Az „Év legeredményesebb vállalata”

A Duna-Dráva Cement Kft. az „Év legeredményesebb vállalata" 

 

Magyarország egyik meghatározó cementgyártó cége a Figyelő TOP 200 díjának nyertesei között 


A tekintélyes közgazdászokból álló zsűri döntése alapján, 2009-ben a Duna-Dráva Cement Kft. nyerte el a Figyelő c. gazdasági hetilap által alapított, az „Év legeredményesebb vállalata” díjat. A döntés alapja a 2008-ban, valamint az elmúlt években végzett következetes és sikeres gazdálkodás volt. A társaság képviseletében Szarkándi János elnök-vezérigazgató vette át a díjat Mészáros Tamástól, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorától. A 2009. október 16-án rendezett Figyelő TOP 200 Gálán megjelent Bajnai Gordon miniszterelnök is. 

Hazánk egyik meghatározó cementgyártója gazdasági sikerei alapján érdemelte ki a díjat. A zsűri –amelynek tagja volt többek között, Chikán Attila, Várhegyi Éva és Reszegi László is – a vállalat üzemi eredményének és árbevételének aránya alapján ítélte oda az elismerést. 

A „Magyarország újraindítása” alcímmel megrendezett jubileumi tizedik Figyelő Top 200 Gála szervezői arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a mai gazdasági helyzetben nagy jelentősége van a hazai gazdasági elit közös gondolkodásának, a válságból való lehetséges kitörési pontok, a kreativitás és az innovatív megújulás témáiban, ezzel felhívva a figyelmet a változás és a megújulás képességének fontosságára. 

Szarkándi János, a Duna-Dráva Cement Kft. elnök-vezérigazgatója a díj átvételét követően elmondta: „Társaságunk a megtisztelő díjat az elmúlt években végzett felelős gazdálkodás elismerésének tekinti.” A díjazott vállalat vezetője hozzátette: „A gazdasági válság nem kedvez az építőanyag-piacnak sem. A jelenlegi gazdasági helyzetet ugyanakkor, vállalatunk meghatározó filozófiája, a fenntartható fejlődés elve szellemében egy olyan lehetőségnek tekintjük, amelyben felkészülhetünk az erősödő versenyhelyzettel járó növekedési periódusra.” Mint az elnök-vezérigazgató kifejtette, a társaság egyrészt a hatékonyságot növelő intézkedésekkel, másrészt innovációval, fejlesztésekkel készül a jövőre. Ennek jegyében adták át a társaság beremendi cementgyárának modernizált kemencevonalát. A beruházásnak köszönhetően, ma Európa egyik legmodernebb cementgyára működik a dél-baranyai településen. A környezetvédelmi miniszter jelenlétében, 2009. szeptember 22-én felavatott, megújult kemencevonal gazdaságosabb és környezetkímélőbb termelést tesz lehetővé. 

Az „Év legeredményesebb vállalata” díjat az elmúlt években a Pannon GSM Távközlési Zrt., a Richter Gedeon Nyrt., valamint a GE Hungary Nyrt. vehették át. A Figyelő TOP 200 Gálán minden évben további öt díjat osztanak ki: az „Év legjobb magyar TOP 200 vállalata”, az „Év leghatékonyabb vállalata”, az „Év pénzintézete”, az „Év leginnovatívabb vállalata”, valamint a „Társadalmi elkötelezettség díját”. A 2009-es évben többek között, az ERSTE Bank Hungary Nyrt., az ERICSSON Magyarország Kommunikációs Rendszerek Kft., a Coca Cola HBC Magyarország Kft. részesültek elismerésben a Figyelő TOP 200 zsűrijétől.A Duna-Dráva Cement Kft-ről és a cementgyártásról:

 

A társaság Magyarországon két cementgyárban folytat termelést, Beremenden és Vácott. Hazai érdekeltségei közé tartozik leányvállalati szinten a TBG Hungária-Beton Kft., a Dunai Kavicsüzemek Kft, valamint a Beton Technológia Centrum Kft. A Duna-Dráva Cement Kft. Magyarország egyik meghatározó cementipari vállalata. Összesen közel 500 alkalmazottat foglalkoztat, 2,5 millió tonna cementgyártó kapacitással rendelkezik, éves árbevétele 2008-ban elérte a 45 milliárd forintot. 

A cementgyárakban úgynevezett nyerslisztet őrölnek a bányából beérkező mészkőből. Ezt forgókemencékben, 1450 Celsius fokon klinkerré égetik. A klinkerből gipsszel, kohósalakkal és egyéb adalékanyagokkal különböző minőségű cementet őröl a cementmalom. A késztermék zsákos vagy ömlesztett formában kerül piacra.

Guth Zoltán

Kommunikációs vezető

Kommunikációs osztály Kőhídpart dűlő 2.
2600 Vác
Magyarország