A munkavédelem fontossága a DDC-nél

Interjú Miskolci Balázzsal, vállalatunk biztonságtechnikai vezetőjével

Frissített és továbbfejlesztett munkavédelmi program lépett életbe az elmúlt év során a HeidelbergCement Group vállalatainál, így a Duna-Dráva Cement Kft-nél is. Vállalatunk számára kiemelten fontos a munkavédelem, ezért maximális figyelmet fordítunk a dolgozók, valamint a gyáraink területére lépő látogatók, szállítók és vendégek biztonságára is.

Váci és beremendi gyárunkban is megtartott munkavédelmi hetekkel, valamint megújult, 30 pontos akcióterv elkészítésével törekedtünk az elmúlt év során arra, hogy vállalatunk működése továbbra is a lehető legbiztonságosabb módon történjen. A balesetek megelőzése mindannyiunk közös érdeke, elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy a jövőben a korábbinál is nagyobb jelentőséget kapjon a munkahelyi biztonság a DDC életében.

Munkavédelmi stratégiánk részeként egy 30 pontból álló, konkrét intézkedéseket felvonultató akciótervet állítottunk össze munkavédelmi helyzetünk megerősítésére és javítására. A terv legfontosabb üzenete a szemléletváltás, a kialakult rossz szokások hátrahagyása, új, akár életmentő szabályok és ismeretek elsajátítása, amelyek mindannyiunk személyes biztonságát szolgálják. Biztonságos munkahely programunk folytatásával legfőbb célunk a munkahelyi balesetek számának radikális csökkentése és a munkahelyi biztonság hosszú távú fenntartása. A program végrehajtása során nagy hangsúlyt fektetünk a tájékoztatásra, az oktatásra, és sűrítettük az ellenőrzéseket is. A munkavédelmi előírások be nem tartása a DDC-nél továbbra is komoly szankciókat vonhat maga után.

A Társaságunknál az elmúlt évben bevezetett munkavédelmi intézkedésekről Miskolci Balázs biztonságtechnikai vezetővel beszélgettünk.

Milyen új munkavédelmi szabályok léptek életbe?

Új szabály például az, hogy védőszemüveget is kell viselni a munkavégzés során. A meghozott intézkedéseket egy dolgozói fórumon hirdettük ki, azóta hírlevelekben illetve a hirdetőtáblán, újabban pedig az intraneten is tájékoztatjuk a kollégákat. A védőeszközök viselése egyébként nem csak a saját, de az idegen munkavállalók részére is kötelező a műszaki területeken és a kijelölt helyeken (zöld zóna – piros zóna).
 

A Duna-Dráva Cement Kft.-nél a látogatókra, partnerekre is komoly biztonsági előírások vonatkoznak. Miért van ezekre szükség?

A DDC valamennyi telephelye, legyen az cement, beton vagy kavics, veszélyes üzem, így oda csak fokozott fegyelemmel és kísérővel lehet belépni. Látogatóinkat ugyanolyan védelem illeti meg, mint saját munkavállalóinkat. A balesetek elkerülése érdekében a látogatók számára védősisakot, védőszemüveget és láthatósági mellényt biztosítunk, továbbá senki sem léphet be a telephelyekre előzetes munkavédelmi oktatás és kíséret nélkül. A gyárainkba való belépési szándékot kötelező előzetesen jelezni. Ez azért is fontos, mert ha látogatási céllal érkezik vendég, szükséges, hogy megfelelő szakembert delegáljunk mellé a gyárterületen való tartózkodás időtartamára. Látogatóink vendégkártyát, illetve vendégkísérő lapot kapnak, melyen az előzetes munkavédelmi oktatás tartalma és az elvárt magatartási szabályok is szerepelnek.

Mennyire sikeres az új, 30 pontos akcióterv? Hogyan lehet mérni az eredményességét?

Az akcióterv elsődleges célja a szemléletváltás, szeretnénk elérni, hogy a munkavédelem mindenki számára egyre fontosabb legyen. Lényegesnek tartjuk, hogy munkavégzéskor mindenki tisztában legyen az esetleges kockázatokkal. Szükség van arra, hogy a munkavállaló felismerje a veszélyhelyzeteket, a baleset elkerülésének érdekében pedig tegyen vagy kérjen intézkedést. Mindezek miatt sokat foglalkozunk az oktatásokkal, sűrített ellenőrzésekkel. Szerencsére már érezhető az új akcióterv hatása, az üzemekben szembeötlő a rend és a tisztaság, ami a biztonságos munkavégzés egyik legfontosabb előfeltétele.

Közismert tény, hogy a legtöbb munkahelyi baleset azért történik a világban, mert a munkavállalók a veszélyes feladatokat néha már rutinból végzik és figyelmetlenné válnak. Hogyan lehet a jelenség ellen sikeresen fellépni?

Úgy, hogy rutinná tesszük a védőeszköz használatot, a munkavégzés előtti és közbeni hatékony kommunikációt, az engedélyeztetést, az esetlegesen szükséges feszültségmentesítést, kockázatértékelést, valamint a munkaterület átadást is annak érdekében, hogy mindezek természetesek legyenek a munkavállalók számára. A figyelmetlenség azonban sokszor az időhiányból, a kollégák leterheltségéből is adódhat. Emiatt az optimális fizikai és pszichikai munkakörülmények megteremtésén is folyamatosan dolgozunk.

Hogyan lehet hatékonyan vizsgálni, hogy a munkavállalók betartják-e a  biztonsági előírásokat?

Sokszor az adott üzem vezetői vagy dolgozói is elmennek egy-egy hiányosság mellett, mert már olyannyira együtt élnek vele, hogy észre sem veszik. Ezért vezettük be, hogy a munkavédelmi képviselők más üzemekben is végeznek ellenőrzést, így kiküszöbölhetjük az üzemi vakságnak is nevezett jelenséget. A szankcionálás csak egy bizonyos fokig hatékony, ezért inkább a jutalmazást részesítjük előnyben. Jelenleg anyagi jutalmat adunk azokért a munkavédelmi javaslatokért, amelyek a rendszert jobbá tehetik. Úgy véljük, hogy a munkavállalók javaslatai a legfontosabbak, hiszen ők munkavégzésük során közvetlenül találkoznak az esetleges hiányosságokkal és könnyebben meglátják a javítási lehetőségeket is. 2013-ban például a gyalogos közlekedés és egyes speciális munkafolyamatok biztonságának javítására kaptunk javaslatokat, amelyeket meg is valósítottunk. Ugyanakkor a szabályok be nem tartásakor hátrányos következmények is érhetik a munkavállalókat vagy a munkahelyi vezetőket, de szerencsére ezzel az eszközzel egyre kevesebbszer kell élnünk.

Milyen módon népszerűsítették még a biztonságos munkavégzést? Hogyan tovább?

Idén is megrendeztük a váci és a beremendi gyárban a munkavédelmi hetet, ahol a kollegák ismeretterjesztő előadások, gyakorlati bemutatók segítségével frissítették fel tudásukat. Idén a biztonságos közlekedésről és a leesés elleni védelemről is szakemberek tartottak előadásokat, valamint katasztrófavédelmi gyakorlatokat és sportnapot is szerveztünk.

Fontos belátni, hogy a munkahelyi biztonság növelése egy soha véget nem érő folyamat, a rendszerben mindig ott rejlik a javítás lehetősége. A jövőben szeretnénk nagyobb figyelmet fordítani a munkahelyi higiéniára, valamint az egyéni védőeszközök, azon belül is a bakancsok fejlesztésére. Emellett további intézkedéseket kívánunk foganatosítani a vállalkozók munkabiztonságának javítása érdekében is.

(Az interjú 2014 őszén készült.)