Német Innovációs Díjat kapott az első 3D nyomtatott ház

  • Németország első 3D nyomtatott háza nyert az „Épületek és elemek” kategóriában
  • A 3D nyomtatáshoz a HeidelbergCement szolgáltatja az építőanyagot 

Az első 3D nyomtatással épülő lakóház Németországban megnyerte a Német Formatervezési Tanács által átadott Német Innovációs Díjat. Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban elhelyezkedő Beckum városában készülő, körülbelül 160 m² élettérrel rendelkező kétemeletes családi ház szigetelőanyaggal és készbetonnal megtöltött többrétegű falakból áll. 

Miután az innovatív ingatlant megtervezték a Mense-Kore ingenieure+architekten mérnökei és építészei, a nyomtatást egy, az építkezésen felállított PERI betonnyomtatóval vitték véghez. A nyomtatáshoz a HeidelbergCement „i.tech 3D” nyomtatható habarcsát használták. A projektet a Müncheni Műszaki Egyetem szakértői és a Schießl Gehlen Sodeikat mérnökei felügyelték. „Ezzel a gyártási módszerrel gyorsabban, környezetkímélőbben és fenntarthatóbban lehet házakat építeni. Emellett lehetőség nyílik magas szinten személyre szabott életterek kialakítására is” – indokolta döntését a zsűri. A díjjal a Német Formatervezési Tanács olyan projekteket ismer el, amelyek eredetiségükkel, alkalmazásukkal és hatékonyságukkal előrébb viszik az iparágat.

Dr. Jennifer Scheydt, a németországi HeidelbergCement tervezésért és innovációért felelős vezetője elmondta, hogy „a beckumi lakóház nyomtatása mérföldkőnek számít a 3D-s betonnyomtatási technológia szempontjából. A projekt erős és innovatív partnerként segítséget nyújtottunk abban, hogy a hagyományos építőanyag-betont a 3D nyomtatás kínálta lehetőségekhez igazítsuk, minden méretű és formájú alkalmazási területen. Meggyőződésünk, hogy ez az új típusú építkezés az elkövetkező években bevett szabvánnyá fog válni.”

A Német Innovációs Díj olyan ágazatokon átívelő termékeket és megoldásokat ismer el, amelyek a felhasználókra összpontosítva és hozzáadott érték létrehozásával tűnnek ki a korábbi ötletek közül. A Német Innovációs Díj zsűrije az ipart, a tudományt, az intézményeket és a pénzügyi szektort képviselő, független, interdiszciplináris szakértőkből áll. A beérkezett pályázatokat az innováció szintje, a felhasználókat érő előnyök és a költséghatékonyság alapján bírálják el. Az innovációs stratégiának figyelembe kell vennie a társadalmi, ökológiai és gazdasági fenntarthatóságot, valamint az energia- és az erőforrások felhasználását. A kiértékelési folyamatban meghatározó szerepet játszanak olyan tényezők is, mint a hely és a foglalkoztatási potenciál, a tartósság, a piaci érettség, a műszaki minőség és a funkció, valamint a lényegesség és a szinergiahatások.

Guth Zoltán

Kommunikációs vezető

Kommunikációs osztály Kőhídpart dűlő 2.
2600 Vác
Magyarország

3D nyomtatott épület.

3D nyomtatott épület.

3D beton nyomtatás.

Logo víťaza ceny German Innovation Award 2021.