Interjú korábbi ösztöndíjasokkal

Interjú: Petényi József

Hol hallottál a DDC Tehetség Ösztöndíj lehetőségéről?

A Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium tanulójaként, tanáraimtól értesültem erről a lehetőségről. A 12. osztályban, 2011-ben pályáztam és nyertem el a támogatást. Aminek nagyon örültem, hiszen az egyfajta elismerés mellett sokat segített ez az összeg.

Számítottál rá, hogy Tehetség Ösztöndíjas leszel?

Inkább csak reménykedtem. A középiskolai éveimben végig kitűnő bizonyítványom volt, több tanulmányi versenyen is részt vettem, matematika, fizika, informatika versenyeken, illetve szakmai tárgyak versenyein. Országos szintre, megmérettetésre is eljutottam. Ezen felül már akkor középfokú nyelvvizsgám volt angol nyelvből. Viszont a mezőny még így is elég erős volt, nagyon sok kiemelkedő teljesítményű diák jelentkezett a környékről.

Voltak konkrét terveid az ösztöndíjjal? Mire használtad fel?

Konkrét terveim nem voltak, főleg a hobbimra fordítottam: a biciklimhez vettem alkatrészeket, ezen kívül ruhákat, könyveket is vásároltam. Nagyon jó volt, hogy volt miből gazdálkodnom, saját magam erejéből elérve ezt. Szegény régióból származom, így ez az ösztöndíj sokat adott általánosságban a komfortérzetem növekedéséhez, hiszen minden hónapban rendelkezésemre állt egy biztos anyagi forrás.

Mi történt veled azóta?

Jelenleg a Budapesti Műszaki Egyetem harmadéves gépészmérnök hallgatója vagyok, itt is igyekszem a lehető legjobban teljesíteni, azt hiszem, eddig még nem fordult elő, hogy a tanulmányi átlagom négyes alá esett volna. Az egyetem után mindenképp szeretnék a szakmámban elhelyezkedni, például a DDC-nél szívesen dolgoznék, remélem lesz rá lehetőségem!

Interjú: Moravcsik Angéla

A Tehetség Ösztöndíjat kiemelkedő tanulmányi eredményed mellett nyújtott sportteljesítményedért ítélték oda Neked. Mik a legfrissebb eredményeid?

Egészen 11 éves korom óta versenyzem gerelyhajításban, atlétikában. Már az első versenyek után jöttek sorra a sikerek. 12 évesen Országos Bajnoki címet nyertem; idén Észtországban a felnőtt Európa Bajnokságon indultam; Szlovéniában válogatott versenyen dobogósként végeztem; júliusban pedig az USA-ban junior világbajnokságon 20. lettem, ami jó helyezés, és ráadásul ott csak ketten voltunk magyar versenyzők. Itthoni sikereim közé tartozik az országos felnőtt második helyezésem, illetve a Szuperliga döntőben elért, szintén második helyezésem. A sport mellett a tanulmányi eredményemet is igyekszem fenntartani, tavaly is kitűnő bizonyítványom volt, angol nyelvből letettem a középfokú nyelvvizsgát és a középszintű érettségit is. Matematika tanulmányi versenyen is indultam, ahol dobogós helyezést értem el.

Hogyan képzeled el az életedet a jövőben?

Úgy érzem, hosszú út áll előttem, és igyekszem mindent elkövetni, hogy ez az út a hiten és a reménységen alapuljon. Szeretnék még több sikert elérni a sportban, illetve a tanulásban is. Idén fogok érettségizni, ez után egy magyar egyetemre szeretnék jelentkezni. Felvételi után viszont azt tervezem, halasztok egy évet, hogy készülhessek a jövő nyári Európa Bajnokságra, ahol szeretnék benne lenni az első három helyezettben. A Bajnokság után derül ki, hogy érdemes lesz-e elkezdenem készülni az Olimpiára. Szeretnék külföldön is egyetemre járni, vagy az USA-ban, vagy az Egyesült Királyságban. Előbbi esetében sportösztöndíjjal valószínűleg tudnának is fogadni.

Mit gondolsz, mennyiben járult hozzá a sikereidhez a DDC Tehetség Ösztöndíj?

Már a nyolcadik osztályban Tehetség Ösztöndíjas voltam, tehát négy évig támogattak. Nagyon hálás vagyok, amiért részesülhettem ebben az ösztöndíjban. Az anyagi támogatás sokat segített céljaim elérésében, emellett pedig jól esett, hogy a teljesítményemet, a befektetett munkámat mások is értékelik és elismerik.

További interjúk korábbi ösztöndíjasokkal >>

Összefoglaló kisfilm

DDC a tehetségekért.