Sokrétű Beszerzési Osztály

A Beszerzésen dolgozók munkája nagyban eltér egymástól attól függően, hogy ki mely területekkel, illetve anyagcsoportokkal foglalkozik. Eltérő beszerzői feladatokat jelent az alapanyagok vagy a beruházások, a villamos energia, a segédanyagok, az energiahordozók vagy a szolgáltatások, valamint az alkatrészek és a karbantartások ügyintézése. Egy átlagos munkanap talán annyiban közös, hogy folyamatosan figyelik a felmerülő igénylistáikat és azok engedélyezését. Emellett ajánlatokat kérnek, melyeket a beérkezést követően egyeztetnek az igénylőkkel, és az engedélyezett igényekből megrendeléseket készítenek. Az SAP-ban készített megrendeléseket aláíratják, az aláírt megrendeléseket kiküldik. A Basware rendszerben folyamatosan figyelik és igazolják a számlákat, probléma esetén segítenek a megoldásban. A telefonon és e-mailben folyamatosan érkező megkeresések kapcsán azonnal intézkednek.

Az SAP mellett az E-beszerzést és az Easy Supply programot is használják munkájuk során, viszont mivel ezek alkalmazhatósága az egyes területek között igen eltérő, így már a napi munka szintjén is nagy eltérések lehetnek a beszerzők között. A munkahetek és hónapok – előbbiek miatt – még kevésbé átlagosak, de itt is találhatók közös feladatok. Ilyen például a beszerzések teljes dokumentációjának nyilvántartása, rendszeres és alkalmi adatszolgáltatások belső és külső adatkérők részére, valamint a szerződések és az ezekhez kapcsolódó módosítások ügyintézése. Feladataik közé tartozik továbbá az új szállítók felvitele, a szállítói törzsben történő adatmódosítás, a kollégák helyettesítése és a társosztályok segítése is.

A beszerző kollégák - a beszerzési feladatok mellett - intézik továbbá a gépjárművek és az ingatlanok értékesítését, valamint havi riportokat töltenek fel az Energiahivatal és a Statisztikai Hivatal felületeire, illetve a Nemzeti Adó és Vámhivatal felé eljárnak a halasztott vámfizetési engedély ügyében. Új jogszabályok, rendeletek bevezetése esetén együttműködnek a társosztályokkal, hogy kidolgozzák az új munkamenetet. Korábban például az EKAER bevezetésnél a szabályzat elkészítésében és a folyamatok szabályozásában is segédkeztek.

Szoros kapcsolatban állnak az anyavállalattal (adatszolgáltatás, riportok, „bundling projektek”, webex konferenciák stb.), a logisztikai osztállyal az anyagok be- és kiszállítása érdekében feladatmátrix alapján, a pénzügyi osztállyal a bejövő számlák igazolása, valamint új szállítók felvitele esetén, továbbá a gyárakkal a felmerülő igények teljesítése kapcsán.

Munkájukat számos szabályozást figyelembe véve kell végezniük (HeidelbergCement irányelvek, Compliance, Vezérigazgatói utasítások, Beszerzési és szolgáltatási feltételek, GDPR) az anyavállalati KPI mutatóknak megfelelve (pl. rendelések aránya, rendelések számla előtt készüljenek, stb.), mint a DDC szorgos gazdái. A szabályozások betartása és mutatóknak való megfelelés azért is fontos, mert a beszerzésen jelentkező minden megtakarítás 100%-ban azonnal megjelenik a vállalat pénzügyi eredményében.

Megfigyelhető egy időszakos ismétlődés is a munkakörükben, ilyen például a havi és az év végi zárás. Az év vége mindig sűrű a következő éves szerződések megkötése, illetve a keretmegrendelések felvitele miatt. Ezen túlmenően a gyárak nagyjavítását is ők készítik elő. Hónapokkal előre kell dolgozniuk, hogy januárra minden szükséges beépítésre/cserére váró anyag beérkezzen.

Mindennapi munkájuk mellett gyakran érkeznek sürgős és egyedi megkeresések, melyeket gyorsan kezelniük kell.

Ami a legjobban szerethető ebben a munkakörben, az a változatosság, valamint a beszerző és más társosztályokon dolgozó kollégákkal történő szoros együttműködés. Olykor nehézséget okozhat az igények pontatlan felvitele, valamint az előre tudható és várható beszerzések utólag vagy utolsó pillanatban történő sürgős ügyintézése. Előfordulhat, hogy elakad, vagy nem jut el hozzájuk időben fontos információ, ami a gördülékeny ügyintézést segítené.

A hosszú távú biztonságot és kiszámíthatóságot rendkívül jónak tartják a DDC-nél, ezért ajánlanák a munkakört jövőbeli jelentkezőknek is.