Nagykörúti villamos sínpálya felújítása

2018 nyarán folytatódtak a Budapesti Nagykörút 23 éves, elhasználódott villamos sínpályájának felújítási munkálatai. A beavatkozásra azért volt szükség, mert a korábban elkészített sínpálya bizonyos részeken felrepedt, megsüllyedt, lassítva, vagy teljesen akadályozva ezzel a 4-es és a 6-os villamosok közlekedését.

A rekonstrukciós munkálatok során a korábbiaktól eltérően betont alkalmaztak, amely több szempontból is jobb megoldásnak bizonyul. A beton alkalmazása mindenképpen időtállóbb megoldás, hiszen megfelelően bedolgozva és utókezelve élettartama lényegesen hosszabb lehet, mint például egyéb burkolatok esetén. Színe világosszürke, így fényvisszaverő hatásának köszönhetően kevesebb hőt nyel el, mint például a sötétebb aszfalt. A villamospálya egyik legkritikusabb része, ahol a villamos sínek érintkeznek a köztes burkolattal. A beton itt is kiváló megoldásnak bizonyul, hiszen a sín beton vályúba kerül, amelynek az oldalára tapadó hidat szórnak fel. A beton tapadó szakító szilárdsága 1,5 N/mm2 kell legyen. A pálya beállításakor egy 2 komponensű műgumi őrleményt ragasztanak, amelynek célja, hogy tökéletesen befogja a sínt, elkerülve ezzel a kifordulási veszélyét, valamint csendesítse a kerekek hangját és megakadályozza a csapadék bejutását.

A projekthez július eleje és augusztus vége között vállalatunk Hajóállomás utcai Betonüzeme összesen 1800 m3 CP4/2,7-22-F3-XF4 és C30/37-XC2-XF1-24-F3 típusú betontermékeket készített és szállított. Zúzottkő adalékanyagból, légpólusképző felhasználásával, fagyálló betont gyártottak. Az előkészített betonvasalatba öntött transzportbetont vibroléces tömörítéssel dolgozták be. A tömörítést követően megfelelő utókezelés céljából párazáró réteget permeteznek a frissen bedolgozott beton felületére. A sín helyét, a betonvályút fólia takarással utókezelték.

A munkálatokat a TTD Expert Zrt. végezte. Az építkezés során számos kihívással kellett szembenézniük, hiszen szűk helyek, útkereszteződések, bonyolult közlekedési viszonyok nehezítették a folyamatot. A nagykörút érintett szakaszon történő egysávúsítása mellett sokszor további forgalomkorlátozásokra is szükség volt a transzportbetont szállító mixeres autók és a pumpa érkezésekor.

 

   

ADATVÉDELMI INFORMÁCIÓ: Amikor elkezdi lejátszani ezt a videót, a YouTube cookie-t helyez a böngészőjére, amely lehetővé teszi a YouTube számára, hogy felismerje, amikor a YouTube-ot vagy más beágyazott YouTube tartalmú webhelyeket látogat meg. A cookie-kat bármikor törölheti a böngészőből. Az adatok YouTube-on keresztül történő feldolgozásáról a YouTube webhelyén olvashat.

Fontosabb adatok

  • TTD Expert Zrt.

    Contractor

  • 2018

    Completion

  • Szállított betonmennyiség: 1800 m3

    Additional facts

Helyszín

Budapesti Nagykörút József krt.
Budapest (Magyarország)

Nagykörúti villamos sínpálya felújítása.

Nagykörúti villamos sínpálya betonozása.

Nagykörúti villamos sínpálya felújítása.

Nagykörúti villamos sínpálya betonozása.

Nagykörúti villamos sínpálya betonozása.

Nagykörúti villamos sínpálya betonozása.

Nagykörúti villamos sínpálya betonozása.