4. Egy fenntartható vállalat és működési környezete

Maximális összhangban: anyavállalatunk törekvései

A „HeidelbergCement Fenntarthatósági Törekvések 2030” meghatározza fenntarthatósági stratégiánk legfontosabb témaköreit és fő elveit. A tulajdonos HeidelbergCement Group olyan elérendő célokat tűz ki maga elé 2030-ra, mint „vezető gazdasági erő és innováció”, „kiválóság a munkahelyi egészség és biztonság területein”, „az ökológiai lábnyomunk csökkentése”, „a körkörös gazdaság ösztönzése”, a „jó szomszédnak lenni”, valamint „a megfelelés biztosítása és az átláthatóság létrehozása”, ami számunkra is iránymutatást ad.

Több mint egy szemléletmód

A fenntarthatóság kiemelt jelentőséggel bír az életünkben, része a vállalati működés mindennapjainak. A cementet és a betont – építőanyagként – tekintve jelenleg nincs olyan alternatíva, amely hatékony választ adna a nagy mennyiségben felmerülő keresletre. Mindaddig, amíg ez így marad, szükség lesz cementre és az abból készülő betonra, hogy kielégítse az emberiség infrastrukturális és egyéb építési igényeit.
A Föld lakossága folyamatosan nő, egyre több embernek van szüksége otthonra, irodára, bevásárlóközpontra, utakra. Egyáltalán nem mindegy, hogy az ezek előállításához szükséges rengeteg építőanyagot milyen szemléletmód mellett gyártjuk le. Ezért kap kulcsszerepet a fenntarthatóság a Duna–Dráva Cement Kft.-nél is.

Fenntarthatóság a mindennapokban

Társaságunknál mindenkor a fenntartható fejlődés elvét követve történik a termelés. Vállalatunk csak annyit vesz el a természet erőforrásaiból, amennyire feltétlenül szükség van, gondolva a jövő generációira, hogy majd ők is használhassák Földünk készleteit. Vonatkozik ez a mészkő-, az agyag-, valamint a kavicsbányászatra, de a cement- és betongyártási területre is.
Vállalatunk a fenntartható fejlődés elvét stratégiai szinten kezeli és környezetkímélő technológiákat alkalmaz, integrált vállalatirányítási és minőségbiztosítási rendszert működtet, valamint társadalmi szerepvállalási tevékenységet folytat. Emellett arra törekszik, hogy a cementtermelés során a lehető legalacsonyabbra csökkentse az alapanyag- és energiafelhasználást olyan lehetőségek feltérképezésével, amelyeknek köszönhetően  kiválthatók a természetes ásványkincsek.
A fenntarthatóság elve egész szervezetünk, azaz minden munkavállalónk számára irányadó. A felső- és középvezetés azért felel, hogy a célkitűzések eljussanak minden szintre, megfelelően és érthetően kommunikálja azokat, illetve példát mutasson a munkatársak számára.

A 2030-as  fenntarthatósági stratégia

Vállalatunk maximálisan azonosul azokkal a törekvésekkel, amelyeket a tulajdonos HeidelbergCement Group határozott meg a 2030-ig tartó időszakra. Fenntarthatósági törekvéseink között szerepel az, hogy biztosítani fogjuk a fenntartható jövedelmezőséget a folyamatok és források hatékony menedzsmentje, illetve a termékek és szolgáltatások folyamatos fejlesztése által. Emellett elkötelezettek vagyunk a dolgozók, a partnerek és harmadik felek egészségi és munkabiztonsági körülményeinek folyamatos fejlesztése mellett, illetve elhivatottak a globális felelősség ránk eső részének teljesítésében. A természetes nyersanyagok helyett az alternatív energiaforrások használatának fokozatos növelésével megőrizzük természeti tartalékainkat, illetve elkötelezettek vagyunk a vállalatot körülvevő közösségek szociális és gazdasági fejlődésének támogatása iránt. Biztosítjuk a nyílt kommunikáció lehetőségét az érintett felek számára. Végül pedig a DDC is ragaszkodik a nemzetközi emberi jogokhoz, a korrupció elleni fellépéshez és a munkahelyi alapelvekhez. Proaktívan, nyíltan és őszintén működünk együtt partnereinkkel