Az Óbudai Egyetem környezetmérnök hallgatója, Tóth Fanni töltötte gyakornoki időszakát vállalatunknál a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány programjának keretében. A fiatal hallgató betekintést nyert vállalatunk mindennapi működésébe, valamint közelebbről megismerhette a fenntarthatóság irányába tett törekvéseinket.

Honnan hallottál a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány gyakornoki programjáról, és miért jelentkeztél a programba?

Az Óbudai Egyetem diákja vagyok és az iskolában tartottak nekünk egy előadást a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány gyakornoki programjáról. Nagyon megörültem a lehetőségnek, mert szerettem volna a szakmai gyakorlatot elvégezni, és nem is lett volna jobb lehetőség, mint ez a program. Nagy megtiszteltetés, hogy részt vehetek a KBKA gyakornoki programjában.

Milyen tanulmányokat folytatsz, ez kapcsolódik a KBKA gyakornoki programjához?

Az egyetemen környezetmérnöknek tanulok, amely teljes mértékben kapcsolódott a KBKA környezetvédelmi gyakornoki programjához, annak kiemelt célcsoportja volt.

Mit jelent számodra a környezettudatosság?

A környezettudatosság számomra azt jelenti, hogy odafigyelek az apróbb dolgokra is, amelyek összeadódva sokat tehetnek Földünkért. Már gyerekkorom óta környezettudatosan neveltek, így természetesnek veszem az olyan egyszerű dolgokat, mint például a villany lekapcsolását, amikor kimegyek a helységből, a takarékos vízfogyasztást, a szelektív hulladékgyűjtést és minden mást, ami kicsit is hozzájárul a környezetvédelemhez. Fontosnak tartom, hogy ne csak saját magunk cselekedjünk, hanem ösztönözzünk másokat is a fenntarthatóságra.

Miért a Duna-Dráva Cement Kft.-t választottad a gyakornoki program helyszínéül?

Megörültem, amikor megláttam, hogy a Duna-Dráva Cement Kft. is benne van a gyakornoki programban. Mivel a közelben, Nagymaroson élek, mindig is kíváncsi voltam a gyárra, így nem volt kérdés, hogy ide jelentkezem. Korábban is kapcsolatba kerültem a cementgyárral, mivel középiskolásként elnyertem a „Duna-Dráva a tehetségekért” ösztöndíjat.

Milyen feladataid voltak a Duna-Dráva Cement Kft.-nél?

Az első hónapban ahhoz, hogy megismerjem és megértsem a gyár működését főként az üzemekben voltam. Bejártam az egyes részlegeket, ahol mindenki nagyon segítőkész volt és örömmel mutatták be a területeket. Lehetőségem nyílt meglátogatni a Beremendi Cementgyárat is, és összehasonlítani a váci technológiával. Ezután a gyakorlati tapasztalatok alapján két tanulmányt állítottam össze arról, hogy a cementipar hogyan tud részt venni Magyarország Kormányának Klímavédelmi Akciótervében, valamint modellszámításokat végeztem a cementtermeléshez tartozó szén-dioxid kibocsájtás változásáról különféle alternatív és fosszilis tüzelőanyagok használata esetében. Eltöltöttem egy hetet a CEMKUT Kft.-nél, ahol a beton felhasználásáról és újrahasznosításáról tanultam. Ezúton is szeretném megköszönni az összes kollégának a szívélyes fogadtatást és Bocskay Balázsnak a mentorálást, valamint a sok tudást, amit tőle kaptam.

Mit gondolsz a Duna-Dráva Cement Kft. fenntarthatóságért tett tevékenységéről?

Alapvetően azt látom, hogy a cementgyár törekszik a lehető legfenntarthatóbb működésre, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a környezetvédelem elsődleges szempont maradjon. Nem mellesleg sokat dolgoznak azon, hogy  kihangsúlyozzák a környezetünkért tett intézkedések fontosságát, és erre neveljék az iskolásokat is. Jó látni, hogy van olyan cég, amely nem csak kifelé kommunikál, hanem tesz is a fenntartható jövőért.

Mik a tapasztalataid a Duna-Dráva Cement Kft.-ről a gyakornoki időszak alatt? Mit tanultál ez időszak alatt? Hasznosnak találtad az itt eltöltött időt?

Rengeteget tanultam ezalatt a két hónap alatt. Megismertem a bányától a csomagolóüzemig a cementgyártás folyamatát. Lehetőségem volt meglátogatni különböző hulladékkezelő telepeket, ahol különféle technikákkal dolgoztak. Jó volt az elméleti tudást gyakorlati tapasztalatokkal kiegészíteni.

Mik a terveid a jövőre nézve? Hogyan tovább?

Mivel hamarosan végzek az egyetemen, ezért szeretnék környezetmérnökként elhelyezkedni és szívesen csatlakoznék egy ilyen kedves, örömteli és nagy szakértelemmel dolgozó csapathoz, mint amilyennel a Duna-Dráva Cement Kft.-nél találkoztam.

Videó interjú Tóth Fannival

(Az interjú 2020 júliusában készült.)