Családi házak aljzatbetonja

Praktikus tanácsok és tippek a megfelelő betonösszetétel meghatározásához

A családi házak építésénél, felújításánál számos szerkezet esetében használhatunk betont, amely erős, tartós és költséghatékony megoldást jelent. A kialakítandó élettér szempontjából az egyik kiemelten fontos szerkezet a padlóburkolatokat fogadó aljzatbeton, melyet a kor elvárásainak megfelelően legtöbbször vastag hő- és hangszigetelő rétegre építünk.

Az aljzatbetonok számos különböző funkciót láthatnak el. Fogadhatja a padlófűtés csőrendszerét, teherelosztó szerepe van a lépésálló szigetelésen és talán a legfontosabb, hogy megfelelően szilárd alapot biztosít a rákerülő padlóburkolatnak, legyen az hideg vagy meleg burkolat. Az aljzatbetonok egyik különleges típusa, amikor arra semmilyen más burkolat nem kerül, hanem önmagában simított vagy csiszolt felülettel, látszóbetonként, végleges felületként jelenik meg. Az aljzatbeton készítéséhez könnnyen bedolgozható, alacsony zsugorodású, ezért csekély repedéshajlamú betonra van szükség. Aljzatbeton készítéséhez javasolt C20/25-XC1-16-F3 jelű beton használata.

Hogyan válasszunk cementet?

Családi házak aljzatbetonjához olyan cementet kell választani, amellyel nagy tömegben, könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehet készíteni. A beton készítéséhez javasolt a beremendi CEM II/A-M (V-LL) 42,5 N vagy a váci CEM II/B-S 42,5 N, zsákos kiszerelésben kapható cementtípusok használata, amelyek kedvező szilárdsági tulajdonsággal biztosítják az elkészített aljzatbeton megfelelő minőségét.

Mi szükséges a betonozáshoz?
  • Cement, víz és homokos kavics adalékanyag, esetleg képlékenyítő adalékszerek.
  • Betonkeverő-gép, talicska, kéziszerszámok.
  • Tömörítő eszköz (vibrogerenda, tárcsás simító).
  • Vízmérték vagy lézeres szintező.
  • Az utókezeléséhez takaró fólia vagy locsoló és/vagy permetező berendezés.
Hogyan betonozzunk?

Akkor kezdhetjük az aljzat betonozását, ha a szükséges zsaluzat kellően stabil. Az alapanyag előkészítése:

  • Az igazi ezermesterek dolgozhatnak a helyszínen kevert anyagokból – ebben az esetben hosszantartó kivitelezésre kell számítani, a lassú építés miatt kialakulhatnak össze nem dolgozható munkahézagok.
  • A tapasztaltabbak készíthetik a betont zsákos vagy silós szárazkeverékből, ekkor csak a vízzel keverés és a helyszínre juttatás a feladat.
  • Akik biztosra és a legjobb minőségre mennek, használhatnak telepen kevert kész betonmixtúrát. A betonüzemek rövid idő alatt nagy mennyiségű frissbeton előállítására képesek, ami az építkezésre kiszállítva rendkívül gyors betonozást tesz lehetővé, sőt a megmaradt anyagok miatt veszteséggel sem kell kalkulálni.

A betonozás során ügyelni kell a beton tömörítésére – ehhez aljzatbetonok esetében a legcélszerűbb vibrogerendát alkalmazni. A bedolgozás során ügyelni kell arra, hogy a különböző betonozási sávokat megfelelően dolgozzuk össze, ne maradhassanak nem tervezett munkahézagok. A betonozás után minél előbb, de legfeljebb 12 órával kezdjük meg a beton utókezelését, amelyet legalább 7 napig tartsunk fenn.

Mennyi anyagot rendeljünk?

Javasolt mennyiségek 1 m3 tömör aljzatbeton előállításához (CEM II/B-S 42,5 N vagy CEM II/A-M (V-LL) 42,5 N típusú cement és 4 % nedvesség tartalmú homokos kavics esetén. A megadott értékek az adalékanyag minőségének függvényében változhatnak.

Alapanyag Összetétel
1 zsák cementhez 1 m3 betonhoz
Cement 25 kg 300 kg
Víz 10,5 liter 125 liter
Homokos kavics 155 kg 1850 kg

Földvári Gábor

Főtechnológus

Beton Technológia Centrum Kft. Besence utca 7/B
1186 Budapest
Magyarország
Cikkünk csupán iránymutatásként szolgál, nem helyettesíti a felelős tervező által összeállított, mindig az adott építkezésre vonatkozó felelős statikai tervezést.
Magyar és Hazai Termék védjegyes cement felhasználásával készült minőségi transzportbeton termékeinkért keresse az Önhöz legközelebb eső betonüzemünket!