Mi minden készült beremendi cementből hazánkban?

Az elmúlt 110 év alatt számos ikonikus projekthez gyártottuk a Beremendi (-és a Váci) Cementgyárban normál és speciális cementtermékeinket. Ezekből gyűjtöttünk most össze párat.

Kőröshegyi völgyhíd

Somogy megyében, a Balaton déli partjával párhuzamosan Zamárdi és Balatonszárszó között fut a Kőröshegyi völgyhíd, amelyet 2007 augusztusában adtak át a forgalomnak. A híd és az M7-es hozzá kapcsolódó szakaszának megépítéséhez 68 400 tonna váci és beremendi cementet és 180 000 m3 DDC-s betont használtak fel.   
A kialakított rendszer különlegessége, hogy a hídpályára lehulló, majd onnan lefolyó csapadékvizet külön erre a célra épített tározóban gyűjtik. Az itt összegyűjtött csapadékvíz tisztítást követően kerül bele a Kőröshegyi patakba, onnan pedig a Balatonba.

Bátaapáti radioaktívhulladék-tároló

A Bátaapáti közelében zajló radioaktívhulladék-tároló építési munkálatai során összesen 4 darab akna épült, amelyek teljes betonigénye 12 000 m3 volt. A I-K1 akna építéséhez a DDC beremendi CEM I 42,5 N, valamint a váci CEM III/A 32,5 N típusú cementtermékeit használták. Az I-K1 kamrát 2012 decemberében adták át, így lehetőség nyílt az első vasbeton konténer végleges elhelyezésére.
A I-K2 akna cementszükségletét a DDC új, speciális cementjéből biztosították. A Beremendi Cementgyárban készített CEM I 32,5 N-LH típusú (rendkívül kis őrlési finomságú, így kis hőfejlesztésű) termékből C 30/37 és C 35/45 jelű betonok készültek 355 és 370 kg/m3 cementadagolással. Az I-K3 és I-K4 kamrák építési munkálataihoz is használtak a beremendi CEM I 32,5 N-LH Magyar Termék védjegyes cementből.

Pentele híd

A Pentele híd, amely "Dunaújvárosi hídként" is ismert, Kisapostagot köti össze Dunavecsével. A két év alatt felépített hidat hivatalosan 2007 tavaszán adták át a forgalomnak. A kivitelezési munkálatok során a híd megépítéséhez összesen 16 000 tonna cementet, és 44 000 m3 betont használtak fel, amelyet vállalatunk Beremendi Gyára biztosított.

Bátaapáti radioaktívhulladék-tároló.

Bátaapáti radioaktívhulladék-tároló.

Kőröshegyi völgyhíd.

Pentele híd.