Óvodai biokert és megújult várkert

Harkányi és siklósi projekteket díjaztak a DDC Zöld Megoldás pályázatán. A hagyományosan meghirdetett program Harkányban óvodai biokert létesítéséhez, Siklóson pedig a várkert megújításához biztosított pénzügyi forrást. A települési környezet zöld fejlesztésében elkötelezett közösségek számára a Duna-Dráva Cement Kft. nemcsak a siklósi kistérségben, hanem Vác környékén is komoly lehetőségeket kínált, amikor régiónként idén is 3.000.000 forinttal járult hozzá a fenntartható zöld megoldások megvalósításához.

A civil szervezetek, a lakosság, gyerekek, szülők bevonásával megvalósult projekteket a települési polgármesterek társaságában szeptember 3-án Szarkándi János, a DDC elnök-vezérigazgatója avatta fel. 

Harkány városa immár második alkalommal szerepelt eredményesen a Zöld Megoldás pályázaton, hiszen előző évben környezettudatos játszóteret avathattak fel a településen.  Az idén átadott óvodai biokertben a gyermekek maguk gondozzák, nevelik a növényeket, a megtermelt gyümölcsök és zöldségek pedig az egészséges óvodai étkezéshez járulnak hozzá. 
„Kiemelt nevelési feladatunk, hogy a gyermekeknek megtanítsuk a környezeti tudatosság alapelveit, hogy lehetőséget nyújtsunk nekik a közvetlen környezet, a kert, a növények alakítására, gondozására, valamint nem mellékesen, munkájuk gyümölcsének érzékelésére is" - mondta el a megnyitó után dr. Imri Sándor, Harkány polgármestere.  „Ezen korosztály szemléletének formálásában a saját kezükkel, saját kertjükben termelt zöldségek és gyümölcsök jelentős szerepet játszanak. Ráadásul a minél több gyümölcs és zöldség felhasználásával az egészséges étkezésre is mintát tudunk mutatni nekik".

Siklóson most először nyertek a Zöld Megoldással: a legendás várkert zöld szigetként történő megújítására benyújtott projekt méltán vívta ki a szakértőkből álló zsűri elismerését. A projekt keretében tematikus parkfelújítással lett teljes a vár környezete. Az eddig elsősorban történelemoktatásra fókuszáló iskolai látogatások a megújult várkertben így könnyen kiegészülhetnek a terület flórájának és faunájának bemutatásával is.

Mikola János alpolgármester elmondta, hogy a siklósi várkert megújítása már régóta szerepelt a városvezetés tervei között és örömmel tölti el, hogy a várkert megújítására és a hozzá kapcsolódó környezeti nevelési programra benyújtott pályázatuk sikerével a város lakóinak és az odalátogatóknak egyaránt esztétikai és turisztikai élményt is teremthettek.
Az átadó ünnepség alkalmával Mojzes Tamás várkapitány is örömét és köszönetét fejezte ki.

Az átadó ünnepség részeként Szarkándi János, a Duna-Dráva Cement Kft. elnök-vezérigazgatója, és Mikola János alpolgármester közösen egy emlékfát ültetett a vár bejáratához.

A projekt a 2012/2013-as pályázati évben valósult meg.