Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója

A paksi atomerőműből a kiégett üzemanyag-kazettákat több éves pihentetést követően lehetséges a végső tároló helyükre szállítani. Az ideiglenes tárolás megoldására építették a kiégett kazetták átmeneti tárolóját, melynek első üteme 1997-ben készült el. Azóta több ütemben bővítették. Jelenleg a III. ütem 3. fázisának építése zajlik.

Sugárvédelmi szempontból a KKÁT-nál vastagfalú, ún. tömegbeton szerkezeteket építenek. Nukleáris biztonság érdekében ezeknek a szerkezeteknek a megfelelősége, repedésmentessége kiemelten fontos. Éppen ezért nagy figyelmet fordítanak a megfelelő alapanyagok kiválasztására és a kivitelezés közbeni minőségellenőrzésre. 

A KKÁT vastagfalú szerkezeteinek építéséhez vállalatunk Váci Cementgyárában előállított Hazai Termék védjegyes CEM III/B 32,5 N-LH/SR cementet használják. Ennek a cement típusnak a legkisebb a klinker tartalma az általunk jelenleg gyártott cementek közül. 
A szerkezet megfelelősége érdekében többszintű minőségellenőrzési folyamat működik a teljes kivitelezés során. A kivitelező részéről a Beton Technológia Centrum Kft. (BTC) kapta a megbízást – akkreditált laboratóriumként – a folyamatos laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére és a betontechnológiai kérdések megoldására.

Legutóbb a III. ütemű bővítés zajlott, melynek munkálatait 2013-ban kezdték meg és  2017-ben fejezték be.

Helyszín

Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. 8803/10 Hrsz
7031 Paks (Magyarország)

Térkép

További információkért kattintson a jelelölőkre

Paksi KKÁT.

Paksi KKÁT.

Paksi KKÁT.

Paksi KKÁT.

Paksi KKÁT.

Paksi KKÁT.