Támpontok az épületek egyik fő tartószerkezeti elemének munkálataihoz

Hogyan válasszunk cementet?

A családi házak födémjének betonozásához olyan cementet kell választani, amellyel könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehet készíteni. Emellett figyelni kell arra is, hogy biztosítva legyen a beton nagy korai- és végszilárdsága, illetve a beton alacsony zsugorodásával segítse az elkészült födém repedésmentességét. Ezek figyelembe vételével a családi házak födémjének betonozásához javasolt a CEM II/B-S 42,5 N jelű, zsákos kiszerelésben is kapható, Magyar Termék védjegyes cement alkalmazása, amely garantálja az elkészített födém megfelelő minőségét.

Mi szükséges a betonozáshoz?
  • cement, víz és homokos kavics adalékanyag, esetleg képlékenyítő adalékszerek,
  • beton keverőgép, talicska, kéziszerszámok,
  • tömörítő eszköz (vibrogerenda, tárcsás simító),
  • elektromos vagy kézi emelő csiga,
  • az utókezeléséhez takaró fólia vagy locsoló és/vagy permetező berendezés. 
Mennyi anyagot rendeljünk?

Javasolt mennyiségek 1 m3 tömör födémbeton előállításához CEM II/B-S 42,5 N típusú cement és 4% nedvesség tartalmú homokos kavics esetén. A megadott értékek az adalékanyag minőségének függvényében változhatnak:

Alapanyag Összetétel
1 zsák cementhez 1 m3 betonhoz
Cement 25 kg 300 kg
Víz 10,5 liter 125 liter
Homokos kavics 155 kg 1850 kg
Hogyan betonozzunk?

Akkor kezdhetjük a födém betonozását, ha a szükséges zsaluzat megfelelően tömített és stabil.

Helyezzük a beépítésre kerülő betonvasakat a megfelelő pozícióba, figyeljünk rá, hogy ne tudjanak elmozdulni. Abban az esetben, ha nedvszívó anyagból készült a zsaluzat, azt elő kell nedvesíteni, ügyelve arra, hogy a zsaluzatban ne maradjon egybefüggő vízfelület. A betonozás során a beton megfelelő tömörítését folyamatosan biztosítani szükséges. A betonozás után lehetőség szerint azonnal, de legfeljebb 6 órával meg kell kezdeni a beton utókezelését, amelyet legalább 7 napig fenn kell tartani.

Milyen előnyökkel jár a monolit vasbeton födém?

Ellentétben az előre gyártott elemekből készült födémmel, a monolit vasbeton födémmel tetszőleges alakú alaprajzot le lehet fedni. A födém feletti szinten tetszőlegesen alakítható ki a válaszfalak helye és az összes födémáttörés. A tömör szerkezet tömegének köszönhetően fokozott lépéshang- és léghang-szigetelést lehet elérni.

Miért jobb a transzportbeton?

A modern betonüzemekben előre megtervezett receptúrák szerint, pontos mérlegeléssel gyártják a betonokat. Rövid idő alatt nagy mennyiségű friss beton előállítására képesek, és ez az építkezésre kiszállítva rendkívül gyors alapozást tesz lehetővé. Nincs szükség a beton előállításához használt anyagok felhalmozására, tárolására és nincs - a megmaradt alapanyagok miatti - veszteség.
 

Földvári Gábor

Főtechnológus

Beton Technológia Centrum Kft. Besence utca 7/B
1186 Budapest
Magyarország
Cikkünk csupán iránymutatásként szolgál, nem helyettesíti a felelős tervező által összeállított, mindig az adott építkezésre vonatkozó felelős statikai tervezést.
Magyar és Hazai Termék védjegyes cement felhasználásával készült minőségi transzportbeton termékeinkért keresse az Önhöz legközelebb eső betonüzemünket!