110 éves a Beremendi cementgyártás

Idén ünnepeljük a beremendi cementgyártás 110 éves évfordulóját. A beremendi-nagyharsányi térségben élők az ott található kiváló minőségű nyersanyagokra alapozva már az 1900-as évektől meszet, majd cementet gyártottak.

A hagyományok tisztelete mellett mára ipar 4.0-ás megoldások, innováció, folyamatos fejlesztések, világszínvonalú technológia jellemzi a beremendi cementgyártást. A Beremendi Cementgyár meghatározó gazdasági szereplője és társadalmi segítője a térségnek.

Honnan is indult mindez?

  • 1900-as évek eleje: a bückeburgi Schaumburg-Lippe György német herceg a kiváló minőségű mészkőforrásra alapozva nyitotta meg cementgyárát.
  • Később a már államosított gyár az ötvenes évektől fejlesztésekkel átalakult.
  • 1972-re felépült az új cementgyár. Akkor számos egyéb értékkel is bírt, hiszen hozzájárult a mezőgazdaságból felszabaduló munkaerő foglalkoztatásához és az infrastruktúra fejlődéséhez. Korszerű szociális létesítményeket, munkásszállót és lakótelepet építettek a faluban. 
  • 2007-ben a DDC modernizációs programba kezdett Beremenden, a cementgyártás lelkének számító klinkerégető kemencevonal lecserélése, teljes korszerűsítése indult el, és a több száz embernek munkát adó, 15 milliárd forintos beruházás 2009 tavaszán zárult le.

Saját fejlesztéseink mellett folyamatosan segítjük a térség és a község kulturális és sportéletét is. Az elmúlt években, évtizedekben általunk indított társadalmi felelősségvállalási programokon keresztül a tehetséggondozásban, illetve a környezeti nevelésben is jelentős szerepet vállaltunk, több száz gyermeket, egyesületet és intézményt támogatva a régióban.

Vállalatunk harmonikus együttműködését környezetével, fenntarthatóságra törekvését, környezetvédelmi megoldásait számos díjjal jutalmazták. Legutóbb a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége ismerte el tevékenységünket "A Környezet Védelméért” díjjal. Az Év Gyára megmérettetésen pedig idén is díjat nyertünk, az Ipar 4.0 kategóriadíjat ítélte oda a szakmai zsűri beremendi gyáregységünknek.

A rangos, 110 éves jubileum alkalmából összegyűjtöttük a beremendi cementgyártás emlékeit és történeteit, melyek rövid kisfilmünkben, valamint a weboldalunkon létrehozott virtuális bemutatóteremben tekinthetők meg.  

 

Guth Zoltán

Kommunikációs vezető

Kommunikációs osztály Kőhídpart dűlő 2.
2600 Vác
Magyarország