A cementgyártók megalapították az Oxyfuel Kutató Társaságot

2019. december 6-án négy európai cementgyártó, a Buzzi Unicem – Dyckerhoff, a HeidelbergCement AG, a SCHWENK Zement KG és a Vicat megalapította a közös, CI4C kutató társaságot – Cement Innováció a Klímáért – amely jelenleg a tröszt-ellenes hatóságok jóváhagyására vár. A társaság célja a „catch4climate” (megkötés a klíma érdekében) közös kutató projekt megvalósítása, amely az Oxyfuel Carbon Capture (Oxyfuel Karbon Megkötés) technológia gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálatát tűzi ki célul a cementgyártási eljárások területén.

Az oxyfuel technológia (az oxigén és üzemanyag szavakból) klinker égetési technológia, ahol az égetőkemencébe a környezeti levegő helyett a hőt fejlesztő primer és szekunder üzemanyagok megfelelő elégetését tiszta oxigén bevezetésével tökéletesítik. Ezzel az égetőkemencében rendkívül tiszta CO2 keletkezik, ami lényegesen javítja a CO2 megkötési potenciált. A cél a cementgyár CO2 emissziójának 100 %-os megkötése költség-hatékony módon. A „catch4climate” projekt a karbon megkötési technológia széleskörű használatának módozatait vizsgálja a cementműveknél azzal a céllal, hogy lehetőség nyíljon a megkötött CO2 utólagos hasznosítására, például más ipari eljárások nyersanyagaként (CCU, CCS).  A projekt révén az európai cementipar jelentős CO2 emisszió csökkenéshez hozzájárulhat hozzá az eljárásokkal, ezzel jelentősen elősegítve a klímavédelmet.

A „catch4climate” projekt keretében a CI4C kutatási társaság négy partnervállalata a dél-németországi Mergelstetten cementgyár telephelyén fél-ipari nagyságrendű oxyfuel teszt állomást épít fel és üzemeltet. A szükséges üzemeltetési és emisszióval összefüggő engedélyek átvételét követően a projekt hivatalos indítását 2020-ra tervezik.

A HeidelbergCement elkötelezte magát arra, hogy az 1 tonna cementre jutó fajlagos, nettó CO2 emissziót 2030-ra az 1990 évi szinthez képest 30 %-kal csökkenti.  Ezt a célkitűzést a Tudományos Alapú Célkitűzés iniciatíva (SBTi) jóváhagyta, így a HeidelbergCement a világon az első cementgyártó, amely tudományosan megalapozott CO2 emissziós célkitűzéssel rendelkezik. A HeidelbergCement kész megvalósítani a 2050-re kitűzött, karbon-semleges betongyártási elképzeléseket. 

Guth Zoltán

Kommunikációs vezető

Kommunikációs osztály Kőhídpart dűlő 2.
2600 Vác
Magyarország