Szén-dioxid-megkötő projekt Kelet-Európában

ACCSESS projekt: A HeidelbergCement kísérleti szén-dioxid-megkötő projektet indít Kelet-Európában

  • A norvég Sintef Energi AS által vezetett ACCSESS konzorcium célja, hogy jelentősen csökkentse a CCUS értéklánc költségeit, és hogy összekapcsolja az európai CO2-kibocsátókat az északi-tengeri tárolóterületekkel
  • Az ACCSESS részeként a HeidelbergCement lesz az első vállalat, amely Észak-Európában is meghonosítja a CCUS technológiát, egy innovatív égetés utáni megkötő-technológia bemutatásával a lengyelországi, górażdże-i cementgyárában
  • A Project ACCSESS az EU Horizon 2020 programjának 15 millió eurós finanszírozása segítségével valósul meg

A CCUS technológia, azaz a szén-dioxid-leválasztás, hasznosítás és –tárolás különböző lehetőségeinek továbbfejlesztése központi szerepet játszik a HeidelbergCement karbon-semlegességet megcélzó stratégiájában. Az ACCSESS projektet idén szeptemberben mutatta be a koordinátor, a norvég Sintef Energi AS.  A konzorcium 18 ipari partnerből és kutatószervezetből álló tagjai számos tevékenységben fognak együttműködni a CCUS technológia telepítésének felgyorsítása érdekében, valamint abban, hogy kapcsolatot létesítsenek az európai szén-dioxid-kibocsátók az északi tárolóterületek között. Az összesen 18 millió eurós projekt 15 millió euro finanszírozásban részesül az EU Horizon 2020 programjának költségvetéséből.

„Az ACCSESS-ben való részvételünkkel a HeidelbergCement egy új szén-dioxid-megkötő technológiát fog tesztelni Lengyelországban” – mondja Dr. Dominik von Achten, a HeidelbergCement igazgatótanácsának elnöke. „A górażdże-i gyárunkban létesített enzim alapú megkötő-egység tesztüzeme fontos betekintést fog nyújtani azzal kapcsolatban, hogy hogyan csökkenthetjük tovább a megkötési folyamat költségeit. Ugyanakkor azt a stratégiánkat is alátámasztja, mely szerint a CCUS-t kelet-európai székhelyű helyszíneinkre is ki kívánjuk terjeszteni.” Az enzim alapú megkötő-egység lehetővé teszi a hulladékhő szélesebb körű alkalmazását, és egyszerűsíti a másodlagos kibocsátások ellenőrzését.

A HeidelbergCement számára az ACCSESS projekt három fókuszpontból áll. Az elkülönítő technológia lengyelországi tesztelése mellett a HeidelbergCement és partnerei egy tanulmányt is elvégeznek, melyben egy, a hannoveri üzemben tervezett szén-dioxid-megkötő-egység optimális integrációjának lehetőségeit vizsgálják. A harmadik pillér pedig a CO2 Európából Norvégiába való szállításának részleteire összpontosít, beleértve a határokon átnyúló CO2 szállításra vonatkozó szabályozásokat is. A konzorcium szállítási rendszereket fog kialakítani a hannoveri és górażdże-i cementgyárak, valamint a norvégiai Északi Fény tárolólétesítmény között, amely az Equinor, a Shell és a TotalEnergies olaj- és földgázvállalatok közreműködésével jött létre.

Az ACCSESS projekt tervezett időtartama 48 hónap, 2021 májusától 2025 áprilisáig tart. A projektet a Sintef és további 17, az iparból és a tudományos életből érkező partner koordinálja.

Guth Zoltán

Kommunikációs vezető

Kommunikációs osztály Kőhídpart dűlő 2.
2600 Vác
Magyarország