Sokszínűség és szakértelem jellemzi a Biztonságtechnikai Osztályt

Cementgyáraink, kavics-, és betonüzemeink folyamatos és kifogásolhatatlan működéséhez a Biztonságtechnikai Osztályon dolgozó kollégáink nap, mint nap sokat tesznek. Feladatuk sokszínű és szerteágazó, ők azok, akik szinte mindenhez értenek, tudásuk számos területet átfog.

Hogyan néz ki egy átlagos munkanap/munkahét?

A Biztonságtechnikai Osztályon nincs átlagos munkanap/munkahét, mindig történik valami újdonság. A mindennapok során az osztályon dolgozó kollégák az üzemekben látottakat és az ellenőrzéseket, valamint azoknak az eredményeit dolgozzák fel, vagy ezekre a szemlékre készülnek fel. 

Mik a főbb feladatok?

A Biztonságtechnikai Osztályon dolgozó munkatársak feladatai igen szerteágazóak. A részlegen dolgozók készítik elő az oktatási anyagokat, amelyekből később akár ők maguk vagy az üzemvezetők oktatják a kollégákat. Tevékenységük közé tartozik a jogszabályok, szabványok feldolgozása és rendszerbe illesztése, ezek alapján feladatok, akciótervek generálása és továbbadása a végrehajtók felé. Nagy figyelmet fordítanak az ellenőrzések szervezésére és megtartására az üzemekben, valamint az ezzel összefüggő jegyzőkönyvek készítésére, illetve a hiányosságok megszűntetésének nyomon követésére, visszaellenőrzésére is.

A hatóságokkal történő kapcsolattartás, a rendszeres adatszolgáltatás, a határidők figyelése és megújítása is ezen osztályhoz tartozik, a hatósági ellenőrzéseken való részvétel mellett. Ismereteik bővítése és frissen tartása érdekében szakmai konferenciákra látogatnak és szaklapokat olvasnak. 

A már fentebb részletezett feladatok mellett ők készítik a szabályzatokat, az eljárásokat és a munkautasításokat is, valamint átveszik (főként egyik anyavállalatunktól, a HeidelbergCementtől) és rendszerbe illesztik azokat. A beszállítókkal (pl.: védőeszköz gyártók, forgalmazók) szintén a részlegen dolgozók tartják a kapcsolatot. Nagy jelentőségű feladatuk a védőeszközök kiválasztása, ezen felül az esetleges balesetek kivizsgálása és jelentése is. 

Miért jó a Biztonságtechnikai Osztályon és a DDC-nél dolgozni?

A kollégáknak a DDC folyamatos fejlődési lehetőséget biztosít, amely vállalati szinten minden osztályra jellemző. A Biztonságtechnikai Osztályon a munkavégzés nagyon változatos. A részlegen dolgozóknak szinte mindenhez érteniük kell, így az esetlegesen felmerülő kihívásokat - melyeket például egy új szabály megjelenése okozhat – is gördülékenyen kezelik. 

Mint minden területen, nehézségek itt is előfordulnak. Amellett, hogy Biztonságtechnikai Osztály munkatársai figyelnek a szabályokra és azok betartására, el kell érni, hogy ezeket a vállalat minden munkatársa kiemelten kezelje és saját magára nézve is fontosnak, szükségesnek tartsa. Az osztály munkatársai segítő szándékkal dolgoznak egy-egy ellenőrzés során, hiszen a szabályok betartása, az esetleges újdonságok bevezetése mindig a dolgozók érdekében történik. Olykor nehézséget okoz (mint más területeken is) az adminisztráció és a dokumentáció sokasága, ezek nyomon követése.

Lényeges pozitívum, hogy vállalatunknál előtérbe került a környezetvédelem mellett a munkavédelem és a tűzvédelem is, így ezek a területek is nagyobb fókuszt kaptak az elmúlt évek során. Mindez segíti a munkát, valamint az új ötletek, fejlesztési javaslatok megvalósítását.