Új medencét kaptak a Pécsi Állatkert fókái

A Duna-Dráva Cement Kft. és a Pécsi Állatkert az elmúlt években több vonalon indított együttműködést. 2019-ben társaságunk biztosította az állatkert új fókamedencéjéhez szükséges betont, mindezt adományként. A támogatásnak köszönhetően az állatkert fókapárja nagyobb területen töltheti mindennapjait.

A munkálatokat a B Build & Trade Építőipari és Szolgáltató Kft. végezte, amely magas- és mélyépítési munkák komplett kivitelezésére szakosodott, az ország egész területén.
A fókamedence megépítéshez szükséges teljes betonmennyiséget a DDC adományként biztosította, amely meghaladta a 41 m3 -t. Az építkezéshez felhasznált transzportbeton-
termék kizárólagos beszállítója vállalatunk volt, a helyszínre történő szállítást és pumpálást a DDC leányvállalata, a Danubiusbeton Dunántúl Kft. szintén adományként végezte.

A kivitelezés földmunkákkal kezdődött és a betonozást kiegészítő szakági munkákkal párhuzamosan zsaluzási folyamatokkal folytatódott. Ezután a finom munkák, műgyantázás és egyéb kiegészítő szerkezetek, napvitorlák elhelyezése, valamint kerítésépítés és tereprendezés következett.

A medence egy szinte minden oldalon lekerekített legyező alakot formál, amely rengeteg ívből áll, egyenes felületet alig tartalmaz. A zsaluzása igazi kihívás volt a tapasztalt és sokat látott szakembereknek is, csaknem az összes felhasználandó darabot egyedileg gyártatták le. A betonozás után az íveket annak megcsiszolásával és a műgyantázással tökéletesítették, ezzel garantálva a fókák biztonságát és a színvonalas végeredményt.

A kiváló minőségű beton nagyban hozzájárult a repedésmentes kialakításhoz és a vízzáráshoz. A betonnal alapvetően az állatok nem kerülnek közvetlen kapcsolatba, az egész betonfelületet egy vastag műgyantaréteg fedi a fókák biztonsága érdekében.

A medence megöntése két ütemben készült, amelyhez – a tökéletes vízzárás érdekében – vízzáró duzzadó szalagokat használtak.

A 2019 novemberében elkészült medencét, 2020. augusztus 29-én ünnepélyes keretek között adták át az Állatkertek éjszakáján.

Helyszín

Ángyán János u. 1
7635 Pécs (Magyarország)

Fókamedence átadó.

Fókamedence átadó.

Fókamedence átadó.

Fókamedence átadó.

Fókamedence átadó.

Fókamendence.

Fókamendence.

Fókamendence.

Fókamendence.