Gyakornoki interjú Juhász Ildikóval

Vállalatunk második éve  csatlakozott a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány gyakornoki programjához, hogy ismét betekintést engedjünk két cementgyárunk és kavicsbányáink környezettudatos működésébe és a cementgyártás technológiájába. 2021-ben az Óbudai Egyetem környezetmérnök hallgatója, Juhász Ildikó töltötte vállalatunknál gyakorlatát.

Honnan hallottál a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány gyakornoki programjáról, és miért jelentkeztél a programba?

Az Óbudai Egyetem honlapján olvastam a programról. Amikor megnéztem a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (KBKA) honlapját, ott már a konkrét pályázati lehetőségek tetszettek meg annyira, hogy eldöntöttem, valahova mindenképpen jelentkezni fogok.

Milyen tanulmányokat folytatsz, ez kapcsolódik a KBKA gyakornoki programjához?

Jelenleg az Óbudai Egyetem környezetmérnök szakán tanulok. A KBKA által meghirdetett környezetvédelmi és vízügyi gyakornok ösztöndíj a lehető legszorosabban kapcsolódik a tanulmányaimhoz.

Mit jelent számodra a környezettudatosság?

A környezettudatosságnak számomra közösségkovácsoló ereje van. Amikor a szaktársakkal közösen szemetet szedünk, barátnőkkel használtruha-boltba megyünk vásárolni, vagy amikor a családdal együtt gondozzuk otthon a kertünket. Ezeket a pillanatokat szeretem a leginkább, számomra a barátság és a közösségi élmény anyagi javak elé helyezése jelenti a környezettudatosságot.

Miért a Duna-Dráva Cement Kft.-t választottad a gyakornoki program helyszínéül?

Egyrészt a korábbi ösztöndíjas hallgató  ajánlotta, másrészt érdekesnek találtam a kiírt feladatot, ugyanis az a hulladékhasznosításhoz kapcsolódott, amely kifejezetten érdekel. Az már csak ráadás, hogy betekintést nyerhetek a cementgyártás technológiájába, amire korábban is kíváncsi voltam.

Milyen feladataid voltak a Duna-Dráva Cement Kft.-nél?

Miután megismertem a cementgyártás folyamatának lényegét, és egy kis kémiai áttekintésben is részem volt, az alternatív tüzelőanyag vizsgálata lett a fő feladatom. A vizsgálat többnyire szemcseméret analízist jelentett, de volt lehetőségem más eszközöket is használni, például égéshőmérésnél. A fennmaradó időmet a szemcsemérettel és a szemcsetömeggel kapcsolatos eredmények rendszerezésére fordítottam, hogy később a helyettesítő tüzelőanyagok égéskinetikájával kapcsolatos következtetéseket tudjunk belőle levonni.

Mit gondolsz a Duna-Dráva Cement Kft. fenntarthatóságért tett tevékenységéről?

Úgy gondolom, hogy a cég tevékenységében tényleg kiemelt szerepet kap a környezetvédelem, ez rám nagyon pozitív benyomást tett. A működés során valódi szempont a környezetterhelés minimalizálása, a fenntarthatóság, és a károk megelőzése.

Mik a tapasztalataid a Duna-Dráva Cement Kft.-ről a gyakornoki időszak alatt? Mit tanultál ez időszak alatt? Hasznosnak találtad az itt eltöltött időt?

Szakmai szempontból óriási lehetőség volt betekintést nyerni a cég életébe, megismerni a gyakorlatban, hogyan működik a hulladékok termikus hasznosítása a cementgyártásban. Ezen kívül lehetőségem nyílt a Beremendi Gyárat és több hulladék feldolgozót, illetve egy kavicsbányát is meglátogatni, valamint a bányaművelésről és az azt követő rekultivációval kapcsolatos tevékenységről ismereteket szerezni. Ezek a tapasztalatok nagyon fontosak, de az emberek szemlélete is meghatározó volt, akikkel találkozhattam. Ezen kívül új embereket ismerhettem meg a gyakornoki időszakom alatt. A munkatársaim mind kedvesek és segítőkészek, mindig jó hangulatban teltek a napok. Külön öröm volt átélni a lelkesedésüket, amikor bemutatták nekem a saját területeiket.

Mik a terveid a jövőre nézve? Hogyan tovább?

Legelőször természetesen szeretném minél eredményesebben befejezni a tanulmányaimat. A BSc fokozat megszerzése után főállásban szeretném kipróbálni magam, majd MSc fokozatot szerezni egy a környezetvédelemhez kapcsolódó, azt kiegészítő szakterületen. Utána még bármi lehet, de szívesen foglalkoznék akár a későbbiekben is a hulladékgazdálkodás bármely részével.

(Az interjú 2021 októberében készült.)