Úttörő szén-dioxid megkötő technológia az USA-ban

A HeidelbergCement úttörő szén-dioxid megkötő technológiát fejleszt az Egyesült Államokban.

A HeidelbergCement amerikai leányvállalata, a Lehigh Hanson és a Szilícium-völgyben működő technológiai vállalat, a Fortera együttműködésre léptek, amely során egy új típusú szén-dioxid megkötő és hasznosító (CCU) technológiát fejlesztenek ki.

Az új technológiát a Lehigh kaliforniai, reddingi cementgyárában vezetik be kísérleti jelleggel, és a tervek szerint egy tonna termék után 60%-os CO2 emisszió-megtakarítást fog eredményezni. A partnerek kisméretű és saját működtetésű üzemet alakítanak ki, ahol a kemencéből kiérkező CO2 megkötésre kerül, majd cementkötésű anyaggá alakul. A végterméket aztán alacsony szén-dioxid-kibocsátású kiegészítő cementkötésű anyagként lehet majd alkalmazni alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású, minőségi beton gyártása során.

„Nagy örömmel tölt el minket, hogy egy újabb technológiával tudjuk bővíteni meglévő szén-dioxid-megkötő portfóliónkat, és ezzel is hozzájárulhatunk a körkörös gazdaság megteremtéséhez.” – mondta Dr. Dominik von Achten, a HeidelbergCement igazgatótanácsának elnöke. „A szén-dioxid megkötése és felhasználása vagy tárolása (CCU/S) jelenti az egyik legfontosabb megoldást a cementgyártás során amúgy megkerülhetetlen üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának jelentős csökkentésére. Az új CCU/S kezdeményezéseket magába foglaló partnerkapcsolatok kiépítése és a forradalmi technológiákba történő befektetés ezért központi elemét képezi a HeidelbergCement klímastratégiájának.”

A reddingi üzem új szén-dioxid-megkötő folyamata által létrehozott termék lesz az első CO2-ből kereskedelmi keretek között előállított cementkötésű anyag, amelyet közvetlenül a cementégető kemencéből nyertek ki. A Fortera saját fejlesztésű újra-karbonátosítási (ReCarbTM) folyamata az üzem meglévő alapanyagainak és berendezéseinek kiaknázásával működik, miközben a termelés a kőbányától a kemencéig a megszokott módon folytatódhat. A szén-dioxid kibocsátása helyett a kemencéből érkező gázt megkötik, majd cementkötésű anyaggá ásványosítják. Az így kapott anyagot portlandcementtel keverik össze, és a készbeton-gyártók kiegészítő cementkötésű anyagként vagy cementkötésű kötőanyagként használhatják az előre elkészített betonanyagok, például téglák, tömbök, vagy előre gyártott szerkezetek előállítása során.

A Forterával való együttműködés célja az, hogy alátámassza a kezdeményezés kereskedelmi szintű skálázhatóságát, a végtermék minőségét, valamint a technológia versenyképességét.

Guth Zoltán

Kommunikációs vezető

Kommunikációs osztály Kőhídpart dűlő 2.
2600 Vác
Magyarország

Fortera.

Reddingi cementgyár.