Beton bagoly óvja a Budakeszi Vadasparkot

A Duna-Dráva Cement Kft. támogatása révén megújult a bejáratnál lévő bagoly szobor.

Budakeszi Vadaspark bejáratánál lévő bagoly szobor rekonstrukciójához biztosította vállalatunk minőségi betontermékeit és a kivitelezéshez szükséges pénzügyi forrást. A felújítás első lépéseként a már meglévő régi, sérült szobrot kiásták a földből, majd ezt követően megtisztították a felületet. Az alapos tisztítás után a sérült farok, láb, és hát, valamint a csőr gipsszel való restaurálása, újraépítése következett.

A felület formaleválasztóval történő bevonása után több részletben elkészült a minta sablon, majd következett a könnyűbetonnal kiöntött forma készítése. A betonozás C30/37-XC3-XF4-8-F4 kitéti osztálynak megfelelő öntömörödő betonnal történt szakaszosan, szekcióként négy ütemben. Ezzel egy időben alulról felfelé haladva - a fatörzsből, a lábakon, és a farokrészen keresztül - betonacél vasalást kapott a szobor.

Az így elkészült 2 mázsás betonszobor - amely csiszoláson és vízpermetezéses utókezelésen is átesett - helyszínre szállításánál négy fő segített, hogy biztonságosan lekerüljön a járműről. Ezt követően egy 90 cm mély alapot építettek, valamint a bagoly talpában horonyt alakított ki, amelybe gyorsan kötő betonnal egy fogadó acél szerkezetet is betonoztak, így a frissen elkészült alaptömbre felállították a szobrot.

A szállítás során foltszerűen elszíneződött apróbb részeket újból átvonták, ezzel a bagoly egy beton hatású szoborként a vadaspark bejáratát őrzi. A régi bagoly alatti fatörzs el volt ásva, azonban az új szobor szemmagasságban, teljes nagyságában látható.

Az új bagoly az eredeti célnak megfelelően, a környezetéből kiemelkedve, figyelemfelkeltő módon szolgálja az állatvilág megóvását, és annak megismertetését a jövő nemzedékkel. A bagoly a bölcsességet és a tudást jelképezi, míg a beton a formálhatóságot és a tartósságot.

A projekt kivitelezésében az Öko 2002 Kft. volt a DDC segítségére.

Papp József

Értékesítési munkatárs

Duna-Dráva Cement Kft. Basa u. 20-22.
1107 Budapest
Magyarország

Helyszín

Budakeszi Vadaspark Hrsz. 0210/12
2092 Budakeszi (Magyarország)

Bagoly szobor felújítása a Budakeszi Vadasparkban.

Bagoly szobor felújítása a Budakeszi Vadasparkban.

Bagoly szobor felújítása a Budakeszi Vadasparkban.

Bagoly szobor felújítása a Budakeszi Vadasparkban.