Bányamestereink mindennapjai

Cégünk kavicsüzemeiben találkozhatunk bányamester kollégákkal. Az ő feladatkörüket alsózsolcai munkatársunk segítségével ismertük meg.

A bányamesterek feladata a bánya folyamatos üzemeltetése és különféle bányászati munkálatok ellátása. Fontos szerepük van a biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosításában. Amennyiben ez nem adott, az ő felelősségük a hibák kijavítása, intézkedés pótlásról és javításról.

Ilyen hibák lehetnek például a műszakilag nem megfelelő gépekkel, de okozhat gondot egy nem biztonságos munkahelyzet is. A műszak kezdetekor az ő feladatuk mindent ellenőrizni az üzemben. Nagy szerepük van a karbantartásban, a bányagépek felügyeletében, a szervizek intézésében és az esetleges javítások szervezésében.

A folyamatosan működő üzemben a kitermeléstől a késztermékig hosszú rendszeren keresztül megy az anyag. Ezen a rendszeren megannyi kopó alkatrész található, amelyeknek más és más igénybevételt kell kibírniuk, ennek megfelelően kell gondoskodni az aktuális cserékről.  Szemmel kell tartania az osztályozó és mosó gépeket, hogy megfelelő minőségű termék kerüljön kiadásra. Egy gyakorlott bányamester átlátja a rendszert és már a kitermeléskor tud intézkedni abban az esetben, ha a minőség nem megfelelő. Hibás termék érkezésekor gondoskodik annak elkülönítéséről. A karbantartási feladatok mellett felelősek az éppen műszakban levő fizikai területen dolgozó munkatársakért, a kollégák biztonságos munkavégzéséért. A műszak kezdetén eligazítják a kollégáikat és kiosztják részükre az elvégzendő napi feladatokat, majd ellenőrzik ezek helyes elvégzését.