A karbon-semlegesség felé vezető út élén

A fenntarthatóság szerves részét képezi anyavállalatunk, a HeidelbergCement Gorup mindennapjainak, illetve a jövőbeni stratégiájának központi eleme. A klímavédelemre összpontosít: energia-intenzív vállalatként elkötelezett aziránt, hogy megtegyen minden tőle telhetőt a globális felelősségvállalás érdekében.

A legfontosabb emisszió-csökkentő intézkedéseink az elkövetkező 10 év során az alábbiak:
  • Az alternatív nyersanyagok és tüzelőanyagok megnövelt használata
  • A szén-dioxid (CO2) intenzív klinker helyettesítése a cementben olyan másodlagos cementkötésű anyagokkal, amelyek alacsonyabb CO2 lábnyommal rendelkeznek
  • Nagyszabású, üzemhatékonyságot és CO2 csökkentést megcélzó befektetések gyárszinten
  • A fenntartható, alacsony széntartalmú betontermékek arányának növelése

A HeidelbergCement vezetői csoportjainak minden szinten központi feladata lesz a szénlábnyomuk csökkentése és energiahatékonyságuk növelése.
Komoly eredményeket sikerült már eddig is felmutatniuk a szén-dioxid kibocsátás csökkentése terén. 2019-re az egy tonna cementkötésű anyag után keletkező nettó CO2 emissziót nézve már 22%-os csökkenést értek el az 1990-es adathoz képest. A 2030-ra elérendő 30%-os célkitűzést ennek tekintetében előrehozták 2025-re.

ADATVÉDELMI INFORMÁCIÓ: Amikor elkezdi lejátszani ezt a videót, a YouTube cookie-t helyez a böngészőjére, amely lehetővé teszi a YouTube számára, hogy felismerje, amikor a YouTube-ot vagy más beágyazott YouTube tartalmú webhelyeket látogat meg. A cookie-kat bármikor törölheti a böngészőből. Az adatok YouTube-on keresztül történő feldolgozásáról a YouTube webhelyén olvashat.

2030 után: a karbon-semlegesség felé vezető út betonból épül

A cementgyártás során keletkező szén-dioxid kibocsátás jelentős része elkerülhetetlen, amely nagymértékben hozzájárul a beton végtermék lábnyomához. Emiatt a korábban említetteken túl új technológiákat kell kifejleszteni, amelyek lehetővé teszik, hogy számottevő módon tudjon csökkenni a CO2 kibocsátás.
A cement- és betongyártó vállalatok az erőforrások hatékony használatával, a hulladékanyagok együttes feldolgozásával és a beton újrahasznosításával veszik ki részüket a körkörös gazdaság működéséből.

Átfogó megközelítés a beton karbon-semlegessége felé

A HeidelbergCement Group elkötelezett aziránt, hogy 2050-re a betont érintő teljes termékportfóliója elérje a karbon-semlegességét. Meggyőződése, hogy a betonban megvan a potenciál arra, hogy a legfenntarthatóbb és sokoldalúbb építőanyaggá váljon, ha a teljes életciklusát nézzük, a gyártástól az újrahasznosításig. Az elkövetkező években történő befektetései és kutatási projektjei nagy része ennek a célnak az elérésére fog irányulni. Valamennyi szinten azon fog dolgozni a vállalat, hogy - amellett, hogy minimálisra csökkenjen a kibocsátás – megkösse és felhasználja, vagy tárolja a fennmaradó szén-dioxidot.

A megfelelő keretrendszer

Ebben a klímaváltozás és a forráshiány által fémjelzett időszakban arra is törekszik, hogy fellendítse a fenntartható építési technológiák és építőanyagok iránti keresletet, mint amilyen például a 3D nyomtatás és a beton. A HeidelbergCement zöld és fenntartható termékek egyre szélesebb választékát fogja kínálni, hogy kielégítse a piaci igényeket.