Dunai Beton Cápa

Dunai Cápa evoBuild termékből

Vácott egy dunai betoncápa hírét beszélik. A ragadozó a város meghatározó gazdasági és kulturális szereplői együttműködésének gyümölcse, amely egy fenntarthatóbb jövőt hivatott jelképezni! Tartson velünk, s ismerje meg a ragadózó történetét, amely a méltán híres gerilla művész, Kolodko Mihály legújabb alkotása.

A legújabb Kolodko-szoboregyüttes egyértelmű üzenete a környezettudatos élet szükségszerűsége. Ezt pedig nemcsak a művek formai koncepciója kívánja közvetíteni, hanem azok alapanyaga is szimbolikus kettőséget hordoz.

Az elkészült cápák létezésének szubsztanciája ugyanis a hulladék, kötőelemüknek pedig a DDC evoBuild termékmárkájához tartozó alacsonyabb szén-dioxid kibocsátású cementből készült betont választotta a művész. Utóbbi, a közelmúltban bevezetett kategóriába hangsúlyozottan a Duna-Dráva Cement alacsony szén-dioxid-kibocsátású cement- és betontermékeit soroljuk.

Anyavállalatunkhoz, a Heidelberg Materials-hoz hasonlóan kiemelten kezeljük a klímasemlegesség kérdését, ezért is döntöttünk úgy, hogy Magyarországon is elérhetővé tesszük az evoBuild globális termékcsaládot.

Az evoBuild amellett, hogy kiválóan magas minőséget és tartósságot biztosít, lehetővé teszi az alacsonyabb CO2 , ezáltal pedig az alacsonyabb környezeti lábnyom elérését, valamint hozzájárul a körforgásos gazdaság működtetéséhez.

Betonüzletágunk országszerte elérhető kínálatában szereplő új evoBuild betontermékeink alkalmazásával minimum 30%, de akár 80%-os CO2 kibocsátás csökkentés is elérhető a hagyományos betontermékekhez képest. A Magyar és Hazai Termék védjegyes cementtípusok felhasználásával készülő termékek a hagyományos betonnal egyenértékű friss és megszilárdult beton tulajdonságokkal rendelkeznek. 

A nem mindennapi együttműködés koncepciója kapcsán gyorsan egymásra találtak a felek. Régóta tervben volt már egy ilyen tematikájú szoborcsoport megvalósítása a művésznél, a DDC pedig mint felelős és meghatározó piaci szereplő, már hosszú ideje kiemelten kezeli az alacsonyabb környezeti lábnyom és a klímacél elérésének kérdését. Amikor a párhuzamra fény derült a közös munka szinte azonnal elindult, hiszen a kooperáció tökéletesen szimbolizálja a szobrász és vállalatunk törekvéseit is. A közös pont is adott volt, hiszen Kolodko Mihály Vácon alkot, míg egyik cementgyárunk, egyben székhelyünk is a város mellett található.

evoBuild infografika
evoBuild termékről bővebben

Minden szoborban érdemi alkotóelemként jelenik meg a Duna-parti hulladék. Elkészítésükhöz ugyanis a kihelyezéshez kiválasztott partszakaszon fellelt szemetet gyűjtött és használt fel a szobrász.  Ezúttal tehát a Kolodko-szobrokra jellemző karikaturisztikus vonás már a szoborcsoport anyagválasztásában is tetten érhető, hiszen a szobrok teste egyszerre épül fel a dunai hulladékból és az alacsony ökolábnyomot biztosító, új betonból.

"Kolodko Mihály új, képzőművészeti performansza 2024. május 24-én debütált egy rendkívül hatékony és kompromisszumkész hármas összefogásnak köszönhetően - Duna-Dráva Cement Kft. - Tragor Ignác Múzeum - Kolodko Art: a felépült időszaki kiállítás pedig egyszerre ad bepillantást a népszerű gerillaszobrász műhelytitkaiba és napjaink környezetvédelmi kihívásaiba." - írja  Tragor Ignác Múzemum a Facebook oldalán.

A betoncápák több mint fél éven keresztül a Váci Tragor Ignác Múzeumban is megtekinthetőek lesznek, hiszen Kolodko Mihálynak időszakos kiállítása nyílt az intézményben, Dunai Cápa címmel.

Tekintse meg a Dunai Cápa projektről készült rövidfilmet!

Dunai Cápa evoBuild termékből

Dunai Cápa

Képgaléria a kiállításról

Dunai Cápa kiállításán Kolodko Mihály

Dunai Cápa kiállításán Kolodko Mihály.

Dunai Cápa kiállítás

Dunai Cápa kiállítás megnyitóján az együttműködő felek.

Dunai Cápa kiállítás

Dunai Cápa kiállítás.

Dunai Cápa kiállítás

Dunai Cápa kiállítás.