Az építőipar jövője: A Heidelberg Materials bemutatja az evoZero® termékcsaládot, amely a világ első szén-dioxid-leválasztással előállított nettó-zéró CO2 kibocsátású cementje

  • Világviszonylatban egyedülálló termék: A CCS (szén-dioxid-leválasztás és -tárolás) technológia, amelyet a Brevikben (Norvégia) alkalmaztak először ipari méretekben, lehetővé teszi az evoZero® termékeknél a nettó-zéró szén-dioxid kibocsátást.
  • Széleskörű termékalkalmazhatóság a legalacsonyabb CO₂-lábnyom mellett: a termék megbízható minőségéből a vevők is profitálnak.
  • Megbízható CO₂-leválasztási technológia és átlátható elszámolási folyamat: minden egyes tonna kibocsátott CO₂ elszámolásra kerül, amely független harmadik fél által ellenőrzött módon blokklánc-technológiával biztosított.
  • Innovatív termékválaszték: az evoZero® két változatban lesz elérhető a piacon, az ügyfél telephelyigényeitől függően.

Az új evoZero márkanév alatt a Heidelberg Materials a világ első szén-dioxid-leválasztással előállított, nettó-zéró kibocsátású cementjét mutatja be európai ügyfeleinek. Az evoZero® a Heidelberg Materials breviki (Norvégia) üzemében alkalmazott szén-dioxid-leválasztási és -tárolási technológiával éri el a nettó zéró ökológiai lábnyomot, a vállalat értékláncán kívül keletkező kreditekből származó kompenzáció nélkül.

"Egyedülálló evoZero termékeink bevezetése paradigmaváltást jelent ágazatunk szén-dioxid-mentesítésében" - mondta Dr. Dominik von Achten, a Heidelberg Materials igazgatótanácsának elnöke. "A szén-dioxid-leválasztás és -tárolás áttörést jelentő technológia az építőanyag-ipar számára, és mi élen járunk a nagyléptékű bevezetésében. Az evoZero-val az iparág leginnovatívabb, világszerte egyedülálló termékét kínáljuk ügyfeleinknek, lehetővé téve számukra, hogy élvonalbeli, környezetkímélő építési projekteket hajtsanak végre. Nagyon büszke vagyok mindazok elkötelezettségére és helytállására, akik részt vettek úttörő projektünkben Brevikben."

"A szén-dioxid leválasztása, hasznosítása és tárolása (CCUS) előfeltétele annak, hogy iparágunk elérje a nettó zéró szintet, amely létfontosságú a jövő társadalmának építésében" - mondta Dr. Nicola Kimm, a fenntarthatósági igazgató. "Az evoZero® hozzájárul mind a saját, mind pedig ügyfeleink ambiciózus szén-dioxid-csökkentési céljaihoz."

Az evoZero® cement két változatban lesz elérhető, az ügyfél helyétől függően. Az evoZero Carbon Captured Brevik közvetlenül a norvégiai Brevik CCS-üzeméből szállítják, így a teljes életciklus során eléri a nettó zéró lábnyomot. A más európai országokban élő ügyfelek választhatják az evoZero Carbon Captured terméket, amelyet a közeli üzemekből szállítanak, miközben kihasználják a Brevikben megvalósított egyedi szén-dioxid-megtakarítási eredményeket. Az evoZero Carbon Capture cement szállítása is nettó zéró lábnyommal rendelkezik.

Mindkét termék esetében a szén-dioxid-leválasztási jellemzők nyomon követhetők és elszámolásuk átlátható módon blokklánc technológia alkalmazásával biztosított, amelyen keresztül a Heidelberg Materials ügyfelei egy független harmadik fél által hitelesített szén-dioxid-tanúsítványt kapnak evoZero termék vásárlás esetén. 
Jon Morrish, a Heidelberg Materials igazgatótanácsának tagja, az európai régióért felelős igazgatója úgy nyilatkozott, hogy "Az evoZero-val mostantól Európa-szerte új és egyedülálló megoldást kínálunk ügyfeleinknek, mellyel megerősítjük piaci pozíciójukat. Az evoZero lehetővé teszi számukra, hogy innovatív építőipari projekteket valósítsanak meg, aktívan alakítva a zöld szemléletmódot, és versenyelőnyre tegyenek szert a fenntarthatóságot szem előtt tartó ügyfeleiknél."

A vásárlók a teljes rugalmasság és a megbízható minőség előnyeit élvezhetik. Mivel a CCS technológia nem változtatja meg a cement kémiai összetételét és teljesítményét, az evoZero termékcsalád a teljes cementportfóliót lefedi, a hagyományos, legnagyobb szilárdságú CEM-I-től a CEM-III-ig. Ennek eredményeképpen az evoZero minden alkalmazási területen felhasználható.

Az evoZero termékek Európa-szerte elérhetők lesznek. A jelenleg folyamatban lévő előértékesítési fázisban az ügyfelek már leadhatják megrendeléseiket és biztosíthatják az evoZero első tételeit saját fenntartható építési projektjeikhez.

A Brevik CCS a világ első ipari méretű, cementgyárban működő szén-dioxid-leválasztó létesítménye. A létesítmény gépészeti befejezése a tervek szerint 2024 végére várható. Üzembe helyezését követően évente 400 000 tonna CO₂-t fognak leválasztani és tárolni, ami az üzem kibocsátásának 50%-át-teszi ki –ez körülbelül 180 000 személyautó kivonásának felel meg. A Heidelberg Materials egyértelmű, tudományosan megalapozott megközelítést alkalmaz karbonlábnyomának csökkentése érdekében az új termék- és folyamatinnovációval, valamint az ipari méretű CCUS technológia alkalmazásával. A már elindított CCUS projektekkel a vállalat célja, hogy 2030-ig összesen 10 millió tonna CO₂-t takarítson meg.

További információkért kérjük, látogasson el www.evozero.com weboldalra.

A Heidelberg Materials-ról

A Heidelberg Materials a világ egyik legnagyobb integrált építőanyag- és megoldásgyártója, amely vezető piaci pozíciókkal rendelkezik a cement, az adalékanyagok és a készbeton területén. Több mint 50 országban van jelen, közel 3000 helyszínen mintegy 51 000 alkalmazottal. Tevékenysége középpontjában a környezetért való felelősség áll. Az építőanyag-iparban a karbonsemlegesség és a körforgásos gazdaság felé vezető út éllovasaként fenntartható építőanyagokon és a jövő megoldásain dolgozik. A digitalizáció révén új lehetőségeket teremt ügyfelei számára.

Guth Zoltán

Kommunikációs vezető

Kommunikációs osztály Kőhídpart dűlő 2.
2600 Vác
Magyarország

A Heidelberg Materials cementgyára Brevikben, Norvégiában.

A breviki CCS létesítmény kulcsfontosságú részét képező abszorber sikeres telepítése 2023 nyarán.

Abszorber a Breviki Cementgyárban.