Ismerje meg termelési operátoraink mindennapjait!

Termelési operátor kollégáink az ország számos pontján, a DDC cégcsoporthoz tartozó betonüzemeinkben dolgoznak. Hogy mit is takar bővebben ez a pozíció, Basa utcai munkatársaink segítségével ismertük meg.

Termelési operátoraink fogják össze a betonkiadással kapcsolatos feladatokat és ők felelnek a keverőtelep megfelelő működésének biztosításáért. A betonkiadás folyamata az igény beérkezésével indul. A vásárlók telefonon vagy e-mailen keresztül jelzik milyen minőségű és mennyiségű betonra van szükségük a következő napokban (eseti jelleggel az adott napon). A beérkezett igények egy, a betonüzemek részére kialakított rendszerben kerülnek rögzítésre, ezzel segítve a napi tervezési folyamatokat és az alapanyag-megrendelés koordinálását. A silók kapacitása és a beérkezett megrendelések miatt rendszeres számításokat kell végezni munkatársainknak arról, hogy mikor és mennyi cement és adalékanyag érkezzen.

Minden munkanap a biztonsági berendezés ellenőrzésével, a keverőgép és a részegységek (pl. mérleg, felhordószalag) karbantartásával kezdődik és ezek takarításával, ellenőrzésével ér véget. Mivel a beton megszilárdulása a keverőben komoly problémákat okozhat, így a keverőgép méretétől függően a karbantartás napi 0,5-2 óra munkát is jelenthet. A reggeli karbantartási munkákat követően megkezdődik az üzemek nyitva tartása és ezzel együtt a betonkiadás, a termelési operátorok felügyeletével. Innentől kollégáink folyamatosan figyelemmel kísérik a beérkező vevőket, mixereket és elindítják a megfelelő receptúrákat a beton keveréséhez. A keverés folyamatát a keverőgép vezérlőjén keresztül pontról pontra nyomon tudják követni, szükség esetén néhány beavatkozást is elvégezhetnek (pl. víz hozzáadása). Az egyes betontípusokat modern, a minőségbiztosítási előírásoknak megfelelő betonüzemekben, a legkorszerűbb vezérlési technika használata mellett készítik.

A munkafolyamatokat bővíti a folyamatos alapanyag beszállítás, az anyagok mozgatása, rendszer szerinti bevételezése és rögzítése. Jelentős feladat továbbá a kiszállított termékek alapján a szállítólevelek feldolgozása (állásidő, visszaszállított beton rögzítése) és az EKÁER számok visszaigazolása. A vevőkkel való kapcsolattartásnak, az esetleges hibák gyors megoldásának és a vásárlói igényeknek megfelelő kiszolgálásnak nagy szerepe van a Duna-Dráva Cement cégcsoport jó hírnevének növelésében, megtartásában.