Különleges vasbeton megoldások egy budai gimnáziumban

Új szárnnyal bővül a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium

Sikeres közbeszerzési pályázat után, 2020-ban megkezdődtek a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium átépítési és bővítési munkálatai Budapest II. kerületében. Az intézményt 1922-ben orsolyita apácák alapították a budai ferencesek segítségével, az akkori Orsolya Rend “Szent Angéla” leányiskoláját. Ezt követően, 1948 után az iskolát államosították, amelynek működtetése a ferencesekhez került.

A jelenleg az Ady Endre utcában megtalálható épületben az 1995/96-os tanév volt az első, amikor is 560 tanuló végezte tanulmányait 8 évfolyamon, 19 osztályban. Az intézmény 1998 óta 12 évfolyamon fogadja a tanulókat.

A Kiss & Fiai Kft. által végzett építési munkálatok során a meglévő iskolaépület mellett felépül egy új szárny is, valamint a régi és az újonnan megépülő szárny közé egy új aula is készül. A projekt során 12 500 m2 zsaluzatot, 3 200 m3 szerkezeti betont és 350 tonna betonacélt, valamint 4600 fm feszítőpászmát használtak fel a szakemberek. A tervezők különleges megoldásokat is alkalmaztak az építkezés során, hiszen előfeszített monolit vasbeton gerendák készülnek az aula felett, amelyek feszítéséhez speciális technológiákat alkalmaznak.

Vasbeton tartóknál a feszítésre a beton kis húzószilárdsága miatt van szükség. Mindezt azért, mert a gerendák és a lemezek esetében a húzott öv - egy normál vasbeton szerkezet esetén - berepedt állapotban dolgozik. Ilyen állapotban a tartó tétlensége majdnem egy nagyságrenddel kisebb, így ebből nagyobb lehajlások származnak, míg feszített vasbeton tartók esetén a keresztmetszet használati állapotban repedésmentes keresztmetszettel dolgozik.

A beruházáshoz szükséges anyagokat a Duna-Dráva Cement Kft. mellett a Vas-Fémker Kft. és a Magyar Doka Zsalutechnika Kft. biztosította. A szerkezetépítés várhatóan 2021 márciusában fejeződik be.

Papp József

Értékesítési munkatárs

Duna-Dráva Cement Kft. Basa u. 20-22.
1107 Budapest
Magyarország

Helyszín

Ady Endre u. 3
1024 Budapest (Magyarország)

Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium.

Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium.

Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium.

Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium.

Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium.