A siklósi úszócsapat mindenre elhivatott szakosztályvezetője

Katona Csaba közel két évtizede kezdett a Beremendi Cementgyárunkban gyakornokként. Kitartó munkájának köszönhetően rengeteget fejlődött, így ma már diszpécseri munkakörben dolgozik. A sportban is rendkívül elhivatott. Jelenleg a Siklósi Sportegyesület Úszó szakosztályának vezetője, ahol fia is kimagasló eredményekkel teljesít.

 

Mióta dolgozik a társaságnál és milyen munkakörben?

Duna-Dráva Cement Kft. Beremendi Gyárába 2003-ban nyertem felvételt, mint gyakornok. Az egy év gyakornoki idő letelte után a gépészeti üzembe kerültem, ahol lakatosként dolgoztam. 2010 és 2017 között operátori pozíciót töltöttem be a központi vezérlőben, jelenleg pedig diszpécseri munkakörben látom el a feladataimat.

Milyen érzés a DDC-nél dolgozni? Milyen a munkakör és a kollektíva, amelyben a mindennapjait tölti?

Kisgyermek korom óta ismerem a gyárat és dolgozóit, hiszen a családunkból 3 generáció is itt dolgozott. Nagymamám, nagypapám és édesanyám alkalmazásban állt, édesapám jelenleg is cementgyári dolgozó. 

Diszpécserként nagy a felelősség rajtam. A munkakör folyamatos szakmai fejlődést igényel, néha akadnak kihívást jelentő feladatok. A központi vezérlőben dolgozni úgy gondolom, egy kiváltságos helyzet. Szerencsésnek érezem magam, hogy ilyen kiváló közösség tagja lehetek, ahol sokat tanulhattam a nagy tapasztalattal rendelkező kollégáktól és a közvetlen feletteseimtől a cementgyártás folyamatairól. 

Hogyan kapcsolódik a sport a mindennapjaihoz?

A sporttal viszonylag korán megismerkedtem. 6 éves koromban kezdtem el kézilabdázni Siklóson, egyesületi keretek között. Kézilabda pályafutásomat NB I/B osztályig vittem. Sajnos 25 évesen be kellett fejeznem többszöri bokaszalag szakadások miatt. Manapság a Siklós Sportegyesület Úszó szakosztályának vezetőjeként tevékenykedem, ahol operatívteendőket,  szponzorok és pályázatok felkutatását, hazai és nemzetközi kapcsolatok tartását és ápolását végzem. Jelenleg 3 elhívatott edzővel dolgozunk, eredményeink főként nekik köszönhetőek. Csapatunk a kezdetekkor 12 fővel indult, amit mára már 45 főre sikerült felemelni. Éves szinten 20-25 versenyen indulunk, amelyen rendszerint az élmezőnyben végeznek a versenyzőink. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a tavalyi évben 24 versenyen 345 érmet (138 arany,131 ezüst,76 bronz) szereztünk.

Öntől ered a fia úszás iránti szenvedélye?

Az úszás iránti szenvedélye nem, viszont a sport iránti igen. Érdekes dolgokat hozhat az élet. Én kézilabdáztam, párom aktívan nem sportolt. Egy dologban viszont egyetértettünk, hogy gyermekünknek érdemes sportolnia valamit. Borzasztóan mozgékony és nagy energiákkal rendelkező kisgyermek volt. Szerettük volna, ha megtanul úszni, azonban soha nem gondolkoztunk komolyabb dolgokban. A fiamnál hamar kiderült, hogy komolyabban kell vennünk a sportágat, hiszen sok versenyen beigazolódott a tehetsége, rendre megnyerte a hazai és nemzetközi versenyeit.

Volt olyan esemény, mérföldkő, amelyre szívesen emlékszik vissza? Mi volt az eddigi legkiemelkedőbb eredmény, amit Ön vagy az úszócsapat elért?

Szakosztályvezetőként – az elmúlt 3 év alatt - több olyan esemény is történt velem, amire szívesen emlékszem vissza. A mérföldkövet az jelentette, amikor a sok munkának köszönhetően a Magyar Úszó Szövetség látókörébe kerültünk, majd több sikeres pályázattal javítani tudtunk a szakmai tevékenységünkön. 

Rengeteg kiemelkedő eredményt értünk el az elmúlt években. A saját rendezésű Szent István versenyen - amit Beremenden tartottunk - megnyertük az összetett csapatversenyt. Nemzetközi és országos versenyeken többnyire a dobogós helyezést érünk el. Siklós úszástörténetében először volt Országos Bajnoki induló, aki pontszerző helyezésekkel tért haza, de a csapatunkban úszik Temesvár megye csúcstartója is. Utóbbi cím esetében a Duna-Dráva Cement Kft. támogatta a versenyen történő részvételt, amelyet szívből köszönünk.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve (úszás szempontjából)?

Szakosztályunk közel 60 éve működik, jelenleg fedett uszoda nélkül. Terveim között szerepel, hogy Dél-Baranya meghatározó egyesületévé válhassunk. Célkitűzésem, hogy a hazai és nemzetközi kapcsolatainkat tovább mélyítsük, valamint a Magyar Úszó Szövetséggel szorosabb kapcsolatot ápolhassunk. Nagy örömömre szolgálna, ha a szakosztályunkból valaki elérné a Jövő Bajnokai kerettagságot és az Országos Magyar Bajnoki helyezést. Legnagyobb álmom, hogy a fiam részt vehessen a Világ-, és Európa Bajnokságokon vagy akár az Olimpián.

(Az interjú 2019 márciusában készült.)