Csepeli Erőmű - Betongyártás újrahasznosított üvegből

A fenntartható fejlődés elvét stratégiai szinten kezeljük és környezetkímélő technológiákat alkalmazunk. Éppen ezért – a G.M.I Mérnökiroda megbízásából - kiváló képességű, hőszigetelő betont gyártottunk a csepeli Alpiq erőmű területén található, 80.000 literes tartály aljára, amely a jövőben forró víz tárolására lesz alkalmas (a korábbi gázolaj helyett).

A tartály az átalakítás révén a továbbiakban már nem gázolaj, hanem 95 fokos víz tárolására lesz alkalmas, így olyan anyagra volt szükség, amely kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik. Éppen ezért esett a választás az újrahasznosított üvegre.

A tartály fenéklemeze közvetlenül olyan anyaggal érintkezik, ami a forró víz hőmérsékletéből adódó hő terhelést nem viseli el. Ezen műszaki probléma megoldásaként merült fel a fővállalkozóban a hőszigetelő könnyűbeton alkalmazása.

A termék tulajdonságai

A gyártás során az üveget szétválogatták, összetörték majd megőrölték, végül pedig átszitálták. A granulátumot magas hőmérsékleten, mintegy 900 Celsius fokos kemencében állították elő. Az eljárás végén elkészül a finom pórusos granulátum, amelyet hűtést követően szitálnak, majd több frakcióban osztályozzák, végül zsákokba töltik.

A felhasznált üveghab granulátum gátolja a hő áramlását, mivel a szemcse struktúra magába zárja a levegőt, ezáltal hőszigetelő hatást fejtve ki. Az üveghab emellett fokozottan hőálló és teljesen ellenáll a szerves és a szervetlen vegyi anyagoknak, kivéve a hidrogén-fluoridnak.

Mitől környezetbarát?

Az üveghab a környezetbarát építészet egyik legelterjedtebb hőszigetelő anyaga. Fontos, hogy az üveghab nem tartalmaz mérgező anyagokat. Az alapanyagként használt üveghulladék kitűnő energiaegyensúlyt teremt az újrahasznosítás révén, hiszen élő szervezetekre nézve veszélytelen, és alacsony energia befektetéssel gyártható, valamint szinte végtelenül újrahasznosítható.


Fenntartható cementgyártás

Vállalatunk arra törekszik, hogy a cement- és a betongyártás során a lehető legalacsonyabbra csökkentse az alapanyag- és energiafelhasználást olyan lehetőségek feltérképezésével, amelyeknek köszönhetően kiválthatók, helyettesíthetőek a természetes ásványkincsek.

A Váci és a Beremendi Cementgyárban működő kemencék hőigényét is a fenntarthatóságot szem előtt tartva biztosítjuk. A klinkertermelés hőigényét elsősorban alternatív forrásból származó tüzelőanyagok alkalmazásával fedezzük, amelyek napjainkra lényegében a cementipar elsőszámú tüzelőanyagává váltak.

Papp József

Értékesítési munkatárs

Duna-Dráva Cement Kft. Basa u. 20-22.
1107 Budapest
Magyarország

Helyszín

Színesfém utca 1
1211 Budapest (Magyarország)

Csepeli Erőmű.

Csepeli Erőmű.

Csepeli Erőmű.

Csepeli Erőmű.

Csepeli Erőmű.