Támpontok az épületek egyik fő tartószerkezeti elemének munkálataihoz

Hogyan válasszunk cementet?

A családi házak födémjének betonozásához olyan cementet kell választani, amellyel könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehet készíteni. Emellett figyelni kell arra is, hogy biztosítva legyen a beton nagy korai- és végszilárdsága, illetve a beton alacsony zsugorodásával segítse az elkészült födém repedésmentességét. Ezek figyelembe vételével a családi házak födémjének betonozásához javasolt a CEM II/B-S 42,5 N jelű, zsákos kiszerelésben is kapható, Magyar Termék védjegyes cement alkalmazása, amely garantálja az elkészített födém megfelelő minőségét.

Mi szükséges a betonozáshoz?
  • cement, víz és homokos kavics adalékanyag, esetleg képlékenyítő adalékszerek,
  • beton keverőgép, talicska, kéziszerszámok,
  • tömörítő eszköz (vibrogerenda, tárcsás simító),
  • elektromos vagy kézi emelő csiga,
  • az utókezeléséhez takaró fólia vagy locsoló és/vagy permetező berendezés. 
Mennyi anyagot rendeljünk?

Javasolt mennyiségek 1 m3 tömör födémbeton előállításához CEM II/B-S 42,5 N típusú cement és 4% nedvesség tartalmú homokos kavics esetén. A megadott értékek az adalékanyag minőségének függvényében változhatnak:

Alapanyag Összetétel
1 zsák cementhez 1 m3 betonhoz
Cement 25 kg 300 kg
Víz 10,5 liter 125 liter
Homokos kavics 155 kg 1850 kg
Hogyan betonozzunk?

Akkor kezdhetjük a födém betonozását, ha a szükséges zsaluzat megfelelően tömített és stabil.

Helyezzük a beépítésre kerülő betonvasakat a megfelelő pozícióba, figyeljünk rá, hogy ne tudjanak elmozdulni. Abban az esetben, ha nedvszívó anyagból készült a zsaluzat, azt elő kell nedvesíteni, ügyelve arra, hogy a zsaluzatban ne maradjon egybefüggő vízfelület. A betonozás során a beton megfelelő tömörítését folyamatosan biztosítani szükséges. A betonozás után lehetőség szerint azonnal, de legfeljebb 6 órával meg kell kezdeni a beton utókezelését, amelyet legalább 7 napig fenn kell tartani.

Milyen előnyökkel jár a monolit vasbeton födém?

Ellentétben az előre gyártott elemekből készült födémmel, a monolit vasbeton födémmel tetszőleges alakú alaprajzot le lehet fedni. A födém feletti szinten tetszőlegesen alakítható ki a válaszfalak helye és az összes födémáttörés. A tömör szerkezet tömegének köszönhetően fokozott lépéshang- és léghang-szigetelést lehet elérni.

Miért jobb a transzportbeton?

A modern betonüzemekben előre megtervezett receptúrák szerint, pontos mérlegeléssel gyártják a betonokat. Rövid idő alatt nagy mennyiségű friss beton előállítására képesek, és ez az építkezésre kiszállítva rendkívül gyors alapozást tesz lehetővé. Nincs szükség a beton előállításához használt anyagok felhalmozására, tárolására és nincs - a megmaradt alapanyagok miatti - veszteség.
 

Földvári Gábor

Főtechnológus

Beton Technológia Centrum Kft. Besence utca 7/B
1186 Budapest
Magyarország
Cikkünk csupán iránymutatásként szolgál, nem helyettesíti a felelős tervező által összeállított, mindig az adott építkezésre vonatkozó felelős statikai tervezést.
Kérje alkalmazástechnológiai tanácsadónk segítségét!

Magyar és Hazai Termék védjegyes cement felhasználásával készült minőségi transzportbeton termékeinkért keresse az Önhöz legközelebb eső betonüzemünket!