemzetközi környezetvédelmi stratégiájához illeszkedve célul tűztük ki többek között az ökológiai lábnyom csökkentését, a körkörös gazdaság ösztönzését és elkötelezettek vagyunk a minket körülvevő közösségek szociális és gazdasági fejlődésének támogatása iránt.

Több kezdeményezést indítottunk útjára az évek során, amelyek jelenleg is aktívan működnek: a Zöld Megoldás-pályázatot, a DDC a Tehetségekért ösztöndíjprogramot, valamint a Zöld Alternatíva Vetélkedőt és Nyílt Napot.

Az új, DDC Zöld Város Programmal célunk, hogy felhívjuk a helyi közösség, a váci lakosság és a környéken tanuló diákok figyelmét azokra az elvekre, amelyeket képviselünk: a rendezett, tiszta környezetet nemcsak a cementgyáron belül tartjuk fontosnak, hanem azon kívül is.

Az első alkalommal megtartott két napos programon (április 5-6.) növénytelepítési, területrendezési és szépítési, illetve szemétszedési feladatok várták az önkéntesen résztvevő váci diákokat és a DDC-s dolgozókat a deákvári KRESZ park és vízfogó területén. A programsorozat vendége idén Puskás Peti volt, aki maga is szívügyének tekinti a természet védelmét és értékeink megőrzését.

(Sz)építsük együtt környezetünket!

A DDC Zöld Város Program keretein belül rendeztük meg a Zöld Alternatíva Vetélkedő első fordulóját is április 5-én, amikor a versenyre jelentkező csapatok teljesítették a rájuk váró kihívásokat a KRESZ-park területén. Április 6-án pedig a DDC-s dolgozók és családtagjaik gondozásba vették a vízfogó területét és együtt megszépítették a környéket.

Hosszútávon gondolkodunk!

A rendkívüli száraz nyár folyamán megritkult növényzetet látva, úgy döntöttünk, ősszel tovább folytatjuk a programot. Október 22-én közel 300 tő levendulát ültettek el a DDC-s dolgozók a váci Vízfogó területén, valamint gondot fordítottak a tavasszal elültetett palánták beöntözésére is. (A levendulás talaj mulcs réteget is kapott, ezzel is biztosítva a védelmet: a réteg egyrészt tartja a nedvességet, másrészt lassítja, akadályozza a gyomok kifejlődését.)

Valódi összefogás

A programsorozat létrejöttében Vác Város Önkormányzata mellett Bíró György (Vác Város Környezetvédelméért Alapítványának elnöke) és Rendes Veronika tájépítész támogatták a DDC-t, a helyszíni koordinációban is kiemelt szerepet vállaltak. Az ültetéshez szükséges mintegy 1500 liter vizet a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. biztosította.


 

Zöld Város Program 2019
Zöld Alternatíva Vetélkedő és Nyílt Nap, Beremend
Zöld Alternatíva Vetélkedő
Társadalmi felelősségvállalás