Iskolapadból a DDC-ig

Vállalatunk „ereje” nem csupán a kiváló minőségű termékekben és az alkalmazott technológiákban rejlik, hanem a munkavállalókban is. Abban, hogy jó alapot biztosítunk a sikeres szakmai pályafutás előkészítésében és annak kiépítésében, amelyet a több évtizedes szakmai múlttal és tapasztalattal rendelkező kollégák támogatnak! 

Az alábbi interjúban Burik Milán, Varagya Máté és Oravecz Ákos mesél a DDC-s karrierútjáról. Arról, hogyan kerültek kapcsolatba a DDC-vel, és mit tanácsolnak azoknak, akik jelenleg gyakorlati helyet, vagy friss diplomával munkát keresnek.

Mióta dolgozol a DDC-nél és milyen pozíciókat töltöttél be eddig nálunk?
Burik Milán

Burik Milán: 
Szakmai gyakorlatosként 2019 nyarát töltöttem a DDC-nél, majd szeptemberben gépészmérnöki gyakornoki pozícióba kerültem a csomagolóüzembe. 2020-ban neveztek ki csomagolóüzemi mesterré és rá körülbelül 2 évre a csomagolóüzem vezető lettem a Váci Cementgyárban. 

Varagya Máté:
2022. február közepén kezdtem el a DDC-nél dolgozni, a Váci Cementgyárban. A gyakorlatomat is szerettem volna itt eltölteni, viszont a COVID közbeszólt, de a mesterképzés gyakorlatát (vegyipari gépészmérnök) már sikerült a cementgyárnál eltöltenem. Az egyetem hátralévő ideje alatt részmunkaidőben is dolgoztam, majd 2023 januárjától már teljes állásban dolgozom itt.

Oravecz Ákos:
Pályakezdő gépészmérnökként a diploma megszerzése után munkát kerestem és találkoztam a DDC hirdetésével. Mindig is a gyár mellett közlekedtem, érdekelt, hogy milyen lehet dolgozni itt, így megpályáztam az állást. A kezdetektől a kemence üzemben kaptam helyet, 2 év után idén januárban neveztek ki üzemi mesternek. Az első pillanattól fogva mindenki nagyon türelmesen állt hozzám, segítőkészek voltak a kollégák. Amire szükség is volt, mivel ha először bemegy az ember az üzembe, szembesül a sok berendezéssel, eléggé elveszve érzi magát. Viszonylag rövid időn belül megszereztem azokat az ismereteket, amivel tudtam boldogulni egyedül az üzem területén.

Hogyan kerültél kapcsolatba a céggel? Miért a DDC-t választottad gyakorlati helyszínnek?

B.M: Szüleim is itt dolgoztak, édesapám a mészüzemben a kétezres évek elejéig, édesanyám pedig a statisztikai osztályon. Amikor az egyetem utolsó évében gyakorlati helyet kerestem, kézenfekvő volt a DDC, mivel csak jókat hallottam róla, ami be is igazolódott azóta.

Varagya Máté
Varagya Máté, üzemi mester

V.M.:Zebegényben, a Dunakanyarban élek, én is a környéken keresgéltem gyakorlati helyek után, valamint a szakmámba is kapcsolódik az a tevékenység, amit itt a gyáron belül folytatunk. Amit tanultam az egyetemen elméletben, azt itt a gyárban láthattam a gyakorlatban is működni, ez felettébb hasznos volt. Teljes mértékben jól telt ez az idő, segítőkészek voltak a kollégák. Tényleg bármilyen kérdéssel fordulhattam hozzájuk, akkor megkaptam rá a választ, vagy elmagyarázták, ha szükség volt valamire. Úgy éreztem, hogy hamar befogadtak maguk közé és kollégaként tekintettek rám. Tényleg, ahogy Milán is említette, családias a légkör, úgyhogy nem csak a munka jó, hanem a társaság is fiatalos.

Milán, tudomásunk szerint a diplomamunkádat is nálunk írtad. Mesélnél erről, hogy milyen témát választottál, és ki segítette a munkádat?

B.M: A Budapesti Műszaki Egyetemre jártam, Járműmérnöki Karon és szakirányom pedig az építőipari gépek voltak. Ezért is kerültem föl a bányába, mert ott voltak úgynevezett „sárga gépek” (pl. homok homlokrakodó dömper), ezek nagyon érdekeltek, meg ma is érdekelnek. Az egyetemen sokat tanultam a szállítószalag rendszerekről is, így a szakdolgozatom témája is ehhez kapcsolódott. A címe a „Szállítóipari pályák összehasonlítása cementipari környezetben”. A kollégák szerencsére nagy segítségemre voltak: Plánder György bányaüzem vezető és Fehérvári Zsolt akkori bányaüzemi mester. Elláttak tanácsokkal és sok segédanyagot is kaptam, így sikerült jelesre megírnom a diplomamunkámat.

Mit javasolnátok azoknak, akik jelenleg gyakorlati helyet, vagy friss diplomával munkát keresnek? Miért válasszák a DDC-t?

O.Á.: Nyugodtan bátorkodjanak a DDC-hez jelentkezni, mert itt nagyon segítőkész a dolgozói gárda. Az egyetemen megtanultakat láthatják a gyakorlatban megvalósulni és ehhez tényleg minden támogatást megkapnak.  

Oravecz Ákos
Oravecz Ákos, üzemi mester

V. M.: Egyetértek Ákossal, hogy tényleg egy gyakorlatorientált munkahely. Lehet szakmailag előrelépni és fejlődni. Tanulási lehetőség, új ismeretek megszerzése is biztosított. Egy fiatalos, családias légkörben lehet dolgozni, amely egy munkahely szempontjából nagyon fontos.

B.M.: Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy minden üzemnek megvan a saját maga sava-borsa. Minden üzemben vannak olyan kihívások, illetve jó dolgok is, amiből nagyon sokat tanulhat az ember. Így ha a saját példámból indulunk ki, építőgépekre szakosodtam, viszont jelenleg a csomagoló üzemben dolgozom, ahol emelő gépekkel, targoncákkal dolgozunk. Nem kell megijedni a kihívásoktól, azokból lehet tanulni.
 

(Az interjú 2024 februárjában készült.)

Pályakezdőknek
Mit érdemes tudni rólunk?
Aktuális állásajánlatok