A Váci Cementgyár modernizációja

Egy közel 7 milliárd forintos környezetvédelmi beruházás valósult meg a Duna-Dráva Cement Kft. Váci Cementgyárában, amelynek célja a porkibocsátás minimális szintre csökkentése. A modernizáció hozzájárul az üzembiztonság növekedéséhez, ezáltal a továbbra is fenntartható cementgyártáshoz, illetve a következő évtizedekre is biztosítja, hogy megbízható és stabil munkáltatóként legyünk jelen a térségben.

A 2016 nyarán indult, 2018 áprilisáig tartott műszaki fejlesztéssel és a még korszerűbb technológiai megoldások alkalmazásával újabb lépést teszünk a fenntarthatóság irányába.  A beruházás első része 2017. március elején fejeződött be. Ez idő alatt kicseréltük a két hőcserélő ciklon fokozatot és a füstgáz vezetéket is, illetve a klinkerhűtő részleges modernizálása is megtörtént. Áprilisban befejeződött az új kalcinátor torony alapozási munkálata, ezzel párhuzamosan épült a bypass és a 32 méter magas siló alapja is. A 2017-es év második felében elkészült a kalcinátorttorny acélszerkezete, amelybe összesen 500 tonna acélt építettünk be. Ősszel elkezdődött a bypass rendszer kiépítése, majd karácsony előtt megtörtént a kalcinátor csőszakasz felső részének telepítése a torony tetején. 2018. január 2–án megkezdődött a beruházás záró, utolsó három hónapos – egyben legtöbb feladatot tartalmazó – időszaka. Ezalatt a jelenlegi kemence – és filter technológia elbontása, és a helyükre kerülő új technológia beépítése kezdődött el. Ebben az időszakban valósult meg a modernizáció fő célja. Az eddig használt elektrofiltert korszerű, zsákos filterre cseréltük. A filter felel a kemencevonal portalanításáért. Az új szűrőrendszer előnye, hogy még üzemzavar vagy áramkimaradás esetén sem engedi, hogy kiporzás történjen. Ezáltal tovább minimalizáljuk az eddig is alacsony szintű porkibocsátásunkat.

Alábbi videónkban megtekintheti a teljes projekt megvalósulását:

ADATVÉDELMI INFORMÁCIÓ: Amikor elkezdi lejátszani ezt a videót, a YouTube cookie-t helyez a böngészőjére, amely lehetővé teszi a YouTube számára, hogy felismerje, amikor a YouTube-ot vagy más beágyazott YouTube tartalmú webhelyeket látogat meg. A cookie-kat bármikor törölheti a böngészőből. Az adatok YouTube-on keresztül történő feldolgozásáról a YouTube webhelyén olvashat.