Családi házak födémje

Támpontok az épületek egyik fő tartószerkezeti elemének munkálataihoz

Hogyan válasszunk cementet?

A családi házak födémjének betonozásához olyan cementet kell választani, amellyel könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehet készíteni. Emellett figyelni kell arra is, hogy biztosítva legyen a beton nagy korai- és végszilárdsága, illetve a beton alacsony zsugorodásával segítse az elkészült födém repedésmentességét. Ezek figyelembe vételével a családi házak födémjének betonozásához javasolt a CEM II/B-S 42,5 N jelű, zsákos kiszerelésben is kapható, Magyar Termék védjegyes cement alkalmazása, amely garantálja az elkészített födém megfelelő minőségét.

Mi szükséges a betonozáshoz?
  • cement, víz és homokos kavics adalékanyag, esetleg képlékenyítő adalékszerek,
  • beton keverőgép, talicska, kéziszerszámok,
  • tömörítő eszköz (vibrogerenda, tárcsás simító),
  • elektromos vagy kézi emelő csiga,
  • az utókezeléséhez takaró fólia vagy locsoló és/vagy permetező berendezés. 
Mennyi anyagot rendeljünk?

Javasolt mennyiségek 1 m3 tömör födémbeton előállításához CEM II/B-S 42,5 N típusú cement és 4% nedvesség tartalmú homokos kavics esetén. A megadott értékek az adalékanyag minőségének függvényében változhatnak:

AlapanyagÖsszetétel
1 zsák cementhez1 m3 betonhoz
Cement25 kg300 kg
Víz10,5 liter125 liter
Homokos kavics155 kg1850 kg
Hogyan betonozzunk?

Akkor kezdhetjük a födém betonozását, ha a szükséges zsaluzat megfelelően tömített és stabil.

Helyezzük a beépítésre kerülő betonvasakat a megfelelő pozícióba, figyeljünk rá, hogy ne tudjanak elmozdulni. Abban az esetben, ha nedvszívó anyagból készült a zsaluzat, azt elő kell nedvesíteni, ügyelve arra, hogy a zsaluzatban ne maradjon egybefüggő vízfelület. A betonozás során a beton megfelelő tömörítését folyamatosan biztosítani szükséges. A betonozás után lehetőség szerint azonnal, de legfeljebb 6 órával meg kell kezdeni a beton utókezelését, amelyet legalább 7 napig fenn kell tartani.

Milyen előnyökkel jár a monolit vasbeton födém?

Ellentétben az előre gyártott elemekből készült födémmel, a monolit vasbeton födémmel tetszőleges alakú alaprajzot le lehet fedni. A födém feletti szinten tetszőlegesen alakítható ki a válaszfalak helye és az összes födémáttörés. A tömör szerkezet tömegének köszönhetően fokozott lépéshang- és léghang-szigetelést lehet elérni.

Miért jobb a transzportbeton?

A modern betonüzemekben előre megtervezett receptúrák szerint, pontos mérlegeléssel gyártják a betonokat. Rövid idő alatt nagy mennyiségű friss beton előállítására képesek, és ez az építkezésre kiszállítva rendkívül gyors alapozást tesz lehetővé. Nincs szükség a beton előállításához használt anyagok felhalmozására, tárolására és nincs - a megmaradt alapanyagok miatti - veszteség.
 

Földvári Gábor

Főtechnológus
Mob: 
+36 30 688 6153
Fax: 
+36 1 434 5665
Beton Technológia Centrum Kft.
Basa utca 20-22.
Budapest
1107
Magyarország

Kérje alkalmazástechnológiai tanácsadónk segítségét!

Cikkünk csupán iránymutatásként szolgál, nem helyettesíti a felelős tervező által összeállított, mindig az adott építkezésre vonatkozó felelős statikai tervezést.

Magyar és Hazai Termék védjegyes cement felhasználásával készült minőségi transzportbeton termékeinkért keresse az Önhöz legközelebb eső betonüzemünket!

Magyar cement - beton.