Hogyan válasszunk megfelelő cementet az alapozáshoz? Jótanácsok az alapozási munkálatok megkezdése előtt

Családi házak alapozásához olyan cementet kell választani, amellyel nagy tömegben, könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehet készíteni. Emellett földzsaluba történő bedolgozás esetén, számolni kell azzal, hogy a betonnal érintkező talaj a betonból rövid idő alatt nagymennyiségű vizet szív magába. Így, családi házak alapozásához javasolt a beremendi vagy váci CEM II/B-M (V-LL) 32,5 R jelű, zsákos kiszerelésben kapható cement használata, amely csökkentett hőfejlesztésével és nagy vízmegtartó képességével biztosítja az elkészített alap megfelelő minőségét.

Közvetlenül a földbe vágott alap esetén az alapárokban nem maradhat laza föld, gondoskodni kell arról, hogy ne omoljon be az árok oldala, a zsaluzatnak stabilnak kell lennie. A betonozás során ügyelni kell a beton tömörítésére – ehhez maximum 30 cm vastag rétegekben betonozzunk, és a rétegeket megfelelően dolgozzuk össze. A betonozás után minél előbb, de maximum 6 óra múlva kezdjük meg a beton utókezelését, amelyet legalább 7 napig tartsunk fenn. Fontos a betonok utókezelése.

A beton megszilárdulásához vízre és időre van szükség. Ha a betonban lévő víz túl hamar kipárolog, a cement nem tud megfelelően megkötni, így az elkészült beton veszít szilárdságából és tartósságából, megrepedezik. Fontos a betont megvédeni a gyors kiszáradástól: ezt megtehetjük fóliatakarással, folyamatos locsolással vagy teljes elárasztással, speciális párazáró adalékszerek használatával. Minél hosszabb a beton utókezelése, annál tartósabb, erősebb lesz a szerkezet.

Miért jobb a transzportbeton?

A modern betonüzemekben előre megtervezett receptúrák szerint, pontos mérlegeléssel gyártják a betonokat. Rövid idő alatt nagy mennyiségű friss beton előállítására képesek, és ez az építkezésre kiszállítva rendkívül gyors alapozást tesz lehetővé. Nincs szükség a beton előállításához használt anyagok felhalmozására, tárolására és nincs – a megmaradt alapanyagok miatti – veszteség.

Mi szükséges a betonozáshoz?

  • Cement, víz és homokos kavicsadalékanyag.
  • Betonkeverő-gép, talicska, kéziszerszámok.
  • Tömörítő eszköz (döngölő, csömöszölő fa, elektromos tűvibrátor). – Az utókezeléshez takaró fólia vagy locsoló berendezés.

Mennyi anyagot rendeljünk?

Javasolt mennyiségek 1 m3 tömör alapbeton előállításához CEM II/B-M (V-LL) 32,5 R típusú cement és 4 % nedvesség tartalmú homokos kavics esetén. A megadott értékek az adalékanyag minőségének függvényében változhatnak:

Anyagok
Összetétel
1 zsák cementhez 1 m3 betonhoz
Cement 25 kg 300 kg
Víz

10,4 liter

125 liter
Homokos kavics 150 kg 1800 kg


 

Földvári Gábor

Főtechnológus

Beton Technológia Centrum Kft. Besence utca 7/B
1186 Budapest
Magyarország
Cikkünk csupán iránymutatásként szolgál, nem helyettesíti a felelős tervező által összeállított, mindig az adott építkezésre vonatkozó felelős statikai tervezést.
Magyar és Hazai Termék védjegyes cement felhasználásával készült minőségi transzportbeton termékeinkért keresse az Önhöz legközelebb eső betonüzemünket!