Kulcsszerepben az alternatív energia és szakemberei

Kollégáink számos alkalommal találkozhatnak vállalatunknál a másodlagos (alternatív, helyettesítő) tüzelőanyag kifejezéssel. Kevesen ismerik azonban, mit is takar egy ezzel kapcsolatos munkakör. A feladatok alaposabb megismerésében Bocskay Balázs, a DDC alternatív energia menedzsere volt segítségünkre.

Az alternatív tüzelőanyagokkal foglalkozó kollégáknak jelentős szerepük van a DDC versenyképességének megőrzésében. Felelősségük olyan anyagok felkutatása, melyeket helyettesítő tüzelőanyagként tudnak cementgyáraink alkalmazni a klinkerégetés során, ezzel csökkentve annak költségét. Mindemellett figyelemmel kísérik a másodlagos anyagok magyarországi és külföldi piacát, javaslatot tesznek a vezetőség felé az alkalmazandó tüzelőanyagok körére és a hasznosítás gazdasági feltételeire. Mindennapjaik során elengedhetetlen. hogy naprakész információik legyenek a másodlagos tüzelőanyagok hasznosításához kapcsolódó törvényi előírásokról, az egyes tüzelőanyagokra vonatkozó speciális szabályokról és ezek változásairól.

Fontos feladatuk a tüzelőanyagokhoz kapcsolódó tudás átadása kollégáink számára, valamint az egyes anyagok felhasználásához kapcsolódó tapasztalatok (például milyen hatásuk lehet a cement minőségére) összegyűjtése, tanulmányozása. A DDC alternatív energia menedzserének emellett kiemelt feladata vállalatunk képviselete a másodlagos tüzelőanyagokkal kapcsolatos szakmai és lakossági fórumokon, konferenciákon, valamint a folyamatos kapcsolattartás beszállító partnereinkkel.

A Duna-Dráva Cement Kft. másodlagos tüzelőanyag felhasználása jelentős mértékben nőtt az elmúlt években, a modernizációs beruházások eredményeként mindkét cementgyár akár 100%-ban képes a helyettesítő tüzelőanyagok alkalmazására a klinkerégetés során.

Bővebben az alternatív tüzelőanyagok felhasználásáról