Mindennapok a karbantartási részlegen

Rittinger Antal 2017-ben csatlakozott a Beremendi Gyár karbantartási részlegéhez. A vele készített interjú során elárulta, hogy jelenleg melyek a legfontosabb feladatai és milyen kihívásokkal kellett szembenéznie jelenlegi munkakörében:

 

Mióta dolgozik a DDC-nél, hogyan telt a beilleszkedés?

Tavaly augusztusban kezdtem el dolgozni a Beremendi Cementgyár karbantartási irodájában. A DDC előtt egy siklósi általános iskolában, majd a siklósi gimnáziumban, és végül 2017 augusztusáig a szakgimnáziumban tanítottam matematika-fizika szakos pedagógusként. A pálya sokat változott a kezdetekhez képest, ezért a munkám mellett egy másik területtel is elkezdtem alaposabban foglalkozni, ez a gépészet volt. Mivel a szakjaimhoz szorosan kapcsolódik e terület, ezért jelentkeztem a PTE Műszaki és Informatika karára gépészmérnöki képzésre. Előnyt jelentett, hogy a matematika és a fizika területén megfelelő alapokkal rendelkeztem. A tanulmányaim során természetesen új területekkel ismerkedtem meg. Szívesen foglalkoztam az feladatokkal, bár a munka és a család – 3 gyermek – mellett nem volt könnyű. Miután 2016-ban megszereztem a diplomát, az akkori osztályom utolsó évét megvárva, 2017-ben lehetőséget kaptam, hogy kipróbálhassam magam az új területen is, elhelyezkedtem a cementgyárban. A karbantartási részlegen kezdtem el dolgozni, amely az üzem-fenntartás szakirányomhoz pontosan illeszkedett.

Az egy év próbaidőszak alatt igyekeztem a területemet megismerni, és a hiányzó ismereteket elsajátítani. Természetesen a tanulás folyamatos, hiszen a technológiát és a speciális berendezéseket a helyszínen lehet alaposan tanulmányozni. A karbantartással foglakozó kollégák sokat segítettek és segítenek, az irodában jól tudunk együtt dolgozni. Gyakran egyeztetünk, hiszen a területet jól ismerik, és nagyobb tapasztalattal rendelkeznek.

Melyek a főbb teendői ebben a munkakörben?

Üzemi mesterként a legfontosabb feladatom a technológiai területhez tartozó berendezések karbantartásának biztosítása. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő üzembiztonság érdekében meg kell szervezni a szükséges ellenőrzéseket, javításokat. Cél, hogy rendkívüli leállás meghibásodás miatt ne következhessen be. A területen saját, illetve külső vállalkozók is dolgoznak, biztosítani kell a megfelelő körülményeket, és egyeztetni kell a termeléssel, hogy mikor milyen időtartamra tudnak biztosítani munkaterületet. Fontos összehangolni a tevékenységeket, hogy megfelelő színvonalon, gördülékenyen tudják elvégezni a feladatokat. Az egyes hibák okainak kiderítése és a megfelelő javítások megtervezése izgalmas kihívást jelent számomra.

Természetesen a napi teendőim közé tartozik az adminisztráció elvégzése is. A két legfontosabb időpont, a reggeli hatórási és a délutáni egy órás megbeszélés, ahol egyeztetjük az elvégzett munkákat és a hátralévő teendőket. A nap folyamán a területen is ellenőrzöm és nyomon követem a munkákat. Nincs két egyforma nap, hiszen más-más javítások, munkák történnek. Nagyon fontos a tervezés, mert a leghatékonyabban kell gazdálkodni az anyagi kerettel és a kapacitással. A lehetőségeken belül törekedni kell a fejlesztésekre is, hogy meg tudjunk felelni az egyre szigorúbb követelményeknek.

A változatosságot egy másik lehetőség is biztosítja, amely részben kötődik az előző munkámhoz is, ez pedig a gyárlátogatások megtartása. Nagyon szívesen veszek részt szakmai kísérőként a gyár bemutatásában, hiszen ha bejárjuk a területet, megmutatjuk a gépeket, sokkal érthetőbb a gyártási folyamat. Tapasztalatom, hogy az iskolások és a felnőttek is érdeklődve figyelik a látottakat, és aki fogékony a műszaki terület iránt, gyakran kérdez is.

Több munkaidőn kívüli programot is szervezünk a kollégákkal, melyek jó hangulatúak, és hasznosnak tartom őket. Szabadidőmben szívesen túrázunk, kirándulunk a családdal. Igyekszem a sportolásra is időt szánni, jelenleg egy helyi kispályás csapatban focizok. Másik kedvenc időtöltésem a vasútmodellezés, jelenleg egy terepasztal elkészítésén dolgozom.

(Az interjú 2018 novemberében készült.)