Egyedi rekultivációs fejlesztések a sokoldalú kavicsbányáinkban

A fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás kiemelt jelentőséggel bír vállalatunk mindennapjaiban. Két újabb, Magyarországon egyedi rekultivációs és természetvédelmi projektbe fogtunk Pest megyében, kavicsbányáink területén; egy már használaton kívüli bányatavat alakítottunk át több ütemben mezőgazdasági művelésre alkalmas területté, illetve speciális úszó szigeteket létesítettünk védett vízi madarak számára.

Egy kavicsbánya új élete

2021-ben kezdtük meg a Dunaharaszti mellett található egykori kavicsbánya rekultivációját. A projekt első ütemében a tó egy részét a hatóságok által előírtaknak megfelelően visszatöltöttük, és egy helyi gazdával kötött együttműködés eredményeként megműveltük. Idén tavasszal - kísérleti jelleggel – kukoricával vetette be a gazda.

Az őszi betakarítást számos munkafolyamat előzte meg; mélyszántás és talajmegmunkálás történt, amelyet vetés követett. Az idei aszály ellenére közel 2 tonna kukoricát sikerült betakarítani a területről. A betakarítást követően természetes módon szárították a kukoricamagokat, amelyeket a gazda a saját szarvasmarhaállománya számára termesztett.

Az ócsai úszósziget

Boldog Anitával, az AB Concrete Design alapítójával, Koltai Tamás biológussal, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival együttműködve egy másik, még működő kavicsbányája (Ócsa) területén úszószigeteket is kialakítottunk, hogy a bányató területén élő, védett vízi madarak számára nyugodt életteret és fészkelési lehetőséget biztosítsunk. 

A projekt keretében három úszószigetet helyeztünk ki a bányatóra, melyeket 3 kisebb részre bontottunk és egyenként a tó aljához rögzítettünk. A speciális kialakítás lehetővé teszi a víz beáramlását, így a szigetekre telepített növények gyökérzete folyamatosan víz alatt lesz, ezzel imitálva a természetes közegüket. A repülni még nem tudó fiókák számára pedig a szigetek kavicsos részéről kisebb “lejárók” vezetnek a vízbe.

A projektek bemutató kisfilmjei a DDC YouTube csatornáján megtekinthetőek.

Guth Zoltán

Kommunikációs vezető

Kommunikációs osztály Kőhídpart dűlő 2.
2600 Vác
Magyarország

Dunaharaszti kavicsbánya rekultiváció.

Úszószigetek telepítése Ócsán.