3. A Társaság

A nemzetgazdaság minőségi építőipari alapanyagellátásának biztosításáért, valamint a társadalmi felelősségvállalásra és a környezettudatosságra is nagy hangsúlyt fektető, nemzetközi szinten is kiemelkedő szakmai és társadalmi tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült 2017-ben Szarkándi János, a Duna–Dráva Cement Kft. elnök-vezérigazgatója.

Vezető nemzetközi és hazai cégcsoport

A Duna–Dráva Cement Kft. (DDC) a németországi székhelyű HeidelbergCement AG és a SCHWENK Zement KG 50-50 százalékos tulajdonában van. A főként kavicstermeléssel, cement és beton előállításával, értékesítésével foglalkozó HeidelbergCement AG a világ egyik meghatározó építőanyag-előállítója, a SCHWENK Zement KG a cementgyártáson kívül az építőanyagipar több ágazatában is jelen van. Magyarországon két hazai cementgyárban állítunk elő cementet: Dél-Dunántúlon, Beremenden és Pest megyében, Vácott. Országszerte több mint 50 betonüzemet, 6 kavicsbányát és kirakót, valamint 3 akkreditált betonlaboratóriumot üzemeltetünk, 2019-től portfóliónk térkőgyártással is bővült, több mint 300-féle térkövet kínálunk. Leányvállalataink: a Beton Technológia Centrum Kft., valamint a Tvornica Cement Kakanj.

Évszázados hagyomány

Beremenden közel 110 éve gyártunk cementet, Vácott pedig több mint fél évszázada, 1963 óta. Beremenden található Magyarország legtisztább mészköve, ami kedvező a cement gyártására. A Váci Gyárban pedig a Naszály-hegy triász kori mészköve szolgáltatja a jó minőségű alapanyagot a cementgyártáshoz.

Fenntarthatóság mint alapelv

A DDC munkatársai kötelezőnek tartják magukra nézve azt, hogy a Társaság tevékenysége a gazdasági, környezeti és társadalmi fenntarthatóságon alapul. A globális siker eléréséhez helyi felelősségvállalással járulunk hozzá, céljaink elérésének feltétele az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés. A légszennyezés mérséklését, a klímavédelmet elsőrendű célunknak tekintjük.

Integrált rendszer az állandó minőségért

1996-ban a két gyár (külön-külön) ISO 9002:1994 szabvány szerinti minőségbiztosítási rendszert kezdett alkalmazni. Vác és Beremend 2002-ben ISO 9001 szerinti minőségirányítási rendszert (MIR) és ISO 14001 szerint környezetközpontú irányítási rendszert (KIR), 2004-ben pedig MSZ 28001 szerinti munkahelyi egészségvédelmi és biztonságirányítási rendszert (MEBIR) vezetett be.

A HeidelbergCement és további nyolc vezető építőipari vállalat 2018-ban életre hívta a Global Cement & Concrete Associationt (GCCA). A társulás célja, hogy erősítse az ágazat hozzájárulását a fenntartható építkezéshez és ösztönözze a folyamatos innovációt. A fenntartható fejlődésre, az urbanizációra, valamint az éghajlatváltozás mérséklésére koncentrál.