Bátaapáti radioaktívhulladék-tároló

 A Bátaapáti közelében zajló radioaktívhulladék-tároló építési munkálatai során összesen 4 darab akna épül, amelyek teljes betonigénye 12 000 m3. A I-K1 akna építéséhez a DDC beremendi CEM I 42,5 N, valamint a váci CEM III/A 32,5 N típusú cementtermékeit használták. Az I-K1 kamrát 2012 decemberében adták át, így lehetőség nyílt az első vasbeton konténer végleges elhelyezésére.

A I-K2 akna cementszükségletét a DDC új, speciális cementjéből biztosítják, a betonozási munkálatokat 2016. június végén kezdték el. A kivitelezést a West Bau Hungária Kft. és a Mecsekérc Zrt. konzorciuma végzi. A Beremendi Cementgyárban készített CEM I 32,5 N-LH típusú (rendkívül kis őrlési finomságú, így kis hőfejlesztésű) termékből C 30/37 és C 35/45 jelű betonok készülnek 355 és 370 kg/m3 cementadagolással. Az I-K3 és I-K4 kamrák építési munkálataihoz is használnak a beremendi CEM I 32,5 N-LH magyar termék védjegyes cementből.

Az egyedi betonreceptúrákat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építőanyagok és Magasépítés Tanszékén (Beton szakosztály), Dr. Salem G. Nehme egyetemi docens irányításával készítették el. A beépítés során a friss és megszilárdult betonok minőségi felügyeletét a Bátkontroll Kft. megbízásából a DDC leányvállalata, a Beton Technológia Centrum Kft. (röviden BTC) végzi.

A BTC a radioaktívhulladék-tároló I-K2 kamrájának kivitelezésében szakközreműködőként végez minőségellenőrzési, valamint építéstechnológiai művezetői feladatokat.

Helyszín

Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. 7164 Bátaapáti (Magyarország)

Térkép

További információkért kattintson a jelelölőkre

Bátaapáti NRHT.

Bátaapáti NRHT.

Bátaapáti NRHT.

Bátaapáti NRHT.

Bátaapáti NRHT.

Bátaapáti NRHT.

Bátaapáti NRHT.

Bátaapáti NRHT.

Bátaapáti NRHT.