Tevékenyen a gyártásközi laborban

Cementgyáraink gyártásközi laboratóriumaiban kollégáink szüntelenül felügyelik a termelési folyamatokat annak érdekében, hogy a DDC magas minőségű cementtermékeivel lehessen jelen az építőanyag piacon. Anyagvizsgáló munkatársunk, Császár Csaba segítségével betekintést nyerhettünk a mindennapokba, a felmerülő kihívásokba és a munkahelyi légkörbe.

Hogyan néz ki egy átlagos munkanap a gyártásközi laborban?

A műszak megkezdésekor a váltásban végző kollégától tájékozódunk a gyártási folyamatok helyzetéről, a laboratórium és a cementőrlési minőséget érintő esetleges változásokról, továbbá az operátorokkal egyeztetünk a műszak előrelátható őrlési/gyártási programjáról. Ezt pár rutin feladat elvégzése követi, például az előző műszakban gyártott cement illetve cementalkotók vizsgálati eredményeinek kiértékelése. Mindeközben folyamatosan ellenőrizzük a technológia különböző pontjain elhelyezett mintavevő berendezések segítségével az aktuálisan gyártott köztes termékek és végtermék minőségét, és ha beavatkozás szükséges, az operátorokkal együttműködve megtesszük a szükséges lépéseket. Nagyon fontos a folyamatos felügyelet a gyártott cement kiváló minőségének biztosítása érdekében. Munkánkat automatizált robot, automata malom és mintaprés, csőpostarendszer, automata mintavevő berendezések, kémiai és ásványi összetétel gyors meghatározását lehetővé tevő elemző berendezések és még számos más eszköz segíti. 

Milyen főbb feladatai vannak anyagvizsgálóként?

A főbb feladatok közé tartozik a gyártott cement minőségének ellenőrzése és beállítása, a cementőrlés során a cement-típusok közti váltás levezénylése és minden helyben gyártott cement összetevő minőségének, megfelelőségének ellenőrzése a gyártási folyamatban. Ide tartozik a termelés minden lépcsője, kezdve a bányából induló nyershalom megépítésétől (ebből készül a nyersliszt, amit a kemencére feladva klinkerré égetnek). A gyártásközi laboráns feladata ezeknek a technológia lépcsőknek folyamatos monitorozása, a vonatkozó minőségi elvárások betartatása.

Mi az, amit legjobban szeret a munkájában?

A munkavégzés legjobb része a folyamatos változatosság, így egyáltalán nem tűnik monotonnak a napi rutin, jó kedvvel jön be az ember dolgozni. A gyáron belül szinte minden nap van valami új, amit meg lehet tanulni, bővíteni az ismereteket és ebben segítséget nyújtanak a felettesek is. A munkatársak segítőkészek és barátságosak, így mindig jó hangulatban telik a munka.

Szokott szembesülni nehézségekkel?

Mivel számos ponton ellenőrizzük a gyártási folyamatokat és a gyártott termékek minőségét, számtalan automata/fél-automata berendezéssel és géppel dolgozunk, amelyek néha meghibásodnak. A hiba elhárítása adott esetben több-kevesebb fejtörést okozhat. Ezeknek a problémáknak a kijavítása olykor embert próbáló feladat, mégis személy szerint kihívásnak fogom fel, ezzel is bővítve az itt szerzett tapasztalatokat.

Hogyan került a Duna-Dráva Cement Kft.-hez? Miért választotta vállalatunkat?

Egy már a DDC-nél dolgozó közeli hozzátartozóm hívta fel a figyelmemet a gyártásközi laboratóriumban megüresedett munkakörről. Ennek az információnak birtokában vettem fel a kapcsolatot a vállalattal, ahova rövidesen interjúra hívtak és nem sokkal ezután felvételt nyertem a betöltendő pozícióra.

Sok jót hallottam előzetesen a DDC-ről ismerősöktől, itt dolgozó emberektől a korábbi évek során, és a cég jó híre alapján biztos voltam benne, hogy beadom jelentkezésem. Maga a betöltendő pozíció, a gyártásközi anyagvizsgáló korábban ismeretlen munkakör volt számomra, és talán ez is egy érv volt amellett, hogy kipróbáljam magam ezen az új területen. Az interjú során elhangzottak a munka jellegével kapcsolatban izgalmasnak tűntek, ezért úgy döntöttem, hogy amennyiben sikerül felvételt nyerni, nagyon szívesen kipróbálnám magam a DDC-nél mint anyagvizsgáló.

És végezetül: mi az, amit jónak tart a DDC-nél?

A vállalat munkavállalókhoz való hozzáállása lehetővé teszi, hogy aki a jövőjét hosszú távon is itt képzeli el, annak lehetősége nyíljon karriert építeni. Mindenkinek meg van az esélye az előrelépésre, ebben a felettesek teljes mértékben a munkavállalót támogatják. A vállalat az évtizedeken átívelő, biztos munkaviszonnyal kivételes anyagi biztonságot nyújt az itt dolgozó munkatársaknak.

(Az interjú 2018 szeptemberében készült.)

Molnár Ivett

HR igazgató

Gyártásközi mintavételezés és ellenőrzés a kiváló minőség érdekében