A DDC lehetőséget nyújt arra, hogy külföldi tapasztalatokat szerezzek

A HeidelbergCement Group-on belül életre hívott Junior Engineer Training (JET) kétéves nemzetközi gyakornoki programot jelent fiatal mérnökök számára, amely során váltakozó ciklusokban külföldön és az anyaországban nyílik lehetőség további tapasztalatokat szerezni. Az idei évben Gilián Andor környezetanalitikai vegyészünket választották a programba, melyet októberben kezdett meg Svédországban. Interjúnk keretében a programba történő bekerüléséről és az eddigi tapasztalatairól kérdeztük őt:

 

Honnan ismered vállalatunkat?

Siklósi lakosként mindenki ismeri a DDC-t, a Beremendi Cementgyárat. Rokonok, ismerősök is dolgoztak itt, amikor a gyárba kerültem, ráadásul születésem előtt édesanyám is a Beremendi Cementgyár, majd pedig a megépülő Mészüzem dolgozója volt.

Hogyan kerültél a DDC-hez? Hogy alakult az itteni karriered?

Olyan szerencsés helyzetben voltam, hogy egyetemi éveim alatt a vállalat tanulmányi ösztöndíjjal segítette tanulmányaimat, amit a veszprémi Pannon Egyetem vegyészmérnöki szakán végeztem el. Az egyetem elvégzése után aztán a DDC munkát ajánlott számomra, aminek nagyon örültem, mert mindig is szerettem volna a cementgyárban dolgozni.

Jelenleg milyen pozíciót töltesz be? Mik a fő feladataid?

Kezdettől fogva a Beremendi Gyár laborjában dolgozom, a három éves gyakornoki program lejárta óta környezetanalitikai vegyész pozícióban. Kezdetektől koordinálom az alternatív tüzelőanyagok vizsgálatát, ami azóta a gyártásközi automata laborrendszer felügyeletével is kiegészült. De emellett minden laborral kapcsolatos karbantartási, beruházási feladatból is igyekszem kivenni a részem, illetve a laborvezetőt helyettesítem távollétében.

Szívesen dolgozol ebben a pozícióban?

Nagyon fontos, hogy az ember jól érezze magát a munkahelyén. Beremenden a régóta együtt dolgozó kollektívának köszönhetően bármit megbeszélhet az ember a kollégáival, ha valamilyen területen segítségre van szüksége. Mindemellett fontos, hogy az ember munkája változatos is legyen. Munkaköröm nem csak a minőség-ellenőrzés területére korlátozódik, hanem szorosan kapcsolódik a termelési és karbantartási területek munkájához is, így napról napra új kihívásokkal szembesül az ember. Multinacionális nagyvállalatként a DDC pedig lehetőséget nyújt arra, hogy külföldi tapasztalatokat is szerezzek.

Hogyan kerültél be a JET programba?

Az elmúlt évben merült fel lehetőségként, hogy a következő JET programba akár én is bekerülhetek. Ezt a felkérést örömmel vettem, és végül idén nyár elején dőlt el, hogy a különböző kelet-európai országokból jelentkező fiatal mérnökök közé engem is beválasztottak. Összesen hat új gyakornok kezdte el a JET programot idén októberben. Én egy román kollégával együtt Svédországban dolgozom.

Miért Svédországot, Gotland szigetét választottad?

Mindig is érdekeltek a Skandináv országok, és egy pár évvel ezelőtti norvégiai kirándulás óta még jobban megszerettem Európa északi részét. Mint azóta kiderült Gotland szigetének igen gazdag történelmi múltja van, a sziget legnagyobb települése Visby, aminek az óvárosa az UNESCO Világörökség egyik helyszíne. Nem mellesleg, mivel az egész sziget mészkőből és márgából áll, ezért itt található Svédország legnagyobb cementgyára Slite-ben.

Mit tapasztaltál az eddig kint eltöltött idő alatt?

Az itteni gyárban az időm nagy részét a JET témámmal kapcsolatos információgyűjtés, kutatás teszi ki, mindemellett természetesen a cementgyár működését, a helyi technológiai sajátosságokat is megismerjük. Szabadidőben pedig megpróbáljuk felkeresni a környék látnivalóit a szigeten. 

Mik a hasonlóságok, különbségek a két ország, illetve gyár között?

A legfeltűnőbb volt számomra, hogy mennyire nyugodt és kedves mindenki, nem csak velünk, hanem a kollégáikkal is. Valamint szinte még mindig hihetetlen számomra, hogy az eddig itt eltöltött egy hónap alatt még nem találkoztam olyan emberrel, aki ne beszélt volna angolul is. 

A cementgyártás területén hasonló kihívásokkal néznek szembe itt is, mint Magyarországon. A slitei cementgyár technológiai fejlettségében hasonló színvonalú, mint a magyarországi DDC gyárak, kapacitásában viszont meghaladja az otthoni gyárainkat. Érdekesség továbbá, hogy cementjeiket teherhajóval szállítják Skandinávia és a világ különböző részeire, még Floridába is.

(Az interjú 2018 novemberében készült.)