Beremendi kollégánk a Targoncakupán!

Józsi Ferenc közel négy évtizede a Beremendi Cementgyárunk csomagolóüzemi dolgozója, ahol a cementtermékek targoncás rakodását és kiadását végzi.

Képességét az évek alatt tökéletesre fejlesztette, így ismét elindult az országosan megrendezett Targoncakupán, ahol ugyan nem az első helyen végzett, de hatalmas élménnyel távozott.

Mióta dolgozik a Duna-Dráva Cement Kft-nél?

1983 tavaszán kezdtem el dolgozni a DDC Beremendi Gyárának csomagolóüzemében, ahol a mai napig targoncakezelőként tevékenykedem.

Mely területeken dolgozott eddig és jelenleg mivel foglalkozik?

Az elmúlt évek alatt a részleg minden munkafolyamatában részt vettem, a targoncázástól kezdve a cementtermékek kiadásáig. Emellett az esetlegesen felmerülő hibák elhárítása is a feladataim közé tartozik. Ha megvan hozzá a szakértelmem, megoldom egyedül, de előfordulhat, hogy műszerészt vagy lakatost hívok segítségül.

Milyen siker érte az évek alatt, és mit szeret legjobban a munkájában? 

Számomra az igazi elismerés az, hogy hosszú évek óta a vállalat megbecsült dolgozója vagyok. „Itt a régi dolgozóknak már a szívéhez nőtt a gyár.” 
A munkámban szeretem a kihívásokat, de leginkább a kollégákkal való együttműködést. A felmerülő problémákat maximális együttműködésben kezeljük, elég egy pillantást vetnünk egymásra, és már tudjuk a másik gondolatát. A közel 40 itt töltött év alatt számtalan barátság szövődött. Örömmel tölt el minden nap, hiszen találkozhatok azokkal a kollégákkal, akikkel évek, évtizedek óta együtt dolgozom.

Milyen eredménnyel zárta a 2019-es targonca kupát?                                                     

A 2019-es Targoncakupán közel 300 fő indult, amelyből az erős középmezőnyben végeztem. A verseny egyre nagyobb népszerűségnek örvend, melyet mi sem bizonyít jobban, mint a rengeteg regisztrált résztvevő. Sokakat nem is engedtek indulni a túljelentkezés miatt.

Korábban is indult a versenyen?

 A versenyt mások ajánlották figyelmembe. Először 2010-ben egy társammal indultunk, majd ezt követően – több év kihagyása után – 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben, amelyre már egyedül jelentkeztem. A DDC-nek külön köszönet azért, hogy támogatta a versenyre történő eljutásomat, autót biztosítottak az utazáshoz.         

Hogyan kell elképzelni a versenyt?

A versenyen egy elektromos targoncát vezetünk, amelyet kevés idő alatt kell megszokni. Sokat számít a teljesítésben a gép ismerete, amelyet nehéz elsajátítani csupán néhány mozdulat alatt, illetve egy szűk, előre kijelölt helyen mozogunk a targoncával. A feladatok teljesítése nagyfokú odafigyelést, koncentrációt igényel. Kezdetben elsőként indultam, de ma már megfigyelem az előttem induló versenyzők teljesítését. Ez idő alatt megnézem, milyen a pálya dőlésszöge és vannak-e rajta lyukak, amik nehézséget jelenthetnek a feladatkor. A mostani verseny során volt olyan, hogy labdákat kellett egymásra helyeznünk, majd ezeket egyik pontból a másikba eljuttatni úgy, hogy azok stabilan álljanak, és közben forgásokat kellett végezni a targoncával.           

Milyen érzéssel távozott a versenyről? 

A feladatok nem voltak egyszerűek, de hatalmas élménnyel szolgált az egész esemény. Sokakban felmerül, mennyire veszélyes is ez a mutatvány, ahogy forgolódunk a járművel. Éppen ezért a szervezők maximális odafigyeléssel vannak a résztvevők iránt. Nem csak a versenyzők biztonságát garantálják, hanem a zökkenőmentes regisztrációt is.

(Az interjú 2019 júniusában készült.)