Szén-dioxidot megkötő technológia a HC norvégiai cementgyárában

2020. december 14-én a norvég parlament jóváhagyta azt a beruházást, ami egy teljeskörű szén-dioxid-megkötő létesítmény kialakítását célozza meg a HeidelbergCement (HC) Norcem üzemében, Brevikben, Norvégiában. A breviki szén-dioxid-megkötő és –tároló (CCS) projekt évi 400 ezer tonna CO2 megkötését és állandó tárolásra történő szállítását teszi lehetővé, ami azt jelenti, hogy a világ első ipari méretű CCS projektje jön létre cementgyárban. Az új létesítmény építési munkálatai várhatóan azonnal megkezdődnek azzal a céllal, hogy 2024-re beindulhasson a CO2 kiválasztása a cementgyártás folyamatából. A végeredmény az üzemben előállított cement kapcsán létrejövő kibocsátás 50%-os csökkentése lesz.

„Nagy örömmel tölt el minket a norvég parlament végleges jóváhagyása a forradalmi CCS projektünk kapcsán” – mondja Dr. Dominik von Achten, a HeidelbergCement igazgatótanácsának elnöke. „A CO2 kiválasztása fontos alappillére a nemzeti és nemzetközi éghajlati célok teljesítésének. A breviki CCS projektünk utat nyit az ipar és más ágazatok számára.”

Giv Brantenberg, a HeidelbergCement Észak-európai régiójának igazgatója és a Norcem igazgatótanácsának elnöke az alábbit nyilatkozta: „A HeidelbergCement nagyra értékeli a norvég hatóságokkal folytatott sikeres együttműködést.  A breviki CCS projekt egyértelmű bizonyítéka annak, hogy mennyire fontos az, hogy az ipari és az állami szektorok közös nevezőre jussanak a klímaváltozás elleni küzdelem során.”

A norvég kormány még 2018 elején választotta ki Breviket, hogy egy ipari méretű CO2 megkötő kísérleti projektnek adjon otthont. A HeidelbergCement és a norvég állami energetikai vállalat, az Equinor 2019 szeptemberében írt alá egy, a szén-dioxid megkötésével és tárolásával kapcsolatos egyetértési megállapodást. A projekt finanszírozását nagyrészt a norvég kormány támogatja a skandináv ország teljes körű „Longship” névre hallgató klíma-beruházási projektje részeként, amely magában foglalja a CO2 megkötését, szállítását és tárolását.

A HeidelbergCement kötelezettséget vállalt arra, hogy 2025-re az 1990-es adatokhoz képest 30%-kal csökkentse az egy tonna cementkötésű anyag után keletkező fajlagos nettó szén-dioxid kibocsátást. Ez a cél korábban 2030-ra volt csak kitűzve. Ahhoz, hogy ezt el tudja érni, a vállalat konkrét CO2-csökkentési intézkedéseket határozott meg az összes üzeme számára világszerte. A HeidelbergCement célja, hogy karbon-semleges betonnal tudjon szolgálni legkésőbb 2050-re.

Guth Zoltán

Kommunikációs vezető

Kommunikációs osztály Kőhídpart dűlő 2.
2600 Vác
Magyarország

Norcem Brevik.

Norcem Brevik.

Norcem Brevik.