Kincskereső ösvények Vácott és Kismaroson

Három új kincskereső ösvényt hozott létre a Magosfa Alapítvány Vácott és Kismaroson a Duna-Dráva Cement Kft. támogatásával. A települési környezet zöld fejlesztésében elkötelezett közösségek számára a Duna-Dráva Cement Kft. nemcsak Vác környékén, hanem a siklósi kistérségben is komoly lehetőséget kínált, mivel régiónként 3.000.000 forinttal járult hozzá a fenntartható zöld megoldások megvalósításához.

A DDC Zöld Megoldás pályázat az idei évben három váci projekthez biztosított pénzügyi forrást. Az első átadó ünnepséget szeptember 12-én tartották: a Vácott és Kismaroson létrejött tanösvényeket Vác polgármestere és alpolgármestere, a Magosfa Alapítvány munkatársai és a váci érdeklődők társaságában Szarkándi János, a DDC elnök-vezérigazgatója avatta fel.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a Magosfa Alapívány közreműködésével és a Duna-Dráva Cement Kft. támogatásával ismét egy olyan kezdeményezést avathatunk Vácott, amely környezetünk védelmét, Vác és környéke értékeinek felismerését és megbecsülését tartja szem előtt.” – mondta el Fördős Attila, Vác polgármestere. A Magosfa Alapítvány „Kincskereső ösvények létrehozása a helyi közösségekért” projektjében három kincskereső ösvényt alakított ki Vácott és Kismaroson, ami a település és a természeti táj látnivalóit, kulturális és természeti kincseit, szépségeit gyűjti össze.

„A természetvédelmi tanösvények kialakításával igyekszünk a gyermekeket és fiatalokat felelős és környezettudatos magatartásra nevelni, elültetni bennük a természet védelmét és szeretetét. A kincskereső ösvények játékos, élvezetes formában, technikai eszközök használata nélkül segítenek környezetünk megismerésében és a környezeti nevelésben.” –nyilatkozta a Magosfa Alapítványtól Kiss Áron Keve, projekt koordinátor.

Az átadó ünnepség alkalmával minden érdeklődő csatlakozhatott a Váci kő-kereső kincskereső ösvény próbabejárásához, és megismerhette a váci épületekbe falazott kövek titkait is.

A projekt a 2013/2014-es pályázati évben valósult meg.