Beremendi gyár napjainkban

A Beremendi Cementgyár napjainkban Európa egyik legkorszerűbb cementgyára, modern technológiával, minimális porkibocsátással, ahol termelési tevékenységünket a fenntartható fejlődés elvét követve folytatjuk.

Az országban elsőként itt valósult meg a használt gumiabroncsok hatékony és nagy mennyiségű energetikai hasznosítása, manapság pedig a fosszilis tüzelőanyagokat (szén, földgáz, petrolkoksz) kiváltó alternatív tüzelőanyagok használata került előtérbe, amelynek köszönhetően jelentős környezeti ártalomtól mentesítjük az országot.  

Mindezekkel összhangban 2007 nyarán egy átfogó fejlesztési program vette kezdetét a cementgyárban. A 2009-ig tartó munkálatok eredményeképpen, környezetkímélőbb technológiával működő gyár jött létre, amellyel hosszú távon biztosítani tudjuk a beremendi cement meghatározó piaci szerepét, ezáltal a térség gazdasági fejlődését.

A modernizációs beruházás

A beruházás keretében a cementgyártás lelkének számító ún. klinkerégető kemence vonal – a hőcserélő, a forgókemence, a klinkerhűtő és a portalanítók – cseréje történt.

Az építkezés megkezdését három évig tartó kutatás és egyeztetés előzte meg, a kivitelezési szerződést 2007. május 27-én írta alá vállalatunk. Az építési munkálatok 2008 tavaszán, a gépészeti berendezések üzembe helyezése pedig 2009 tavaszán zárult le.

A beruházás során a környezetvédelmi szempontok hangsúlyos szerepet játszottak mind a kemence technológia, mind pedig a zsákos filterek kiválasztásában.  Az addiginál nagyobb hatásfokkal rendelkező, új kemence vonalat automatizált folyamatszabályozással, és a helyi sajátosságokat szem előtt tartó, különleges gépészeti megoldásokkal láttuk el. 

Az építkezés során nagy figyelmet fordítottunk a biztonsági előírások maradéktalan betartására. Társaságunk külön szakembert bízott meg, akinek egy speciális koordinációs rendszer kidolgozásával sikerült elérnie, hogy a 622 napos építkezési időszak alatt egyetlen komolyabb baleset se történjen. A két, 37 éves KHD-kemencesort egyetlen, nagyobb kapacitású, innovatív technológiájú, hatékonyabb energiagazdálkodásra képes kemence vonalra váltottuk, amely 2009. április 4-én, terv szerint, a 3 napos felfűtési periódus után legyártotta az első adag klinkert. Üzembe helyezését követően azonnal termelésbe állt, és a piac igényeit kiszolgálva folyamatos klinker ellátást biztosított. A beüzemelést követő harmadik héten sor került a kapacitás tesztre, a harmadik hónapban, 2009. július 11. és 14. között pedig a garanciális mérések igazolták a technológia alkalmasságát és azóta is maradéktalanul kielégíti a modern gyártási igényeket.

Beremendi Gyár napjainkban.

Beremendi Gyár napjainkban.

Beremendi Gyár napjainkban.

Beremendi Gyár napjainkban.

Beremendi Gyár napjainkban.

Beremendi Gyár napjainkban.

Beremendi Gyár napjainkban.

Beremendi Gyár napjainkban.

Beremendi Gyár napjainkban.